Avokado ve İyi Geldiği 11 Durum
Avokado Meksika’ya özgü bir meyvedir ve birçok faydalı özelliğe sahiptir. Şekli armuda benzer, koyu yeşil bir kabuğu vardır ve içi çarpıcı derecede açık yeşildir ve son olarak ortasında da kocaman bir çekirdeği vardır.
Avokado birçok doğal tedavi yönteminde kullanılması gereken besin ögelerini içerir. Avokadonun doğal tedavi yöntemlerini keşfetmeye hazır mısınız?
Avokadonun Özellikleri
Avokado ağacı 20 metreye kadar uzayabilir ve yılda 120 meyve verir ve bu meyveler bu ağacın yenilebilen tek kısmıdır çünkü yaprakları zehirlidir (özellikle de hayvanlar için).
Aztekler avokadoyu doğurganlığın meyvesi olarak görmüşlerdir. Onların dilindeki ”ahucuatl” kelimesi de ”testis” anlamına gelmektedir. Aynı zamanda avokadonun afrodizyak etkisi olduğuna inanmışlardır, bu zamandan beridir avokado erkeklerin cinsellik problemlerini tedavi etmek için kullanılmaktadır.
Aynı zamanda, avokado kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar ve sağlık için iyi olan mono doymamış yağlar ve bol miktarda E vitamini içerir.
Bu yağlar kolesterol seviyesini düşürür, atardamarları korur ve kan damarlarını açmaya yardım ederek kan akışının daha sağlıklı olmasını sağlar. Fakat diyet yapan bir çok insan yüksek kalori seviyesinden (1 meyvede 227 kalori) ötürü bu meyveyi yememektedir.
Şu da ilginizi çekebilir: Avokado ile Hazırlayabileceğiniz 5 Enerji Verici Smoothie
Avokado 10 farklı önemli doğal mineral içerir:
- Çinko
- Sodyum
- Selenyum
- Bakır
- Potasyum
- Manganez
- Magnezyum
- Demir
- Fosfor
- Kalsiyum
Bunların hepsinin farklı faydaları vardır, örneğin hücre metabolizmasının çalışmasına yardımcı olurlar. Avokadoda aynı zamanda bağırsak kurtlarını temizleyen oleik asit ve bazı kanser türlerini, özellikle de akciğer kanserini engelleyen, serbest kökler vardır.
A ve B6 vitamini ve folik asit kaynağı olmasından ötürü de romatizmal eklem iltihabından ve diyabetten muzdarip kişiler için de avokado tüketimi önerilmektedir.
Avokado aynı zamanda gazın yok edilmesine yardımcı olur, görüşü güçlendirir, kanayan diş etlerini onarır, kemikleri güçlendirir, nezle ve gribe iyi gelir, ishal ile savaşır, kabızlığa karşı etkilidir ve baş ağrısını rahatlatır.
Avokadonun diğer özellikleri (özellikle de avokado yağı); cildin yaşlanmasını geciktirir, kırışıklıkları azaltarak cilde sağlıklı ve yumuşak bir görünüm verir. Saçların parlak ve yumuşak olmasını sağlar, derideki çatlakları azaltır ve kuru cildi kontrol eder. Ayrıca, kepekle, bitle ve sirke ile savaşır.
Bu yazımıza da bir göz atın: Avokadoyu Taze Tutmak için Bazı Öneriler
Avokadonun Kullanılabileceği Doğal Tedaviler
Kepeği Önlemek İçin
Avokadonun çekirdeğini hint yağı ile öğütün ve bu karışım ile kafa derinizi ovun. Plastik bir bone ile başınızı kapatın ve 2 saat bekletin, ardından ılık su ile durulayın. En son da normalde nasıl yıkıyorsanız öyle yıkayın.
Bağırsak Kurtlarından Kurtulmak İçin
Avokadonun çekirdeğinden yapılmış veya kabuğunu sıcak suda bekleterek elde edilmiş çayı aç karnına için.
