Avokado Çekirdeği Yemeniz İçin Dokuz Neden
Avokado hem çok lezzetli hem de içerdiği antioksidan ve doğal yağlar sayesinde birden çok faydası olan, sağlıklı bir meyvedir. Ancak avokado çekirdeği, birçok insanın faydalarından bihaber olduğu bir çekirdektir.
Bu çekirdeği yüksek besin değeri içerir ve diğer besinlerle birleştirildiğinde yaşam kalitesinin artmasını sağlayarak birçok sağlık sorununa çözüm getirebilir.
Hem bu şekilde tüketilegeldiğinden hem de damak tadı açısından, bizim için yenebilecek olan kısım avokadonun meyve olan kısmıdır. Bu yüzden de çoğu zaman, ne denli sağlıklı olduğunu bilmeksizin, avokado çekirdeğini çöpe atarız.
Şurası bir gerçek ki, birçok insan avokado çekirdeğinin yüksek oranda lif ve amino asit içerdiğinden ve bunların birçok hastalığın tedavisinde ve bu hastalıklardan korunmada önemli rol oynadığından habersizdir. Avokado çekirdeği ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyor musunuz? O halde okumaya devam edin!
Avokado Çekirdeği Kolesterolü Kontrol Altında Tutar
Avokado, kandaki iyi kolesterol seviyesini artırırken, kötü kolesterol seviyesini de düzenler. Ancak birçok insan bilmez ki; avokadoda bulunan amino asitlerin %70’i çekirdek kısmında bulunmaktadır.
Bu sebeple, bu denli müthiş bir içeriğe sahip olan avokado çekirdeğini tüketmek yerine çöpe atarız. Avokado çekirdeği, kötü kolesterol seviyesini dengede tutar ve uzun vadede kardiovasküler hastalıklara yakalanma riskini ciddi oranda azaltır.
Mide Problemleri ile Savaşır
Avokado çekirdeği, sindirim sistemi iltihaplanmalarını azaltır ve ishal ile mücadele eder. Ayrıca, enfeksiyonlarla ve diğer birçok mide düzensizliği ile savaşır.
- Bundan faydalanmak isterseniz, orta boy bir avokado çekirdeğini çıkarın ve tüketmeden önce yumuşaması için kaynar suda yaklaşık on beş dakika kadar bekletin.
- Soğumadan tüketin.
Tümörlerle Savaşır
Fareler üzerinde yapılan araştırmalar, bu çekirdeği tüketmenin, yüksek flavonoid içeriği sayesinde tümörlerin büyümesini engelleyici olduğunu göstermiştir.
Kilo Vermeyi Teşvik Edicidir
Avokado çekirdeği, doğru diyet ve egzersiz programı ile tamamlandığında, termojenik etki ederek, yağ yakımını kolaylaştırır.
- Bundan faydalanmak için; bir adet ezilmiş avokado çekirdeğini iki fincan kaynar suya ekleyerek bir çay yapın.
- Bu çayı günde üç sefer tüketin.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
- Avokado çekirdeği, müthiş anti-enflamatuar içeriği sayesinde bağışıklık sistemine ihtiyacı olan ekstra enerjiyi verir.
- Vücudun sağlıklı kalmasına, enfeksiyon ve solunum bozuklukları ile savaşmasına yardımcı olur.
- Üstelik artrit ve diğer eklem problemlerinden şikayetçi kişilerde semptomları hafifletici etkisi vardır
Erken Yaşlanmayı Engelleyicidir
Avokado çekirdeği, erken yaşlanma ile savaşmada etkili antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca, kolajen üretimini de artırarak, kırışıklıkların erkenden belirginleşmesinin önüne geçer ve cilde daha pürüzsüz bir görünüm kazandırır.
Katarakt ile Savaşır
Avokado çekirdeği, kataraktı daha oluşma aşamasındayken, yok bile edebilir.
- Bunun için; sabah ve akşamları gözünüze çekirdekten elde edeceğiniz avokado yağından sadece birkaç damla damlatın.
- Kullanacağınız yağ, taze ve tamamen steril olmalıdır.
Saçlara Parlaklık Verir
Avokado çekirdeğinde bulunan doğal yağ, zeytinyağı özütüne benzer. Halihazırda kozmetik amaçlı kullanılmaktadır. Müthiş özelliklerinden bir tanesi de, saçı kepekten koruyarak ona olağanüstü bir parlaklık vermesidir.
Tiroide Yardımcı Olur
Avrupa’da yapılan tıbbi araştırmalara göre, avokado çekirdeği, tiroid problemlerini kontrol altında tutmaya faydalı içerik ve özelliklerdedir. Özellikle obezite ile savaşta oldukça etkilidir.
Avokado Çekirdeğinden Nasıl Faydalanabilirsiniz?
Umuyoruz ki bir sonraki sefere, bu müthiş çekirdeği atmak yerine tüketmeyi tercih edeceksiniz. Bu çekirdekten maksimum fayda sağlamak için çay olarak demleyebilirsiniz, salatalara veya smoothie‘lere ekleyebilirsiniz.
Ancak şunu unutmayın: Avokado çekirdeğini her zaman güzelce yıkayarak ve kurutarak tüketmelisiniz. Ocakta veya tost makinesinde kurutabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aregheore E. M. A review of implications of antiquality and toxic components in unconventional feedstuffs advocated for use in intensive animal production in Nigeria. Veterinarian and Human Toxicology. Febrero 1998. 40 (1): 35-9.
- Belete Bahru T, Hailu Tadele Z, Ajebe Gebrie E. A review on avocado seed: functionality, composition, antioxidant and antimicrobial properties. Chemical Science International Journal. Julio 2019. 27 (2): 1-10.
- California Avocado Commission. Is it safe to eat avocado seed?
- Campos, E. (2011). El aguacate. AGROPRODUCTIVIDAD.
- Dabas D, Shegog R. M, et al. Avocado (Persea americana) seed as a source of bioactive phytochemicals. Current Pharmaceutical Design. 2013. 19 (34): 6133-40.
- Dabas D, Elias R, et al. In vitro antioxidant and cancer inhibitory activity of colored avocado seed extract. International Journal of Food Science. Abril 2019. 1-7.
- Henry L, Mtaita U. Y, Kimaro C. C. Nutritional efficacy of avocado seeds. Global Journal of Food Science and Technology. Agosto 2015. 3 (5): 192-196.
- Instituto Nacional del Cáncer. Vitamina E. Institutos Nacionales de Salud. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos.
- Muñoz, M. A., & Barrón, A. R. (2009). Efectos médicos del aguacate. Medicina Interna de Mexico.
- Weschenfelder C, Lorenzón J, et al. Avocado and cardiovascular health. Open Journal of Endocrine and Metabolic Disease. Agosto 2015. 5 (5): 77-83.