Bağırsak Solucanları: Parazitleri Gösteren 6 Belirti

Bu yazıdaki belirtiler, başka hastalıklarıdan da kaynaklanabilir. Bu nedenle bahsedilen belirtilerden iki tanesinden daha fazlasına sahipseniz eğer mutlaka doğru teşhisin konulması için bir uzmana görünmelisiniz.
Bağırsak Solucanları: Parazitleri Gösteren 6 Belirti
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bağırsak solucanları, birçok insanı rahatsız eden ve hatta korkutan bir durumdur. Bu yazıda bahsi geçen belirtilerden muzdaripseniz, bu durumdan utanmamalısınız.

Bağırsak solucanı problemi çok yaygın bir hastalıktır. Üstelik bu rahatsızlık sadece az gelişmiş ülkelerdeki insanları etkilemez.

Sağlığınızı hızla geri kazanmak için mutlaka doktorunuza danışın ve talimatlarına uyun. Bu yazıda vücudunuzda parazit varlığını gösterebilecek bazı semptomları paylaşacağız.

Bağırsak solucanı nedir?

Bağırsak solucanları veya parazitleri, başka bir organizmada yaşayan ve bu organizmadan beslenen canlılardır. Bu nedenle bağırsak parazitlerinin hayatta kalması, beslendiği insan vücudunun besin durumuna ve genel sağlığına bağlıdır.

Bağırsak solucanları, vücudunuzda çeşitli şekillerde yaşayabilir. Bu parazitler, vücudunuza genellikle ağız yoluyla girer.

Bağırsak parazitleri, çiğ tavuk ve domuz etinde içinde kolayca saklanabilir. Ayrıca kirli sulardan ve pişmemiş meyve veya sebzelerden bu parazitleri kapmanız da mümkündür.

Bunlara ek olarak, hayvanlarla temas yoluyla da (kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanlar) bu parazitlerden etkilenebilirsiniz.

Farklı bilimsel isimlerle anılan birçok bağırsak solucanı türü bulunmaktadır. Bu farklı tür solucanlar, değişik boyut ve şekillere sahip olabilir. Bu yüzden vücutta farklı belirtilere neden olurlar.

Bağırsak solucanlarına işaret eden belirtiler

İshal

bağırsak parazitleri

İshal, sadece bağırsak solucanlarının değil, çeşitli hastalıkların ortak bir semptomu olarak ortaya çıkar.

Kötü durumdaki yiyecekleri yemekten, kalp ve solunum yolu enfeksiyonlarına kadar birçok nedenden dolayı ishal sorunu ortaya çıkabilir. Ancak tek hücreli bağırsak parazitleri vakalarında ishal en yaygın semptomdur.

  • Bu tür parazitlere bazen kıl kurdu da denir, ancak bu canlılar çıplak gözle fark edilemez.
  • Ancak daha büyük solucanlar söz konusu ise (2 cm ve daha büyük boydakiler) ve bağırsakta bu parazitlerin sayısı oldukça fazlaysa ishal ortaya çıkabilir.
  • Böyle bir durumda, hasta olan kişi dışkısındaki solucanları gözlemleyebilir.

Karın ağrısı

Birçok hasta bu ağrıyı krampla karıştırabilir çünkü bağırsak solucanları nedeniyle sık ve şiddetli karın ağrısı görülebilir. 

Bağırsak parazitlerinin bu semptomunu bazı kadınlar göz ardı  etmektedir. Çünkü bu ağrı, regl dönemi yaşanan ağrılara benzerlik gösterir.

  • Solucanlardan kaynaklanan karın ağrısı gövdenizin alt kısmını etkiler, mideye oranla bu ağrı daha çok kasıklara yakın olur.
  • Bu belirti, bağırsak duvarlarından direkt olarak beslenen solucanların varlığına işaret eder ve bu durum sinir uçlarına zarar verir, bu nedenle de şiddetli ağrılara neden olur.

Yavaş büyüme

klozete oturan kişi

Bu belirti, çocuklarda ve gençlerde yaygın olarak görülür. Daha önce belirttiğimiz gibi, parazitler barındıkları yerdeki besinleri kullanarak hayatta kalırlar. Bu durumda ise barındıkları yer insan vücududur.

Bağırsak solucanları, büyümeleri için gerekli olan miktardaki vitaminleri ve mineralleri tüketir.

Parazit problemi yaşayan çocuklar, çoğunlukla diğer yaşıtlarına göre daha kısa ve incedir. Ayrıca gün içinde yaşıtlarına göre çok daha az enerjiye sahip olabilirler.

