Vajinal Kaşıntı: 5 Nedenini Öğrenin
Vajinal kaşıntı, kadın nüfusunun en çok yaşadığı rahatsızlıklardan biridir, çünkü buna sebep olabilecek birçok etken vardır. Vajinal kaşıntı, genelde bir enfeksiyon ya da jinekolojik bir hastalıkla ilişkili olduğundan dolayı tecrübe edenler için çok rahatsız edici bir durumdur.
Genellikle birkaç gün geçtikten sonra semptomlar ortadan kaybolsa da özellikle cildin tahriş olması ve hassaslaşmasıyla birlikte, birçok insan güvensiz ve kaygılı hissetmeye daha yatkın hale gelir.
Sıkça başınıza gelebileceği için, bu özel bölgenizdeki belirtilere dikkat etmeli, sorunun zamanında ve uygun bir şekilde tedavi edilmesine özen göstermelisiniz. Ancak önemli bir sorununuz olduğuna karar vermeden önce, gerçek nedeni belirlemek için güvenilir bir jinekoloğa görünmeniz şarttır.
Birçok kişinin bu durum ile alakalı olabilecek belirtilerden haberdar olmadığını bildiğimiz için, vajinada kaşıntıya en sık yol açan beş sebebi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bunların ne olduğuna bir bakın!
1. Mantar enfeksiyonuna bağlı vajinal kaşıntı
Maya enfeksiyonu, bu özel bölgenin pH değeri veya vajinal flora içeriği değiştiğinde ortaya çıkan bir hastalıktır. pH değeriniz ortalama olarak 4.7’nin altındadır ve genel olarak asidik haldedir. Ancak bu asitlik seviyesi dengesini yitirdiğinde, laktik asit üreten bakterilerin seviyeleri düşer ve mikroorganizmalar çoğalmaya başlar.
Bu değişim, kadınlara özgü hijyen ürünlerinin kullanımıyla ilgili olduğu gibi, çok dar kıyafetler giymek ve hatta beslenme yetersizlikleri de bu durumu tetikleyebilir.
Mantarlar, vajinal bölge gibi nemli ortamlarda çok kolay ürerler ve bu durum kötü kokuya ve kaşıntıya neden olabilir. Sabit bir pH değerinin muhafaza edilmesi için, sade yoğurt ve diğer probiyotik kaynaklarını tüketmeniz önerilir.
Buna da bir göz atın: Vajinal Enfeksiyonu Önlemenin 9 Yolu
2. Vulva tahrişi
Vulvit veya vulvanın tahrişi, vajinal bölgenizi çok sık temizlediğinizde veya bölgenizin temizliği için sert kimyasal bileşikler içeren sabunlar kullandığınızda ortaya çıkan bir durumdur.
Cildinizin bu bölgesi çok hassastır ve kadınlara özgü hijyen ürünlerinde bulunan tahriş edici maddelerle karşı karşıya kaldığında gerçekleşecek pH değeri değişikliklerine oldukça duyarlıdır.
Bu, düzenli olarak spor salonuna giden ve terli kıyafetlerini spordan hemen sonra değiştirmeyen kadınlar arasında sık görülen bir sorundur.
Kaşıntıyı azaltmak ve tahrişi hafifletmek için, ılık suyla banyo yapmanız ve pH değeri asidik olan bir sabun kullanmanız önerilir. Ayrıca, vajinanın dış kısmının sıcak su ve elma sirkesi karışımı kullanarak yıkanması da tavsiye edilir.
3. Tahriş eden epilasyon yöntemleri
Vücudun tüm bölümleri için pek çok epilasyon yöntemi olmasına rağmen, bu bölge için hangi yöntemin en uygun olduğuna karar vermek oldukça önemlidir. Tıraş bıçağı kullanarak tıraş etme tekniği vulva çevresindeki narin cilt için biraz fazla sert bir yöntem olabilir.
Tıraş bıçakları, epilasyon kremleri ile birlikte kullanıldığında, tahrişe, kıl dönmelerine ve uzun süren kaşıntı hissine yol açabilir. Bu sorun için bir çözüm de, bikini bölgesi için tasarlanmış kremleri kullanmaktır.
4. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CBYH)
Çoğu insan kendisine cinsel yolla bulaşan bir hastalık teşhisi konulmasından korkar, ancak bu hastalığın kendini kaşıntı yoluyla da gösterebileceğini bilmeniz oldukça önemlidir.
Bu semptomun CBYH belirtisi olduğu çok az vaka vardır, ancak düzenli olarak tekrarladığı durumlarda kontrole gitmeyi ihmal etmemelisiniz.
Bu kategorideki çoğu hastalık ilk evrelerinde herhangi bir belirti vermez, daha sonra ağrı ya da kötü kokulu bir akıntı ile kendini gösterir. Vajinal kaşıntı, özellikle küçük kırmızı şişlikler, tahriş veya yoğun vajinal akıntıyla birlikte meydana geldiğinde harekete geçilmelidir.
5. Cilt problemleri
Sedef hastalığı veya egzama gibi cilt problemleri de genital bölgeyi etkileyebilir. Bu tür rahatsızlıklar genellikle vücudun diğer bölümlerinde sorun yaratsa da bazı durumlarda vajinal kaşıntılara da yol açabilir.
Eğer bu durum sizin için de geçerliyse, vajinanızın pH değerini dengeleyecek bir tedavi almak için jinekoloğunuza danışmanız gerekmektedir.
Düşük dirençli kortikosteroidlerin ve hafif nemlendiricilerin bölgesel uygulanması, vulvada meydana gelen sedef hastalığı vakalarına yardımcı olabilir.
Okumanızı öneririz: Vajina Sağlığı İçin Gerekli 8 Gıda
Vajinal kaşıntınız varsa ne yapmalısınız?
Jinekoloğunuz tarafından önerilen tedavileri uygulamanın yanı sıra, hijyen alışkanlıklarınızı geliştirmeye çalışın ve cildinizin nefes almasını engellemeyecek, pamuklu giysiler giymeyi deneyin.
Bu özel bölge belli bir oranda nemi bünyesinde tutabilir. Ancak, zararlı bakterilerin çoğalmasını önlemek adına nem miktarının aşırı derecede artmasından da kaçınılmalıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Dains, J., Baumann, L., & Schievel, P. (2012). Vaginal discharge and itching. In Advanced Health Assessment and Clinical Diagnosis in Primary Care. https://doi.org/10.1111/j.1742-4658.2009.07053.x
- Wølner Hanssen, P., Krieger, J. N., Stevens, C. E., Kiviat, N. B., Koutsky, L., Critchlow, C., … Holmes, K. K. (1989). Clinical Manifestations of Vaginal Trichomoniasis. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1989.03420040109029
- Landa Goñi, J., Lopes Rauno, P., Hernandez Nunez, J., & Nunez Palomo, S. (2002). Menopausia. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S0212-6567(02)79072-0