Androgenetik Alopesi: Semptomları, Nedenleri ve Tedavisi

Androgenetik alopesi (kellik) hem erkekleri hem de kadınları etkileyen bir saç problemidir. Şu anda bu sorunun tedavisi bulunmamaktır ancak bunu kontrol altına almaya yardımcı olan bazı tedavi yöntemleri var.
Androgenetik Alopesi: Semptomları, Nedenleri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 17 Aralık, 2020

Alopesi, saç seyrelmesi gibi çeşitli faktörlerle tetiklenebilen anormal bir saç dökülme problemidir. Androgenetik alopesi, genetik yatkınlığı bulunan kadın ve erkeklerde saç kaybına yol açan androjen bağımlı progresif bir hastalıktır.

İsmi her ne kadar androjenik alopesi olsa da bu tip kellik problemleri hem erkekleri hem de kadınları etkileyen bir sorundur. Saç dökülmesinin sebebi hastalık veya diğer herhangi bir sorundan kaynaklanmamaktadır temel nedeni genetik faktörlerle belirlenir.

Saç sürekli kendini yenilediği için günlük saç dökülmesi normal bir durumdur. Normal olanı günde 50 ile 100 arasında saç telinin dökülmesidir. Dökülen saç bu sayıyı aştığında, bir alopesi süreci söz konusudur. Bu durum zamanla dökülme sorununu kelliğe kadar götürebilir.

Androgenetik alopesi nedir?

alopesi sorunu
Androgenetik alopesi büyük ölçüde genetik faktörlerden kaynaklanır. Erkekleri etkilediği gibi kadınları da etkileyebilir.

Androgenetik alopesi, erkeklerde en sık rastlanan kellik çeşididir. Daha önce de belirttiğimiz gibi kadınları da etkileyebilir. Aslında şempanzeler ve orangutanlar gibi bazı hayvanlar da bu tür kellikten mustariptir.

Androjenik alopesi, androgenetik alopesi veya AGA adıyla da bilinir. Hayatları boyunca erkeklerin yaklaşık %60’ını ve kadınların ise tahminen %25’ini etkiledi inanılmaktadır.

Onu diğer alopesi formlarından ayıran şey ise ortaya çıkış nedenidir. Saç dökülmesini genetik faktörler belirler ve bu süreçten erkeklik hormonları veya androjenler etkilenir. Erkeklerin yaklaşık %80’inde 70 yaşından sonra bu kellik bir noktaya kadar çıkar.

Androgenetik alopesi’nin nedenleri

Erkeklerde androgenetik alopesi, genetik ve hormonal nedenlere bağlıdır. Buna rağmen, aile öyküsünde kellik olmayan kişilerde de ortaya çıktığı durumlar vardır. Erkeklerde başın üst kısmı ve üst ön bölge, saç köklerindeki erkeklik hormonlarının (androjenlerin) etkisine daha duyarlıdır.

Androjenler saç köklerinin gittikçe daha çok zayıflamasına neden olur. Tedavi edilmemeleri halinde saçlar yok olur. En sık görüşeni ilk kellik semptomlarının erkeklerde 20 ile 25 yaş arasında erkenden ortaya çıkmasıdır.

Kadınlarda androjenik alopesi görülmesi durumunda, genetik faktör ve buna eşlik eden diğer faktörlerinde etkisi bulunmaktadır. Bazı durumlarda saç dökülme süreci erkeklerinkine benzer. Androjenlerde artış menopozdan önce ortaya çıkarsa “erken” olarak tanımlanır. Menopozdan sonra ortaya çıkarsa “geç” olarak adlandırılır.

Belirtiler

Alopesi yaşayan erkek
Alopesi hastaları gözle görülür saç dökülmesi yaşarlar. İlk başta alın ve saçın tepesi gibi alanlarda fark edilebilir.

Erkek androjenik alopeside tipik semptom, özellikle alında ve başın tepe kısmında saçsız küçük alanların ortaya çıkmasıdır. İlk başta bu sadece saç ıslakken veya kafa güçlü ışık altında olduğunda fark edilir. Bu tip alopesinin yedi derecesi vardır, ancak tüm erkekler en üst seviyeye ulaşmaz.

Kadınlarda saçsız bölge daha çok Paryetal kemik kafatası’nın kenarlarının ve çatısının birleştiği noktada, daha doğrusu saçı ikiye bölen kısımda daha belirgindir. Bu çizgi giderek belirginleşir. Bu bölgenin açılmasına bağlı olarak, bu alopesi türünün üç veya beş ilerlemeye seviyesine sahiptir. Tedavi edilmediğinde saç dökülmesi tamamen kelliğe yol açabilir.

Androgenetik alopesiye için tedavi yöntemi

Günümüzde, androjenik alopesi için pek çok tedavi yöntemi mevcuttur. Ancak hiçbiri sorunu sonsuza kadar çözemez ve sadece uzun vadede kullanılması gereken bir tedavi süreci sunar. Çoğu vakada, tedaviyi ömür boyu sürdürmek gerekir. İlk hedef, saç dökülme sürecini yavaşlatmak ve ardından saç yoğunluğunu artırmak veya saçı kalınlaştırmaktır.

Her duruma bağlı olarak, farklı tedavi türleri kullanılır. Bu, dutasterid veya finasterid ilaç yöntemi kullanılabilir. Lokal bölgeye Minoksidil veya dutasterid mikro enjeksiyonları ile bir tedavi uygulanır. Ayrıca bazen trombosit zengini plazma tedavisi, düşük güçte lazer tedavisi, mikroiğneleme veya topikal prostaglandin analoglari kullanımı ile tedavi yapılır.

Bazı durumlarda minimal invaziv yöntemden oluşan bir cerrahi müdahale ile saç ekiminden çok iyi sonuçlar mümkündür. Kadınların yaşadığı saç dökülme problemlerinde aynı tedavi yöntemi kullanılır, ancak uygun olan ilaç tipi anti-androjenik ilaçlardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ho CH, Zito PM. Androgenetic Alopecia. [Updated 2019 May 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924/
  • Pindado-Ortega, C., Saceda-Corralo, D., Buendía-Castaño, D., Fernández-González, P., Moreno-Arrones, O. M., Fonda-Pascual, P., … & Vañó-Galván, S. (2018). Estudio transversal acerca de los hábitos de prescripción en alopecia androgénica de los dermatólogos en España en 2017. Actas Dermo-Sifiliográficas, 109(6), 536-542.
  • Cranwell W, Sinclair R. Male Androgenetic Alopecia. [Updated 2016 Feb 29]. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, et al., editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278957/
  • Stevens J, Khetarpal S. Platelet-rich plasma for androgenetic alopecia: A review of the literature and proposed treatment protocol. Int J Womens Dermatol. 2018;5(1):46–51. Published 2018 Sep 21. doi:10.1016/j.ijwd.2018.08.004

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.