Çocuğunuz gün içinde çok fazla uyuyorsa ve uyandığında bile yorgunluk hissediyorsa, bunun nedeni bağırsak solucanları olabilir. Eğer öyleyse, uygun bir tedaviye başlamak için doktorunuza danışmanız gerekir.

Yorgunluk

Yorgunluğun asıl nedeni solucanlar değildir; yorgunluk hissine neden olan şey vücudun besinsiz kalmasıdır. Solucanlar barındıkları insan vücudunda daha fazla besin tükettiğinde, kişi zayıf düşer ve uykusu gelir.

Enerji seviyenizde değişiklikler fark ederseniz, bu durumun bağırsak solucanlarıyla ilgili olabileceğini aklınızda bulundurun ve öteki belirtileri gösterip göstermediğinize dikkat edin.

Kuru öksürük

öksürük

Yaşamı boyunca çoğu insan, bağırsak solucanlarına vücutlarının içerisinde yaşam alanı sağlar. Bununla birlikte, ilk aşamalarında bu parazitler sadece larva olduklarından, vücudun diğer bölgelerinde de gelişebilirler.
  • Bazı parazitler büyümelerinin ilk evrelerinde akciğere ve boğaza yerleşebilir. Bu nedenle bu bölgedeki hassas dokular iltihaplanabilir.
  • Gribi önleyen ilaçların ve boğaz ağrısına iyi gelen tedavilerin bu kuru öksürüğü iyileştiremiyor olması parazitlere işaret ediyor olabilir.
  • Bu belirtiler oldukça can sıkıcı ve hatta acı verici olabilir.

İştahınızda değişiklik

Bağırsak solucanları, vücuda saplanmış garip bir kitle olarak karşınıza çıkar. Fiziksel olarak varlıklarını hissetmemenize rağmen, bağırsaklardan gelen sinirsel uyarılar vücudunuz  tarafından algılanır.

Bu uyarılar beyne bağırsağın dolu olduğunu söyler, ancak beyin bu doluluk nedeninin besinlerden veya solucanlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını kesin olarak tespit edemez.

Bu nedenle iştahınızda ani değişiklikler olabilir. Daha az miktarda yemek yemeye başlayabilir ve az yemenize karşın kendinizi tok hissedebilirsiniz.

Öte yandan, çok fazla besin tüketen bazı solucan türleri de bulunmaktadır. Bu durum vücudunuzun beslenme eksikliği yaşamasına neden olur. Bu durumda, daha sık açlık hissedebilir ve çok daha fazla yemek yiyebilirsiniz.

Bu semptomların herhangi biri ortaya çıktığında çok dikkatli olmalısınız.  Çünkü bağırsak solucanlarının varlığını kendi başınıza tespit etmeniz çok zordur.

Ancak iki veya daha fazla belirtinin aynı anda ortaya çıktığını fark ederseniz, mutlaka doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aparicio Rodrigo, M., & Tajada Alegre, P. (2007). Parasitosis intestinales. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(11)70035-X
  • Agirrezabala, J., Iñigo, P., Miren, A., Iciar, A., Armendáriz, M., Barrondo, S., … Valverde, E. (2009). Parasitosis intestinales. Información Farmacoterapéutica de La Comarca.
  • Fumadó, V. (2015). Parásitos intestinales. Pediatria Integral.
  • Haque Rashidul. Human Intestinal Parasites. Scientist and Head of Parasitology Laboratory. J Health Popul Nutr. 2007 Dec; 25(4): 387–391. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2754014/
  • Miguel, E., & Kremer, M. (2004). Worms: Identifying impacts on education and health in the presence of treatment externalities. Econometrica. https://doi.org/10.1111/j.1468-0262.2004.00481.x
  • Morhouse, C. H. (1952). Intestinal Worms. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.2.4794.1152-a
  • Tabares, L. F., & González, L. (2008). Prevalencia de parasitosis intestinales en niños menores de 12 años, hábitos higiénicos, características de las viviendas y presencia de bacterias en el agua en una vereda de Sabaneta, Antioquia, Colombia. Iatreia.
  • Webster, P., & Kapel, C. M. O. (2005). Intestinal establishment and reproduction of adult Trichinella spp. in single and mixed species infections in foxes (Vulpes vulpes). Veterinary Parasitology. https://doi.org/10.1016/j.vetpar.2005.03.030

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.