Vitiligo Hastalığı için 5 Ev Yapımı Tedavi

Cildinizi güneşten korumanız çok önemlidir. Çünkü pigmentin kaybolduğu bölgeler kolayca yanabilir ve durum daha da kötüleşebilir.
Vitiligo Hastalığı için 5 Ev Yapımı Tedavi
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Akderi olarak da bilinen vitiligo hastalığı, cildin normal pigmentasyonunu kaybettiği deri dokularındaki hücrelerde oluşur. Bu da vücudun görünen bölgelerinde, el, karın, yüz veya boyunda açık renkli bölgelere yol açar.

Ayrıca bazı durumlarda ağzın içinde, geniz boşluğunda, genital bölgelerde ve hatta gözün retinasında da gerçekleşebilir. Bu hastalık genel olarak cildi etkilese de tedavisi için duygusal destek gereklidir; çünkü bu hastalık hastaların özgüvenini kırar.

Vitiligo Hastalığının Sebebi Nedir?

Şimdiye kadar araştırmacılar vitiligonun tam sebebini açıklayamadılar. Bazıları bu bağışıklık sistemi hastalığının, vücuttaki antikorların deri dokularındaki pigmentlere saldırmasından dolayı ortaya çıktığını söylüyor.

Cilde rengini vermekle sorumlu melanosit hücreleri bazen değişebilir ya da ölebilir, böylece vücuttaki bu beyaz renkli lekelerin oluşmasına sebep olur.

Uzmanların üzerine anlaştığı bir konu da bunun genetikle bağlantılı olduğudur. Vitiligonun belirli bir tedavisi yoktur; ancak bazı belirtiler hastaların hayatlarında yapacakları kaliteli gelişimlerle tedavi edilebilir.

vitiligo kol

Vitiligo Hastalığı için Öneriler

Vitiligosu olan insanlar özellikle ciltlerine çok dikkat etmelidir; çünkü bu hastalık ciltte hassas beyaz lekelere yol açar.

Güneş koruması

Kendinizi UV (morötesi) ışınlarından korumanız çok önemlidir, bunun için yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanmalısınız. Kremi cildinize bol bol sürün. Özellikle de güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürmeye özen gösterin.

Ayrıca şapka, güneş gözlüğü ve cildinizi örtmek için koruyucu giysiler giymek ve özellikle güneşin en güçlü saatlerinde genel olarak güneş altında durmaktan kaçınmak da çok önemlidir. Vitiligo hastalığı olanlar genelde çabuk yanar, bu da problemi kötüleştirir.

Dövme yaptırmayın

Bir tür dövme tekniği olan mikropigmentasyon, vitiligo hastalığı sebebiyle oluşmuş lekeleri kapatmak ya da daha az görünmelerini sağlamak için kullanılır. Ama bu teknik ve buna benzer diğer teknikler aslında hastalığın daha da ilerlemesine yol açar. Böylece yeni lekeler oluşur.

Vitiligo Hastalığı için Doğal Tedavi Yöntemleri

Bazı doğal ürünler vitiligonun sürecini yavaşlatarak ciltte olumlu etkiler oluşturur. Ancak, onların etkisi insandan insana çeşitlilik gösterir ve sonuç almadan önce istikrarlı olarak kullanılmayı gerektirir.

Papaya

papaya

Bu meyvenin içinde, melanositleri canlandırarak melanin veya cilt rengi üretimini destekleyen bileşenler vardır. En iyi sonuçlar için sık sık uygulamanız gereken ve çok da pahalı olmayan bir çözümdür.

Ne yapmalı?

  • Bir dilim papaya kesin ve ezin, doğrudan sorunlu bölgelere uygulayın. Kuruyana kadar bırakın ve en iyi sonuçları almak için iki kez uygulayın.
  • Ayrıca papaya suyu içerek etkilerini de arttırabilirsiniz.

Kırmızı kil

Kilde bakır bulunur; bu da ciltteki pigmentasyonun restore edilmesine yardımcı olur. Ayrıca kan dolaşımını artırır ve cildin genel sağlığına olumlu etki eder. 

Ne yapmalı?

  • İki yemek kaşığı kırmızı kili, biraz zencefil özüyle karıştırın ve macunu etkili bölgelere uygulayıp 15 dakika bekletin.

Zerdeçal

zerçedal

Bu baharat, cilt için çok yararlıdır ve pigmentasyonun doğal olarak restore edilmesini sağlar.

Malzemeler

  • Yarım kilo kadar zerdeçal
  • Yarım kilo kadar zencefil kökü
  • 5 limonun suyu

Bu yazımız da ilginizi çekebilir:

Vitiligo (Akderi) Tedavisinde Ev Yapımı İlaçlar

Ne yapmalı?

  • Tüm malzemeleri bir kavanozda karıştırın. Bu karışımı buzdolabında saklayın ve her öğünden önce iki yemek kaşığı tüketin.
  • Bir diğer seçenek ise zerdeçal ile çay hazırlayıp, soğuduğunda sıvıyı doğrudan cilde uygulamaktır.

Su Mercimeği

Bu küçük su bitkisi genelde göllerde ve göletlerde büyür ve vitiligonun etkilerine karşı çok iyi bir tedavi sağlar. Ne yazık ki bulması oldukça zordur.

Ne yapmalı?

  • Bitkiyi rendeleyin ve bir çay kaşığı bal ekleyerek, macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Günde iki kez olmak üzere, öğünlerden sonra bir yemek kaşığı tüketin.

Zencefil

zencefil

Zencefil kökü, şifalı özellikleri sayesinde çok popüler oldu. Bu bitki kan akışını arttırdığı için, vitiligo tedavisi için de kullanılabilir. 

Malzemeler

  • 1 taze zencefil
  • 1 çay kaşığı hardal yağı
  • Bir tutam zerdeçal

Ne yapmalı?

  • Zencefili rendeleyin, hardal yağı ve zerdeçalla karıştırın. Macunu doğrudan sorunlu bölgelere uygulayın ve 20 dakika ciltte bekletin.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sad.org.ar. (Consulta 2018). CONSENSO SOBRE VITÍLIGO. Online [http://www.sad.org.ar/wp-content/uploads/2016/04/Consenso-vitiligo-2015.pdf].
  • Salinas-Santander, M., Sánchez-Domínguez, C., Cantú-Salinas, C., Ocampo-Garza, J., Cerda-Flores, R., Ortiz-López, R., & Ocampo-Candiani, J. (2014). Vitíligo: Factores asociados con su aparición en pacientes del noreste de México. Dermatologia Revista Mexicana.
  • Díaz, V. del C. G., Domínguez, M. A., Pedrero, M. L. P., Santacruz, F. J., Fonseca, A. A., Casas, P. C., & Arreola, L. del P. T. (2011). Guía de práctica clínica para el tratamiento del vitíligo. Dermatologia Revista Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2013.07.010

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.