Süper Kadın Sendromu Nedir?
Süper kadın sendromunu daha önce duymuş muydunuz? Süper kadın sendromu, harika kadın rolünü oynayan ve yorgunluk göstermeden binlerce görevi yerine getirebilen kadınlar arasında oldukça yaygın görülen bir durumdur.
Bu konuda daha fazla bilgi edinmeden önce, şu an itibariyle bu sendromun tıp camiası tarafından resmî olarak tanınmadığını açıklığa kavuşturmak önemlidir. Bu durum herhangi bir teşhis kılavuzunda yer almamaktadır ve bir bozukluk değildir.
Peki öyle ise neden bu konu hakkında her gün daha çok konuşuyoruz?
Cevap şu ki, buna benzer kadınların sayısı artmakta olduğundan bu konu ilgi çekici bir hale gelmiştir.
Süper Kadın Sendromu Nedir?
Süper kadınlar etraflarındaki herkes beceriksizmiş gibi davranırlar. Başka bir deyişle, görevleri düzgün bir şekilde yerine getirebilenler kişilerin sadece kendileri olduğuna inanmaktadırlar. Bu kadınlar aynı zamanda kendileri için çok talepkar olup bu yüzden herhangi bir süper kahramanın yapacağı şekilde davranma eğilimindedirler. Güçlü, yenilmez ve her şeyle savaşma gücüne sahip gibi görünmektedirler.
Olumlu bir şey olmaktan çok, bu sendromun kolayca duygusal tükenmeye neden olabileceğini açıklığa kavuşturmak gerekmektedir. Bazı çalışmalar bunu strese neden olan faktörler ile ilişkilendirir. Bu nedenle konuyla ilgili araştırmanın detaylandırdığı üzere, kendi beklentilerini karşılayamadıkları durumda bu kadınlarda, suçluluk, kronik yorgunluk ile derin düşünceler ve hatta anksiyete, depresyon gibi ciddi rahatsızlıklar görülmektedir.
Dolayısıyla, bu olumsuz semptomları yaşamadan önce, süper kadın sendromundan muzdarip olup olmadığımızdan emin olmak için biraz kendi kendimize düşünmek en iyisidir. İyi bir şey gibi görünse de, bu durumun zamanla çok zararlı sonuçları olabilir.
Bu da ilginizi çekebilir: Östrojen: Kadınlar İçin Temel Bir Hormon
Süper Kadın Sendromuna Sahip Kadınlar Nasıldır?
Genel olarak en göze çarpan özellikler arasında şunlar yer almaktadır:
- Bireysel görevler üstlenir ve gruplar halinde iyi çalışamazlar.
- Sorumluluklarını paylaşmaya yanaşmazlar. Aksine, kişisel olarak bir şeyleri başardıklarında bundan gurur duyarlar.
- En kötü anlarda bile asla yardım talep etmezler.
- Egoları yüksektir.
- Zayıflık belirtisi göstermeyen gururlu kadınlardır.
- Duygusal bir kriz veya çöküntü yaşasalar bile, işyerinde kendilerine verilen tüm görevleri kabul ederler.
- Destek isterlerse zayıf veya aciz olarak görüleceklerine inanmaktadırlar.
Süper Kadın Olmanın Avantajları Nelerdir?
Ne yazık ki, bazı kadınlar ve toplumun bazı kesimleri süper kadın olmayı avantajlı bulmaktadırlar. Tipik olarak bu, aşağıdaki nedenlerden kaynaklanmaktadır:
- Güçlü ve zeki hissetmeleri
- Yapabildikleri şeylerin başkaları tarafından övgü alması
- Başkalarına yardım etmenin iyi hissettirmesi
- Gelişmiş özgüven ve motivasyona sahip olmaları
Tabii ki, etrafındakiler de bazen kendilerini iyi hisseder, çünkü süper kadın her şeye dikkat ederek başkalarının hayatını kolaylaştırmaktadır! Bununla birlikte, bu birçok dezavantajı da beraberinde getirmektedir.
Süper Kadın Olmanın Dezavantajları Nelerdir?
