Detoks Planı: 14 Günde Tüm Vücudunuzu Arındırın
Yalnızca 14 günde, vücudunuzdan sizi sağlıksız yapan tüm toksinlerin atılmasını sağlayan bir rutin uygulayabilirsiniz. Toksin atmayı teşvik eden bir detoks planı uygulamaya koyarak başlayın. Bugünkü yazımızda, bunu iki haftada nasıl başarabileceğinizi anlatacağız.
Neden Tüm Vücut İçin Detoks Planı?
Detoks yapmak şart veya zorunlu olmamakla beraber vücudunuzu zaman zaman toksinlerden arındırmanın birçok faydası vardır. Her gün çoğunluğu yediğimiz yemeklerden olmak üzere; toksinlere maruz kalıyoruz.
Ancak olumsuz duygular, kötü alışkanlıklar ve çevre kirliliği de bu zararlı maddelerin birikmesine yol açabiliyor. Vücudunuzdan toksin atmaya zaman ayırmazsanız, zaman içinde sağlık sorunları yaşamaya başlayabilirsiniz.
Fakat bir detoks planı ile beraber hastalıklara yol açan serbest radikallerden kurtulabilir; vücudunuzun daha etkili şekilde çalışmasına ve gerekli işlevleri ideal düzeyde yerine getirmesine yardımcı olabilirsiniz.
Detoks Planı ile İşe Başlayın
Başlamadan önce, bazı noktaları atlamamanız çok önemlidir. Örneğin, uykunuzu yeterli ölçüde almanız şarttır. Aynı zamanda günlük beslenmenize bol miktarda protein ve vitamini de dahil etmeyi unutmamanız gerekmektedir.
İki haftalık bu komple detoks planı sırasında, gluten, tahıl, süt ürünleri ve şeker tüketmemeye özen gösterin. Ayrıca meyve ve çiğ sebze ile beraber esmer pirinç, fındık, deniz tuzu ve zeytinyağı tüketiminizi de artırmalısınız.
Öğünlerinizin sıkıcı olmaması için biraz çeşitlendirmeyi deneyin. Nasıl mı? Farklı tarifler deneyin ve buzdolabınızı sağlıklı gıda seçenekleriyle doldurun.
Bu iki haftalık süre içinde, kahve, süt, soda veya alkol ile beraber marketlerde satılan içeceklerden veya spor içeceklerinden kaçınmanız, detoksunuzu daha da pekiştirecektir. Yeşil çay, doğal sebze-meyve suları ve ev yapımı smoothie tüketebilirsiniz.
Su, başlıca hidrasyon kaynağınız olmasıyla tek başına bir paragrafı hak ediyor. Çoğu insan suyun gücünü hafife alıyor ve yeterli miktarda su tüketmiyor.İki haftalık detoksunuz boyunca, su alımınızı günde 3 litreye çıkarmaya çalışın. Ayrıca, sabah ilk tüketmeniz gereken şey yarım limonlu bir bardak ılık sudur.
Bu içecek karaciğerinize ve böbreklerinize yağ ve toksinleri atmaları için gereken malzemeleri sağlayacaktır. Bu komple vücut detoks planı, bağırsakları da temizler.
Bunu kolaylaştırmak için bol miktarda lif tüketmelisiniz. Bunun için tam buğday ekmeği, kepek, yulaf ezmesi, esmer şeker ve fındık deneyin.
İlk birkaç gün boyunca, baş ağrısı, halsizlik, soğuk algınlığına benzer belirtiler, ishal, mide krampı, kas veya eklem ağrısı ve hatta deri döküntüsü yaşayabilirsiniz.
Ancak panik yapmayın. Bunlar sadece vücudunuzun çeşitli şekillerde toksinlerden kurtulduğunun hafif çaplı göstergeleridir. Sadece sakin olun.
Birinci günün ya da en geç üçüncü günün sonunda kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. Ayrıca yaklaşık 2 ile 4 kg arası kilo vermiş olduğunuzu da fark edebilirsiniz. Bu da muhtemelen zaman içerisinde bağırsaklarınızda birikmiş su kaybıdır.
Komple Detoks Beslenmesinin Temel Gıdaları
Yukarıdaki tavsiyelere ek olarak, aynı zamanda komple detoks planı için vazgeçilmez gıdalara da dikkat etmelisiniz. Bu gıdaları en baştan satın alın ve iki haftalık arınma süreci boyunca mutfağınızda stoklanmış halde bulundurun.
Su teresi
Su teresi harika bir C ve E vitamini deposu olmakla beraber bol miktarda betakaroten ve mineral içerir. Karaciğeriniz ve böbrekleriniz için birebirdir.
