Bebeklerde Fontaneller: Bilmeniz Gereken Her Şey
Doğum gerçekleştiğinde, bebeklerde yumuşak noktalar ya da bıngıldaklar olarak da bilinen fontaneller genellikle ailelerde bir konuşma konusu haline gelir. Bazıları büyüklükleri, süngerimsilikleri veya açık kaldıkları süre boyunca geçen zaman hakkında endişe duyarlar.
Biz yetişkinlerin bebekler gibi fontanellerimiz olmadığı için tüm endişeler mantıklı ve anlaşılabilirdir. Bu nedenle, onların varlığı, onları çarpma olasılığı ve kalp atışını gösterdikleri gerçeği karşısında şaşkına döneriz.
Doğumda kafatası kemikleri tam olarak birbirine bağlı ve kapalı değildir. Bu, sefalik çapını azaltarak çocuğun doğum kanalından dışarı çıkmasına izin veren şeydir. Bir kemik diğerinin üzerine geçer ve kafa incelerek şekli değişir.
Aslında, bir doğumda, kafatasımızda yetişkin olduğumuzda olduğu gibi altı kemik yoktur. Daha doğrusu birkaç tane daha vardır. Bu, örneğin bebekken iki kısımdan oluşan ön kemikte olur. Zamanla, bu kemikler kemikleşme olarak bildiğimiz bir süreçte bir araya gelir.
Kafatasının kemiklerinin birleştiği alanlar sütürlerdir. Sütürlerin arasında bebeğin hala yumuşak ve hatırı sayılır büyüklükte olan bıngıldakları vardır. Onlar sayesinde çocuğun kafası vücudun büyümesiyle birlikte kolayca büyüyebilir.
Bir bebekte iki ana fontanel vardır: Ön ve arka fontaneller. Diğer yumuşak alanlar da bıngıldaklardır, ancak daha küçüktürler ve genellikle daha erken kapanırlar. Kapandıklarında, katı kemik ortaya çıkacaktır.
Okumaya devam edin: Deformasyonel Plagiosefali: Önleme ve Tedavi
Kafatası sütürleri ve bebeklerdeki fontanellerle ilişkisi
Sütürler, kafatası kemikleri arasındaki birleşme bölgeleridir. Daha önce de açıkladığımız gibi, bebeklerde sütürler bıngıldak içerir. Bunlar, henüz kemikleşmemiş ancak üzerinde kemikleşmenin olacağı yumuşak noktalardır.
Sütürler henüz kemikleşmemiş olsa da hareketlidirler. Bir anlamda eklem olduklarını söyleyebiliriz. Bebek büyüdükçe sütürler arasındaki bu yumuşak doku genişler ve kemik halini alır. Sonunda tamamen kapandıklarında, kafatası büyümesi tamamlanır.
Başın en önemli sütürleri şunlardır:
- Metopik: Doğumda frontal kemiği ikiye ayıran kısımdır. Alın boyunca ilerler ve buruna ulaşır.
- Sagital: Bu, kafatasının içinden arkadan öne, orta kısımdan geçen sütürdür.
- Koronal: Bu, kafatasının içinden bir yandan diğer yana, sagital çapraz olarak geçer.
- Lambdoid: Bu sütür, parietal kemikleri arkadaki oksipital kemiğe birleştirir.
Bebekteki fontaneller ne zaman kapanır?
Bıngıldakların kapanması gerekir, ancak doğumda hemen kapanmazlar. Aksine çocuğun büyümesine eşlik eden ve bu sürelere bağlı olarak kemikleşmeye neden olan bir süreçten geçerler.
Bebeğin bıngıldaklarının kapanması için beklenen tarihler yaklaşıktır. Bu, tüm çocukların bu tarihlere denk geldiği anlamına gelmez, ancak bir çocuk doktoruna danışmak için referans olarak hizmet edebilirler:
- Ön fontanel yaklaşık 18 aylıkken kapanmalı ve tamamen kemikleşmelidir.
- Öte yandan, arka fontanel, ön fontanelden çok daha küçük olduğu için yaşamın dördüncü ayında kapanır.
Kapanma süresi daha uzun sürerse, tıbbi konsültasyon gereklidir. Çocuk doktoru bebeğin bıngıldaklarının boyutunu, tutarlılığını ve bebeğin genel sağlığının geri kalanını değerlendirecektir. Biraz daha beklemenin uygun olduğunu gösteren belirtiler varsa, doktor bir takip ziyareti önerecektir.
Patolojik bir süreç hakkında herhangi bir şüphe varsa, çocuk doktoru bir kraniyal ultrason isteyebilir. Bu tetkik çocuk için herhangi bir risk oluşturmaz ve doktorun kraniyosinostoz veya hidrosefali gibi hastalıkları ekarte etmesine olanak tanır.
Fontanellerin deformasyonları
Bebeğin bıngıldaklarında bizi bir anormalliğin varlığı konusunda uyarabilecek işaretler vardır. Ebeveynler bu konuda dikkatli olmalı ve vakit kaybetmeden bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.
Öncelikle bu dokuda görülen kalp atışlarının normal olduğunu ve bir anormalliği temsil etmediğini netleştirmeliyiz. Bebeğin bıngıldakları birçok kan damarına sahiptir ve kalp atışını iletir.
Ancak, bir çıkıntı varsa, bu bir sorun olabilir. Çıkıntı sadece ağlarken oluşuyorsa, artan kafa içi basıncına bir tepki olduğu için genellikle iyi huyludur. Bununla birlikte, çocuk sakinken şişkinlik varsa, ebeveynler hidrosefali için bir değerlendirme yapmalıdır.
Batık bir fontanel dehidrasyon belirtisi olabilir. Sürekli kusmaya neden olan ve sıvı içmelerini engelleyen şiddetli gastroenteritli bebeklerde daha sık görülür.
Daha fazlasını öğrenin: Beynin Bölümleri ve İşlevleri
Bebeklerde fontanellerin önemi
Bir bebeğin fontanelleri çok önemlidir ve yeni anne babaysak onlar için endişelenmemiz normaldir. Herhangi bir endişeniz varsa, şüphelerinizi gidermek için bir çocuk doktoruna danışmak en iyisidir. Genel olarak, bu anatomik alanla ilgili herhangi bir sorun olmayacaktır, ancak bizi diğer patolojik süreçler konusunda uyarabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gualpa Jácome, Andrés, et al. “Hallazgos de la ecoencefalografía transfontanelar en niños con fontanela anterior abierta y factores de riesgo asociados.” MediSur 16.3 (2018): 366-375.
- Rouvière, H., and A. Delmas. “Desarrollo del Cráneo. Fontanelas.” Anatomía Humana. Descriptiva, Topográfica y Funcional 1 (2005): 89-90.
- Bustamante, J. L., et al. “Anatomía aplicada de las fontanelas.” Neurocirugía 21.3 (2010): 253-259.