Süper kadın sendromu ile özdeşleşebiliyorsanız, bu yaşam tarzının aşağıdakiler gibi birçok tehlikeye yol açabilmesi mümkündür:
- Her zaman başkaları için yardıma hazır olmak, kendi işinize odaklanmakta güçlük yaşamanıza neden olur.
- Gücünüz ve dikkatiniz başkalarına odaklandığı için hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
- Gün sonunda tüm enerjinizin tükendiğini hissedersiniz.
- Kendinize karşı öfke duyabilir veya altta yatan terk edilme hissini fark edebilirsiniz.
- Başkalarına yardım ettikten sonra kendinize ayıracak çok az zamanınız kalır.
- İnsanlar çabanıza değer vermediğinde hayal kırıklığına uğrarsınız.
Tüm bunlar uzun süren stres ile birleşerek anksiyete ve depresyon gibi ciddi psikolojik sorunlara yol açabilir.
Süper Kadın Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Eğer bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz, bu sendromdan muzdarip olabilirsiniz:
- Stres
- Uyumada zorluk çekmek
- Pek rahat hissetmemek
- Kendinize ulaşılması güç veya zorlayıcı hedef ve amaçlar koymak
- Size verilen bir göreve “hayır” diyememek
- Her şeyde başarılı olmaya dair kaygı duymak
Bu özelliklerden bazılarını kendinizde tespit ettiyseniz, kendi iyiliğiniz için bu zararlı davranışları değiştirmeye çalışmalısınız.
Bu yazımıza da göz atın: Bir Kadının Doğumdan Sonra İyileşmesi Bir Yıl Sürer
Süper Kadın Sendromu Nasıl Tedavi Edilir
- İnsan olduğunuzu kabul edin. Gerçek şu ki, bir süper kahraman olmaktan uzaksınız. Her şeyi kendi başınıza yapamayacağınızı ve bunu yaparken hastalanma riski ile karşı karşıya kalabileceğiniz gerçeğini kabul etmelisiniz.
- Her şeyi kontrol etme dürtünüzden kurtulun. Ne kadar deneseniz de, işler her zaman istediğiniz gibi gitmeyecektir. Belirsizlik ve olayların kendiliğinden gerçekleşmesi için bir alan bırakmalısınız.
- Herkesin kendi hayatından sorumlu olduğunu unutmayın. Başkalarından yardım istemek iyidir, ancak onlar için her şeyi yaptığınızda bu sizin için zararlı hale gelmektedir.
- Yetki vermeyi öğrenin. Diğerleri de görevleri iyi bir şekilde yerine getirebilirler. Başkaları beceriksizmiş gibi davranmayın. Bu onların gelişme potansiyelini sınırlamaktadır.
- İhtiyacınız olduğunda yardım istemekten çekinmeyin. Bir terapist veya psikologdan ekstra destek ve rehberlik almak, nedeni ne olursa olsun, bir çok insan için harikalar yaratmaktadır. Desteğe ihtiyacınız olduğunu hissediyorsanız, bunu istemekten asla çekinmeyin.
Bu ilkeleri takip ederek deneyimlediğiniz sakinliğe hayran kalacak ve kendinize odaklanıp öncelik vermeye başladığınızda, daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmanın mümkün olduğunu göreceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Woods-Giscombé, C. L. (2010). Superwoman schema: African American women’s views on stress, strength, and health. Qualitative health research, 20(5), 668-683.
-
Heather, A. K. (2008). Young women constructing identities: Multiple subject positions and the superwoman ideal (Doctoral dissertation, University of Calgary).
-
Eastman, L. E. (Ed.). (2007). Overcoming the superwoman syndrome. Professional Woman Pub..
- Salinas., D. (2012). Estrés. In Prevención y afrontamiento del estrés laboral.
-
Khoo, E. J., Aldubai, S., Ganasegeran, K., Lee, B. X., Zakaria, N. A., & Tan, K. K. (2017). El agotamiento emocional está asociado con factores estresantes relacionados con el trabajo: Estudio multicéntrico y transversal en hospitales públicos de Malasia. Archivos argentinos de pediatría, 115(3), 212-219.
-
Sumra, M. K., & Schillaci, M. A. (2015). Stress and the multiple-role woman: Taking a closer look at the “Superwoman”. PloS one, 10(3), e0120952.