Vitiligo Nedir? Sebepleri ve Tedavileri Hakkında Her Şeyi Öğrenin
Vitiligo nedir? Cilde anormal bir pigmentasyon kazandıran kronik bir hastalıktır. Daha fazlası için makalemizi okuyun!
Deride farklı boyut ve dağılım gösteren beyaz alanlar oluşturur. Genellikle cildin daha koyu bölgelerinde veya sürtünmeye maruz kalan bölgelerde bulunurlar. Yüz, koltuk altları, dudaklar, cinsel organlar ve eller vs. vitiligoya daha yatkındır.
Hastalık, nüfusun %1-2’sini etkilemektedir. Genel olarak, 20-30 yaş arasındaki insanlar veya 50 yaşından büyük kişiler maruz kalmaktadır. Hayatın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir ve kadınlarda erkeklerden daha yaygın görülür.
Vitiligo bulaşıcı değildir. Görünüşü ilerleme eğiliminde olmasına rağmen, önceden tahmin edilemez. Garip bir şekilde çok nadir, yeniden pigmentasyon yaşayan kişiler de vardır. Bu nadir vakalar, neredeyse her zaman çocuklara olur.
Vitiligo nedir? Vitiligonun kökeni
Şimdiye kadar bilim, bu hastalığın nedenini görmezden gelmiştir.
Uzmanlar, bunun bir otoimmün hastalık olabileceğine inanmaktadır, ancak bunu doğrulamak için yeterli kanıt yoktur.
Buna ek olarak, gen faktörü ile pozitif bir ilişkisi vardır. Vitiligolu beş insanın her birinde, bu durumu yaşayan başka bir akraba vardır.
En çok kabul edilen hipotez, pigmentasyon kaybının, melanositlerin otomatik yıkım süreçleri geliştirmesinden kaynaklandığıdır. Bunun yanı sıra, güneş yanıkları ve duygusal stres gibi başka faktörler de vardır.
Pigmentasyon kaybının seviyesi hastadan hastaya değişiklik gösterir. Bazen hızla başlar ve aniden durur ve böyle olunca da sebep göz ardı edilir. Çoğu durumda, klinik bir evrim vardır: hastalığın aktif dönemleri kararlılık dönemleri ile değişir.
Ayrıca bakınız: Vitiligo İçin 9 Doğal Tedavi
Vitiligo semptomları
Vitiligonun ana belirtilerinden birisi deride beyaz bölgeler oluşmasıdır. Çoğunlukla güneşe maruz kalan alanlarda görülürler. Daha önce de belirttiğimiz gibi, mukoza zarında ve sürtünme alanlarında görülürler.
Leke sayısı zamanla artar. Bununla birlikte, bu tamamen öngörülemez bir durumdur ve her insanda değişir. Tabii ki, daha koyu cildi olanlarda daha belirgindir. Açık tenli insanlar, ciltleri kızardığında veya kaşıntı yaşarlarsa bu alanları görürler.
Kafa derisi vitiligo tarafından etkilenmiş görünmese de, saçların erken beyazlaması yaygın bir durumdur. Bu hastalık, hiçbir seviyesinde vücuda ciddi hasar vermediği için iyi huylu olarak sınıflandırılır. Esas konu estetik ve psikolojiktir.
Vitiligonun çeşitleri
İki tür vitiligo vardır: parçalanmamış yani A tipi, parçalanmış yani B türü.
Tip A en sık görülen ve çoğunlukla genetik bir faktördür. Depigmentasyon sürecinin dağılımına göre dört alt türü vardır.
- Lokalize. Lekeler azdır ve belirli bir bölgede bulunurlar.
- Ellerde ve yüzün açıklık kısımlarında görülürler.
- Depigmentasyon ayaklarda ve ellerde görülür.
- Genel. Lekelerin dağılımı rastgele olup vücudun büyük bir bölümünü kaplamaktadır. Bu vitiligonun en yaygın şeklidir.
Tip B vitiligo daha az yaygındır. Genellikle erken yaşlarda, çocuklarda ve gençlerde görülür. Neredeyse her zaman lekelerin hızlı bir şekilde büyümesiyle başlar, ancak genellikle bir yıldan sonra yavaşlar.
Ayrıca bakınız: Vitiligo Hastalığı için 5 Ev Yapımı Tedavi
Teşhis ve prognoz
Klasik yol, bir doktorun muayene etmesi ve tanıyı koyabilmesi için hasta öyküsü almasıdır. Bu, hastalıkla ilgili olup olmadıklarını doğrulamak için lekelerin ayrıntılı bir incelemesini içermektedir. Aynı zamanda, aile öyküsü ve hastanın genel durumu hakkında soru sorarlar.
Şüphe halinde veya semptomlar diğer hastalıkları gösteriyorsa, en sonunda şöyle testler yapılması gerekecektir:
- Cilt biyopsisi
- UV lamba muayenesi
- Kan testi
- Göz testi
Şu anda, araştırmacılar vitiligo konusu ile hala ilgilenmektedirler.
Temelde üç alanda yoğunlaşıyorlar.
- Birincisi, bu durumun neden olduğu stres ve travma etkisini belirlemek.
- İkincisi, genetiğin vitiligo üzerindeki etkisini belirlemektir.
- Son olarak, yeni tedaviler geliştirmek için laboratuvar fareleri ile deneyler geliştirmektedirler.
“Vitiligo nedir? Sebepleri ve Tedavileri Hakkında” adlı yazımızda elimizden geldiğince vitiligoyu anlatmaya çalıştık. Umarız yararlı olmuştur!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Richmond, J. M., & Harris, J. E. (2017). Vitiligo. In Clinical and Basic Immunodermatology: Second Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-319-29785-9_28
- Ezzedine, K., Whitton, M., & Pinart, M. (2016). Interventions for vitiligo. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2016.12399
- Gawkrodger, D. J., Ormerod, A. D., Shaw, L., Mauri-Sole, I., Whitton, M. E., Watts, M. J., … Young, K. (2011). Vitiligo: Guidelines for the Diagnosis and Management of Vitiligo. In British Association of Dermatologists’ Management Guidelines. https://doi.org/10.1002/9781444329865.ch1
- Iannella, G., Greco, A., Didona, D., Didona, B., Granata, G., Manno, A., … Magliulo, G. (2016). Vitiligo: Pathogenesis, clinical variants and treatment approaches. Autoimmunity Reviews. https://doi.org/10.1016/j.autrev.2015.12.006