Anksiyete Bozukluğu: 6 Az Rastlanan Etkisi
Herkes hayatının bir döneminde anksiyete bozukluğu yaşar. Bu örneğin; kalabalık bir yerde konuşma yapacağınız veya finansal yardıma ihtiyaç duyduğunuz bir anda başınıza gelebilir. Anksiyete ve endişe, kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığı üzerinde büyük etkiye sahiptir.
Geleneksel baş ağrısı ve aşırı terlemenin ötesinde başka garip belirtileri de olabilir. Eğer anksiyete bozuluğu ve endişe dereceniz çok ileride ve normalin ötesindeyse, bunu nasıl anlayabilirsiniz?
Bu makalemizde sizlere anksiyetenin tahmin edemeyeceğiniz 6 etkisinden bahsedeceğiz. Gelin beraber inceleyelim. Eğer benzer örnekleri kendinizde görüyorsanız, yardım almanın zamanı gelmiş olabilir.
1. Kafa karışıklığı ve algıda değişiklik
Halüsinasyonlar kişiden kişiye, etkisinde oldukları stres derecesine göre değişir. Bazı insanlar hafif renkler gördüklerini söyler. Diğerleri ise onları korkutan gölgeler görür.
Eğer çok fazla stres altındaysanız, yükseklik ve mekan gibi boyutları algılamada sorun yaşayabilirsiniz veya kendinizi bulunduğunuz çevre ile ilişkilendiremeyebilirsiniz.
Özellikle ciddi ataklar yaşarsanız, zaman ve mekan algınız kaymış olabilir. Anksiyete bozukluğu korku ve endişe gibi duyguları tetikler; ayrıca daha fazla ışık alması için gözbebeklerini küçültür. Birisi bu nadir belirtileri yaşıyorsa, görüşü ve konsantrasyonu genelde beklemediği anlarda olumsuz etkilenebilir.
Bu yazımıza da göz atın: 4 Yaygın Depresyon Türü
2. Anksiyete bozukluğu gaza ve şişkinliğe yol açar
Bildiğiniz gibi gaz en rahatsız edici ve utandırıcı şeylerden biridir. Ayrıca anksiyetenin az rastlanan sonuçlarından biridir. Tüm gaz ve şişkinlikler elbette anksiyeteden kaynaklanmaz.
Bunlara bağlı bir çok durum vardır. Genelde zayıf sindirim ve anksiyeteden kaynaklı kötü nefes almaktan dolayı oluşabilir. Sürekli atak yaşayan kişilerin deneyimlemesi olağandır.
3. Hormonal problemler
Anksiyete bedensel sistemleri etkiler. Bunlardan biri de endokrin sistemidir. Endokrin sistemi hormon üreten bezleri dengeler. Stresten kaynaklı beyne giden olumsuz mesajlar sinir sisteminde düzensizliklere yol açar ve hormon üretimini etkiler.
4. Lekeler veya kızarıklıklar
Kızarıklıklar veya akne de anksiyetenin bir diğer belirtisidir. Bunlar burun, alın ve yanak bölgesinde oluşabilir. Kendinizi daha iyi hissettiğinizde problem azalır ve stres hissettiğinizde yeniden ortaya çıkar.Stres seviyesi kötüleşirse alerji ve ciltte iritasyon deneyimleyebilirsiniz. Endişe ve stres seviyelerinizi azaltmadığınız sürece dünyadaki hiçbir akne ve leke ürünü onları gidermeyecektir.
5. Anksiyete bozukluğu saç dökülmesine yol açar
Buna inanmayabilirsiniz; ama anksiyete dış görünümüzü etkileyebilir. Saç dökülmesi anksiyete bozukluğunun tipik bir gösterge değil; nadir etkilerinden biridir. Aklınız gerginleştiğinde lenf bezleri proteini şekere çevirerek anında enerji sağlar.
Bu da vücudun yakılan enerji yerine, yeniden besleyici ögeler üretmesine neden olur. Bu ise çaba gerektirir. Bu süreç serbest radikallerin salımına sebep olur ve sonuçta onlarla savaşmak için vücut daha fazla enerji harcar. Tüm bunlar saçların büyümesi için gerekli besleyici ögelerin eksikliğine yol açar.
6. Uykuda sorun ve anksiyetenin diğer nadir etkileri
Uyumakta ve uykuyu sürdürmekte zorluk çekmek hem fiziksel hem de psikolojik sorunlarla bağlantılıdır. Belki de siz de önemli bir günün öncesinde, gece yatağınızda dönüp durdunuz.
Ama gece kendinizi yatağınızda uyanık halde, endişeli ve belli başlı problemlere odaklı bulursanız, bu anksiyetenin belirtilerinden biri olabilir. Bu hastalık gece ortaya çıkan tek bir korkuya dayanıyor olabilir. Buna genelde yumruklarda, çenede ve vücudun bazı diğer bölgelerinde kas sıkışması eşlik eder.
Önerdiğimiz bir başka yazı: Asabiyet ve Anksiyete İçin En İyi Çaylar
Anksiyeteye nasıl tepki verdiğinizi anlayın ve onunla başa çıkmanın yollarını öğrenin
Herkes anksiyeteye farklı şekilde tepki gösterir. İnsanların bazıları yüksek derecede anksiyete ile kolayca başa çıkabilir. Aynı zamanda bazıları daha ilk adımda çok zorlanabilir.
Bu yüzden aynı derecede endişe farklı kişilerde farklı tepkimelere yol açabilir. Eğer bu garip belirtileri daha önce yaşamadıysanız, anksiyete yaşamıyorsunuz anlamına da gelmeyebilir.
Ancak bu belirtileri deneyimliyorsanız, anksiyetenizle savaşmak için alternatif yollara bakmanın zamanı gelmiş demektir. Psikolojik terapi alabilirsiniz veya rahatlatıcı aktiviteler ve egzersizler yapabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gupta, S., & Mittal, S. (2013). Yawning and its physiological significance. International Journal of Applied and Basic Medical Research. https://doi.org/10.4103/2229-516x.112230
- Robinson, O. J., Vytal, K., Cornwell, B. R., & Grillon, C. (2013). The impact of anxiety upon cognition: perspectives from human threat of shock studies. Frontiers in Human Neuroscience. https://doi.org/10.3389/fnhum.2013.00203
- Pattyn, T., Van Den Eede, F., Vanneste, S., Cassiers, L., Veltman, D. J., Van De Heyning, P., & Sabbe, B. C. G. (2016). Tinnitus and anxiety disorders: A review. In Hearing Research. https://doi.org/10.1016/j.heares.2015.08.014
- Ranabir, S., & Reetu, K. (2011). Stress and hormones. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.4103/2230-8210.77573
- Chen, Y., & Lyga, J. (2014). Brain-skin connection: Stress, inflammation and skin aging. In Inflammation and Allergy – Drug Targets. https://doi.org/10.2174/1871528113666140522104422
- Clínica Mayo. Stress Management. (2019). recuperado el 15 de abril de 2020. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/expert-answers/stress-and-hair-loss/faq-20057820