Tendonları ve Kasları Güçlendiren Yiyecek Türleri
Kasları ve tendonları güçlendirmek söz konusu olduğunda diyet önemli bir unsurdur. Aslında, diyetimiz işlevlerini ve performanslarını büyük ölçüde etkiler. Böylece sadece yeme alışkanlıklarınızı değiştirerek atrofiyi önleyebilir ve performansınızı artırabilirsiniz. Ne tür yiyeceklerin tendonlarınızı ve kaslarınızı güçlendirebileceğini öğrenmek için okumaya devam edin, böylece bu yiyecekleri normal öğünlerinize dahil edebilirsiniz.
Tendonları ve kasları güçlendirebilecek yiyecek türleri
Fiziksel aktivite seviyeniz ne olursa olsun, optimal beslenme birçok hastalığı önleyebilir. Kötü prognozlu durumlar hakkında düşünürken kanser veya kardiyovasküler hastalıkları düşünmek yaygındır. Ancak kas dokusu bozuklukları da yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir.
İki temel besin, yağsız dokunun sağlığını iyileştirebilir: protein ve C vitamini Yüksek protein alımı, Nutrition Research dergisinde yayınlanan araştırmaya göre sarkopeni gibi hastalıkların önlenmesinde anahtar rol oynar. Ayrıca C vitamininin, kollajenin endojen sentezini garanti etmede vazgeçilmez olduğu kanıtlanmıştır. Bu protein, insan vücudunun çoğunluğunu oluşturur ve dokuya elastik özelliklerini sağlamaktan sorumludur.
Kasları ve tendonları güçlendirmek için kollajen üretiminizi artırmalısınız. Bu beslenme taleplerini karşılayacak en iyi yiyecek türlerine göz atalım.
Lüfer
Yağlı balıklarda yüksek miktarda iyi yağ bulunur. Mar Drugs dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, bunlar tendonları ve kasları güçlendirmektedir. Yaşlanmayla ilişkili kas hastalıklarını önlemek için düzenli olarak omega 3 alımını sağlamalısınız.
Lüfer, bileşiminde daha yüksek bir yağ yüzdesine sahiptir. Dolayısıyla somon ve ton balığı gibi türler bu besin grubunun en yaygın temsilcileridir. Dengeli bir diyetin parçası olarak haftada en az iki kez yemeye çalışın.
Ayrıca bakınız: Kaslarınızı Güçlendirmek için 7 Gıda
Beyaz et
Beyaz et, ayrıca tendonları ve kasları güçlendirebilir ve kaliteli protein içeriği nedeniyle öne çıkabilir. Bu besinler, önemli oranda yağsız kütlenin oluşumuyla yakından ilişkili bir amino asit olan lösin içerir. Son araştırmalara göre, düzenli alımları uzun vadede kas atrofisi riskini azaltır.
Aslında, kas yaralanmalarında iyileşmeyi ve iyileşme hızını artırmak için genellikle bir lösin takviyesi önerilir. Bu amino asidin ek miktarlarını içeren protein preparatları bile vardır. Bununla birlikte, yapay ve ticari formları yalnızca profesyonel rehberlik altında kullanmalısınız.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Sırt Kaslarının Anatomisi Hakkında Bilgiler
Çilek
Kolajen sentezini en üst düzeye çıkarmak için C vitamininin öneminden daha önce bahsetmiştik. Çilek, bu besin maddesinin yüksek bir kaynağıdır ve ayrıca tendonları ve kasları güçlendirebilir.
Bu meyve, bileşiminde yüksek oranda bu vitamini içerir ve turunçgillerin içerdiğinin çok üzerindedir. Ayrıca mango ve guava, bu mikro besin maddesinin önemli bir miktarını içerir. Ayrıca, alımınızı garantilemek için bir başka iyi seçenek de brokoli ve ıspanak tüketmektir.
Yumurta
Haftalık yumurta tüketimi, kardiyovasküler hastalıklarla olduğu iddia edilen ilişkileri nedeniyle yıllarca sınırlandırıldı. Bununla birlikte, düzenli bir diyette yumurtanın besin değerinin tanınması son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Bu yiyecek sağlığınıza zarar vermez aksine onu iyileştirir.
Ayrıca, amaç tendonları ve kasları güçlendirmek olduğunda, yüksek kaliteli protein kaynağı çok önemlidir. Yumurta tüketiminizi artırmak, kas kütlesi kazanımına katkıda bulunur ve yaralanma riskini azaltır.
Bazı yiyecek türleri tendonları ve kasları güçlendirebilir
Gördüğünüz gibi, bazı yiyecek türleri özellikle bu işlevi yerine getirdiğinden, diyet yoluyla tendonları ve kasları güçlendirmek mümkündür. Ancak, dengeli bir diyetin parçası olmalıdırlar. Hem protein hem de C vitamininin gerekli besinler olduğunu unutmayın. Amacınız zayıf dokunun sağlığını korumak ve yaralanma riskini azaltmak olduğunda özellikle iyidirler.
Ayrıca, tam tersi etkiye sahip olan belirli gıda türlerini tüketiminizi kısıtlamalısınız. Endüstriyel olarak işlenmiş gıdalardan, özellikle trans yağlar, basit şekerler ve katkı maddeleri içeren türlerden uzak durun. Bu nedenle beslenme uzmanları, besin kalitesi düşük olanlara göre taze gıda alımınıza öncelik vermenizi her zaman önermektedir.
Herhangi bir sorunuz varsa, kaslarınızı ve tendonlarınızı güçlendirebilmeniz için diyetinizi optimize etmenize yardımcı olabilecek bir doktora veya beslenme uzmanına danışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exsercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40: 1-20.
- DePhillipo NN., Aman ZS., Kennedy MI., Begley JP., et al., Efficacy of vitamin C supplementation on collagen synthesis and oxidative stress after musculoskeletal injuries: a systematic review. Orthop J Sports Med, 2018.
- Jeromson S., Gallagher IJ., Galloway SDR., Hamilton DL., Omega 3 fatty acids and skeletal muscle health. Mar Drugs, 2015. 13 (11): 6977-7004.
- Zheng R., Huang S., Zhu J., Lin W., et al., Leucine attenuates muscle atrophy and autophagosome formation by activating PI3K/AKT/mTOR signaling pathway in rotator cuff tears. Cell Tissue Res, 2019. 378 (1): 113-125.
- Villagrán, Marcelo, et al. “Una mirada actual de la vitamina C en salud y enfermedad.” Revista chilena de nutrición 46.6 (2019): 800-808.
- López-Sobaler, Ana M., Aránzazu Aparicio Vizuete, and Rosa M. Ortega. “Papel del huevo en la dieta de deportistas y personas físicamente activas.” Nutrición Hospitalaria 34 (2017): 31-35.