Bit ve Sirkelerden Kurtulmak İçin
5 adet ezilmiş avokado çekirdeğini bir dal sedef otu ile birlikte 230 ml suda kaynatın. Biraz soğumaya bırakın ve ılıdığında kafa derinizi bu karışım ile ovun. Sonra başınızı bir havlu ile kapatarak 30 dakika bekletin. Ilık su ile durulayın, ardından şampuan ve saç kremi ile saçınızı yıkayın.
Kırışıklıklarla Savaşmak İçin
1 adet avokadoyu ikiye bölün ve içini çıkarın. İyice ezin ve yumuşak hamur gibi bir kıvam elde edinceye kadar üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatın. Yüzünüzü ve boynunuzu temizleyip üzerine bu karışımı uygulayın. 30 dakika bekletin ve ılık su ile durulayın. Daha sonra da ev yapımı bir nemlendirici ile cildinizi nemlendirin.
Çatlamış Dudakları Yumuşatmak İçin
1 yemek kaşığı hindistancevizi yağını, yarım çay kaşığı karite yağını ve yarım çay kaşığı avokado yağını bir kapta güzelce eritin. İyice karıştırın ve kapağını kapatarak soğumasını bekleyin. Ardından buzdolabında bekletin ve her gece dudaklarınıza uygulayın fakat ardından durulamayın.
Sedef Hastalığını Azaltmak İçin
Avokadoyu ortadan bölün, ve içini doğrudan hastalıklı bölgeye uygulayın. Diğer bir alternatif ise, kulak pamuğunu avokado yağına batırıp bu bölgelere uygulamaktır.
Kolesterolü Kontrol Etmek İçin
Her gün 1 adet avokado yiyin, sandviçlerde mayonez yerine kullanın, salatanızın içine koyun veya öğleden sonra atıştırmalığı olarak tüketin. Bu 1 ay içerisinde trigliserit oranınızı %15 oranında düşürecektir.
Kuru Saçı Nemlendirmek İçin
1 bardak mayonez ile olgun bir avokadonun içinin yarısını yumuşak hamur kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Bu karışımı saçınıza uygulayın, sıcak bir havlu ile saçınızı sarın ve 20 dakika bekletin.
Ilık su ile durulayın ve ardından normalde saçınızı nasıl yıkıyorsanız o şekilde yıkayın. Bunu haftada 1 olacak şekilde tekrar edin. Eğer daha sağlıklı bir alternatif istiyorsanız, mayonez yerine yumurta ve limon suyu kullanabilirsiniz.
Çatlakları Önlemek İçin
Çatlaklar genellikle gebelik sonrasında veya ani kilo alıp vermenin sonucunda oluşur. Bu görüntüden kurtulmak için, orta boy bir avokadonun içini 1 yemek kaşığı limon suyu ve 1 yemek kaşığı bal ile karıştırın.
Yumuşak hamur kıvamı elde ettiğinizde, zarar görmüş bölgeye, cildinizi temizledikten sonra dairesel hareketlerle uygulayın. Daha sonra ılık su ile durulayın ve nemlendirici sürün.
Ülser ve Ağızdaki Aftları Engellemek İçin
Bir parça avokado kabuğunu yıkayın ve yutmadan çiğneyin. Çiğneme esnasında çıkan suyun ağzınızda yayılmasını sağlayın. Bunu birkaç kez tekrar edin ve daha sonra avokadoyu ağzınızdan çıkarın.
İshali Önlemek İçin
Avokadonun çekirdeğini yıkayın ve bir kaseye koyun. Fırına koyup pişirin ve sonra toz haline gelinceye kadar rendeleyin. 2 yemek kaşığı tozu 1 bardak ılık suda çözün ve bunu için.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cowan, A. K., & Wolstenholme, B. N. (2015). Avocado. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00049-0
- Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759
- Rodríguez-Carpena, J. G., Morcuende, D., Andrade, M. J., Kylli, P., & Estevez, M. (2011). Avocado (Persea americana Mill.) phenolics, in vitro antioxidant and antimicrobial activities, and inhibition of lipid and protein oxidation in porcine patties. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf1048832
- Sanders, M. G., & van Doorn, W. G. (2004). The Avocado: Botany, Production and Uses. Postharvest Biology and Technology. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2003.11.010