Bebeğinizi Beslemek İçin Uyandırmalı Mısınız?
Birçok ebeveyn, bebeklerini ne zaman beslemeleri gerektiği konusunu merak etmektedir. Eğer yeni bir anne ya da baba iseniz muhtemelen bu soruyu kendinize birçok defa sormuşsunuzdur. Uyku ve yeme döngüleri gibi şeyler ebeveynleri her zaman endişelendirir ve bu nedenle bu konuda kötü hissetmek zorunda değilsiniz.
Bugün bu konuda çelişen birçok görüş bulunmaktadır. Bir taraftan, bazıları bebeklerin her 2 ila 4 saatte bir beslenmesi gerektiğini iddia etmektedir. Eğer gerekirse bunun için bebeğinizi uyandırmanız gerektiğini öne sürerler.
Bununla birlikte, biz bu yazımızda, bebeğinizi beslemek için uyandırmanız gerekip gerekmediğini tartışacağız.
Bebeklerin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Vardır?
Her şeyden önce, bebeklerde sağlıklı uyku alışlanlıkları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Daha fazla bilgi edinmek, bebeğinizi beslemek üzere uyandırıp uyandırmayacağınız ve bunun bebeğinizin gelişimini etkileyip etkilemeyeceği konusunda karar vermenize yardımcı olur.
Bebekler günde yaklaşık 16 saat uyurlar. Her zaman böyle olmak zorunda olmasa da, genellikle 2 ya da 3 saatte bir beslenmek için uyanırlar.
Aslında birçok bebek tek seferde 3 saatten fazla uyumaktadır. Bu normaldir çünkü her bebek farklıdır.
Bebek Uykusu: İlk Aylar
İlk iki ay boyunca uyku, bebeğin açlık durumuna bağlıdır. Beslenmesinden sonra bebek hafif uyku durumuna geçer ve uyandırılmaması gerekir.
Hafif uyku genellikle 30 ila 40 dakika arasında sürer. Aslında, bebeğinizin hafif uykuda olduğunu anlamanız mümkün olacaktır çünkü bu durumdayken bebekler huzursuz görünebilir, fakat bu oldukça normaldir. Bu safhadan sonra bebek derin uykuya dalar.
Bebekler 4 ila 6 aylık olduklarında gece boyunca daha uzun süre uyumaya başlar ve bunu bilmek önemlidir. Bu zamana kadar uyku ve uyanıklık döngüleri 24 saatlik ritmlere ve aydınlık ya da karanlığa bağlıdır.
Kısacası, bebekler uyku düzenlerini yavaş yavaş stabilize ederler ve bu gerçekleştikten sonra ebeveynler daha iyi dinlenmeye başlayabilirler.
Beslenme Takvimi
Daha önce de belirtildiği gibi, bebeklerin her 3 saatte bir beslenmesi gerekmektedir. Bu zamandan sonra bebekler uyanır, ağlar, beslenir ve tekrar uykuya dönerler. Ayrıca, ağlamak her zaman açlığa bağlı değildir ve bunu unutmamak gerekir.
3 saatlik süre bir referans olmakla birlikte, yalnızca bir istatistiktir. Bazı bebeklerin daha sık beslenmeleri gerekir ve bazı bebekler çok uyuduğu için uyandırılmaları gerekir.
Biliyor muydunuz? İlk Kez Anne Olacaklar İçin Temel Bilgiler
Bebeğinizi Beslemek İçin Ne Zaman Uyandırmalısınız?
Eğer bebeğiniz iyi uyku alışkanlıklarına ve yaşı için uygun ağırlığa sahipse, uyandırmanıza gerek yoktur. Ancak, bunu gerektiren durumlar da vardır ve bu bebeğinizin yaşına, ağırlığına ve genel sağlığına bağlı olacaktır.
Bazı yenidoğanlar doğduktan birkaç gün sonra kilo verirler. Bunun nedeni ise meme veya biberonla beslenmede ustalaşmak için birkaç güne ihtiyaç duyuyor olmalarıdır. Ayrıca, bebeklerin mideleri bir beslenmede sadece küçük bir miktar yiyecek alabilir.
Sizin de gördüğünüz gibi, yenidoğanların sık sık beslenmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle, bebeğinizi günde birkaç kere uyandırmanız gerekebilir (özellikle bebeğiniz prematüreyse).
Diğer yandan, ebeveynler sadece saate göre veya bebeğin ağlamasına göre yönlendirilmemelidir. Ağlaması sadece bebeğin acıktığını gösteren geç kalmış bir işarettir. Eğer bebeğinizin huzursuz olduğunu, dudaklarını hareket ettirdiğini ve emme hareketleri yaptığını fark ederseniz, muhtemelen onu beslemeniz gerekmektedir.
Dikkate Almanız Gereken Diğer Faktörler
Bebeğiniz optimum ağırlığa eriştiğinde ve kilo alıyor olduğunda, bebeğinizi beslemek için kendi kendine uyanmasını beklemeniz uygun olur.
Bebeğinizin ne kadar ya da ne sıklıkla yediği hakkında endişelenmenize gerek yoktur. Bunun yanında, aşağıdaki faktörler daha önemlidir:
- Yavaş ve sabit kilo alımı,
- Bebeğinizin beslenme zamanları arasında tok olup olmaması,
- Eğer bebeğiniz günde altı ya da daha fazla bez ıslatıyorsa,
- Eğer bebeğiniz günde üç kez ya da daha fazla kaka yapıyorsa.
Yukarıdakilerden hiçbirini fark etmemeniz durumunda doktorunuzu görmeniz gerekmektedir. Böylece uzman kişi her şeyin yolunda olup olmadığını görmek için bebeğinizi kontrol edebilir. Ayrıca doktorunuz herhangi bir riskten kaçınabilmeniz için gerekli bilgiyi size verebilir ve sorularınızı cevaplayabilir.
İlginizi çekebilir: Bebeklere Meyve Püresi Yedirmenin Faydaları
Sonuçlar
Kısacası, eğer bebeğiniz prematüre doğmamışsa, az kilolu ya da sağlıksız değilse onu beslemek için uyandırmamalısınız. Eğer bebeğiniz sağlıklıysa ve çok uyuyorsa endişelenmeyin: bebeğinizin ihtiyacı kadar uyumasına izin verin.
Bebeğinizin uyumasına izin vermeniz iyidir çünkü bu onların fiziksel gelişimine ve iyi uyku alışkanlıkları geliştirmesine yardımcı olur. Dahası, bu zamanı dinlenmek ya da bazı işlerinizi yapmak için kullanabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Andreas NJ., Kampmann B., Le Doare KM., Human breast milk: a review on its composition and bioactivity. Early Hum Dev, 2015. 91 (11): 629-35.
- Arboledas G. Lactancia materna y sueño ¿Se potencian o dificultan?. Canarias pediátrica. 2015; 39(2): 66-70.
- Xie Z., Chen F., Li WA., Geng X., Li C., et al., A review of sleep disorders and melatonin. Neurol Res, 2017. 39 (6): 559-565.
- Galiano M, Moreno-Villares J. Nuevas tendencias en la introducción de la alimentación complementaria en lactantes. Anales de Pediatría Continuada. 2011;9(1):41-47.