Tam buğday ekmeği
Bu ekmek bağırsak duvarlarında birikmiş toksini adeta bir “sünger” gibi önce içine çeker, ardından katı atık olarak atar ve sonuçta daha iyi çalışan bir sindirim sistemi ile daha sağlıklı bir cilt sizin olur.
Bu makalemize de göz atın: Yüzünüz İçin Detoks Tedavileri
Elma
Elmanın içinde bulunan lifler de bağırsak sağlığınız açısından oldukça faydalıdır. Toksinleri atmak ve kolesterol seviyenizi düşürmek için her gün bir bardak taze elma suyu için. İstediğiniz kadar da çiğ elma tüketebilirsiniz.
Üzüm
Üzümün içinde biyoflavonoid gibi tonlarca antioksidan bulunur; bunlar hücrelerinizi korumaya ve arındırma sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.
Maydanoz
Maydanoz C vitamini, kalsiyum, demir ve antioksidan deposudur. Bu muhteşem ot, böbreklerinizin toksik maddeleri kan dolaşımından atmasına yardımcı olur.
Kereviz
Kereviz ürik asidin birikmesini önler ve vücudunuzun atığı metabolize etmesine yardımcı olur. Aynı zamanda karaciğeri arındırır ve idrar yolunu temizler.
Limon
Limon da ürik asidi atar, plak birikimini azaltır ve vücudunuzun pH seviyesini dengeleyerek hastalıklara karşı direnç kazandırır.
Şeftali
Bu lezzetli meyve C vitamini ve potasyum içeriğiyle, safra kesenizin temizlenmesine, kan basıncınızın düzenlenmesine ve vücutta birikmiş fazla sıvıdan kurtulmanıza yardımcı olur.
Esmer pirinç
Esmer pirincin içinde vücutta yıllarca birikmiş olan toksinlerin atılmasına yardımcı olan fitin isimli bir madde bulunur.
Vücudu Toksinlerden Arındıran Meyve ve Sebze Tarifleri
Solunum sistemi için
Aşağıdaki malzemeleri kullanarak bir meyve suyu hazırlayın:
- 1 ½ bardak (300 ml) armut
- 2 bardak (400 ml) kavun
- 1 ½ bardak(300 ml) salatalık
Böbrekler ve dolaşım sistemi için
Aşağıdaki malzemelerle bir smoothie hazırlayın:
- 2 bardak (400 ml) kereviz
- ½ bardak (100 ml) maydanoz
- 2 ½ bardak (500 ml) ananas
Kalp damar ve kas sisteminin detoksu için
Aşağıdaki malzemeleri kullanın:
- 2 bardak (400 ml) mango
- 1 bardak (200 ml) kereviz
- 2 bardak (400 ml) salatalık
Sindirim, bağırsak ve karaciğer detoksu için
Aşağıdakileri karıştırmayı deneyin:
- 2 bardak (400 ml) erik
- 1 ½ bardak (300 ml) papaya
- 1 ½ bardak (300 ml) havuç
Merkezi sinir sistemi için
Aşağıdaki malzemelerle bir smoothie hazırlayın:
- 1 ½ bardak (300 ml) marul
- 2 bardak (400 ml) üzüm
- 1 ½ bardak (300 ml) kereviz
Cildi hedef almak için:
Bu son detoks tarifi ise şöyle:
- 2 bardak (400 ml) karpuz
- 2 bardak (400 ml) elma
- 1 bardak (200 ml) ananas
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Shuja, N. (2016). Heavy metal toxicity. Pakistan Journal of Medical and Health Sciences. https://doi.org/10.4172/2161-0495.S3-007
- Arrigo, T., Leonardi, S., Cuppari, C., Manti, S., Lanzafame, A., D’Angelo, G., … Salpietro, C. (2015). Role of the diet as a link between oxidative stress and liver diseases. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v21.i2.384
- Gill, C. I. R., Haldar, S., Boyd, L. A., Bennett, R., Whiteford, J., Butler, M., … Rowland, I. R. (2007). Watercress supplementation in diet reduces lymphocyte DNA damage and alters blood antioxidant status in healthy adults. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.2.504
- Kristensen, M., Jensen, M. G., Riboldi, G., Petronio, M., Bügel, S., Toubro, S., … Astrup, A. (2010). Wholegrain vs. refined wheat bread and pasta. Effect on postprandial glycemia, appetite, and subsequent ad libitum energy intake in young healthy adults. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2009.10.003
- Wang, H., Cao, G., & Prior, R. L. (1996). Total antioxidant capacity of fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf950579y