Stresten Etkilenen Organlar ve Nedenleri

Yüksek seviyedeki stres, kan basıncında ve kolesterol seviyesinde yükselmeye sebep olur; bu da kalp ile ilgili problemlere yol açabilir.
Stresten Etkilenen Organlar ve Nedenleri

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Stres vücudunuzun değişik durumlara ve duygulara karşı verdiği fiziksel ve duygusal gerginliklerin bütünüdür, genellikle hayal kırıklığı, sinir veya kızgınlık ile tetiklenebilir. Peki, stresten etkilenen organlar hangileridir ve neden stresten etkilenirler, gelin birlikte inceleyelim.

Stres nedir?

Belli bir seviyeye kadar stres, pozitif bir şey olarak algılanabilir çünkü stres, vücudun tehlikelerden ve risklerden kaçınmasına yardımcı olan doğal bir reaksiyondur.

Fakat bir çok insan hayatlarının belirli bir döneminde yüksek stres seviyelerine maruz kalmıştır, bu da fiziksel ve duygusal sağlık açısından ciddi problemler teşkil etmektedir.

Günümüz dünyası çok komplike ve talepkar olduğu için, insanların yüksek strese maruz kalma olasılığı artmaktadır, ve bir insan stresi daha fazla tecrübe ettikçe kontrol etmesi de zorlaşır.

En endişe verici nokta ise, stresten muzdarip olan insanların bunu azaltmak için pek bir şey yapmamalarıdır. Bu da stres yüzünden hastalanmalarına sebep olmaktadır.

Son dönemlerde Amerikan Psikoloji Birliği (APA) tarafından yapılan bir çalışma, strese maruz kalan yetişkinlerin %40’ının uyumakta zorlandığını göstermiştir.

Buna ek olarak, stresin vücudunuzdaki belli başlı organların fonksiyonlarını değiştirdiğini ve bu şekilde, hayat kalitenizi azalttığını biliyor muydunuz?

Stresin hayatınızı nasıl etkilediği hakkında daha iyi bilgi verebilmek için, bugünkü yazımızda stresten etkilenen organlar hakkında bilgi vereceğiz.

Stresten etkilenen organlar

Cilt

akneli cilt

Stres vücudunuzun enflamatuvara uğramasına sebep olur, bu da cildinizin gözeneklerini tıkar. Bu tıkanma, ciltte kırmızılık ve iritasyon oluşturarak ciltte yağın birikmesine sebebiyet verir.

Kısacası, stres aknenin temel sebeplerinden birisi olabilmektedir.

Akciğerler

Akciğer fonksiyonunuz stres tarafından zayıflayabilir, bağışıklık sisteminiz de çeşitli dışsal faktörlere cevap vermekte zorlanabilir.

Brezilya’daki Sao Paolo Üniversitesi, astım ve stres arasında bir ilişkinin olabileceğini ve sonuç olarak bunun akciğerlerinizin fonksiyonunun zayıflamasına yol açabileceğini bulmuştur.

Bunu da okumayı sakın unutmayın: Akciğerlerinizi Güçlendirecek 3 Çay

Kalp

Sürekli yüksek stres seviyesinin yarattığı gerginlik, kolesterolünüzü, kan basıncınızı ve kan dolaşımınızdaki trigliserit seviyesini arttırabilir.

Ulusal İlaç Kütüphanesi tarafından yayımlanan bir makalede, kronik stresten muzdarip olan insanların sağlıklı bir kalp atış hızı edinmede zorlandıklarının görüldüğü açıklanmıştır.

Gözler

göz

Baverya Klinik & Avrupa Göz Enstitüsü tarafından yürütülen bir çalışmada aşırı seviyedeki fiziksel ve duygusal stresin gözlerin etrafında titremeye yol açtığı söylenmiştir çünkü stres göz kapaklarını açıp kapatmaya yarayan küçük bir kas grubunu tetiklemektedir.

Buna ek olarak, stres gözlerin etrafındaki iltihaplanma (enflamatuvar) ve flu görüş ile de ilişkilendirilmektedir.

Karaciğer

Stres hormonlarının birikmesi, karaciğer tarafından üretilen ve görevi karaciğer hastalığına yol açan karaciğer gözelerini yok etmek olan hücreleri etkisiz hale getirebilir.

Beyin

Aşırı stres vücudun kortizol olarak bilinen hormonunun üretiminin artmasına yol açar. Aşırı kortizol seviyesi ise beynin frontal korteksini (beynin karar verme ve hafızası ile sorumlu olan bölgeyi) etkileyebilir.

Böbrekler

böbrekler

Kortizol seviyesi stres yüzünden arttığında, böbrekleriniz fosfat salgılar, bu da kas zayıflığına, raşitizm gibi kemik hastalıklarına ve daha fazlasına yol açabilir.

Bağırsaklar

Bağırsaklarınızın sağlığı, vücudunuzun genel sağlığı ile doğrudan bağlantılıdır, bu yüzden bağırsağınıza ve bütün sindirim sisteminize yeterince özen göstermeniz gerekir.

Stres olduğunuzda, bağırsaklarınızda oluşan problemler gaz, kas ağrıları ve enflamasyona sebep olur.

Görüldüğü üzere, stresten etkilenen organlar günlük yaşantınızı sekteye uğratabilir.

Aşırı stres ile nasıl savaşırsınız?

çimler üstünde yürümek

Günlük hayatınızın bir parçası haline gelen stresle savaşmak için, aşağıdaki önerileri uygulamayı deneyin. Bu şekilde stresin sağlığınızı negatif etkilemesinden kaçınabilir, stres seviyelerini azaltabilirsiniz.

Bu yazıya da bir göz atın: Stresi Azaltmak için 7 Pratik Öneri

Eğer yüksek seviyedeki stresten şikayetçi yüzlerce insandan biriyseniz, aşağıdaki önerilerden bir ya da bir kaçını denemekten korkmayın:

  • Yoga, dans, yüzme gibi rahatlama tekniklerini veya aromaterapiyi deneyin.
  • Her gün biraz da olsa spor yapın.
  • Aktivitelerinizi gerçekten size göre olan, uygun zaman dilimleri çevresinde planlayın.
  • Çalışırken, esneme hareketleri veya birazcık temiz hava almak için molalar verin.
  • Kendinizi şımartmaya zaman ayırın ve hoşlandığınız, zevk aldığınız şeyleri yapın.
  • Negatif insanlardan uzak durmaya özen gösterin.
  • Beslenme düzeninizde olumlu değişimler yapın.
  • Daha fazla su içmeye özen gösterin.
  • Tütün kullanımı veya aşırı alkol tüketmek gibi kötü alışkanlıkları bırakın.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.