Bebeklerin Yemesinde Sıkıntı Olmayan Meyveler Nelerdir?
Bebek sahibi olmak harika bir şeydir fakat onlarla ilgilenmek bazen strese yol açabilir. Ne kadar küçük ve kırılgan olduklarını gördükçe neyin onları etkileyip etkilemeyeceğine karar vermek zorlaşır. Bir şey canlarını yakarsa sizinle iletişime geçemezler ya da bir şeyi reddedebilecek durumda değildirler. Bu yüzden, bebeklerin yiyebileceği meyveleri listelemek çok önemlidir.
Bunu göz önünde bulundurursak, bazen bebeklerin tehlike altında olmadan hangi meyveleri yiyip yiyemeyeceğini anlamak konusunda sıkıntıya düşmemiz olağan bir şeydir.
Fakat temel olarak öncelikle ne zaman başlayacağımızı bilmeliyiz. 6 aydan sonra meyveye başlamak idealdir.
Onları ufak ufak beslemek için meyve suları ya da lapalar hazırlamamız gerekir.
Bu yüzden, ilk tepkileri muhtemelen içmeyi reddetmek olacaksa da meyve suyu ile başlamak en iyisidir.
Endişelenmemeliyiz: günden güne ufak ufak verebiliriz; eğer bebek hala istemezse, püreyi deneyerek aynı prosedürü izleyebiliriz.
Ufak ufak, bebek tada ve meyvenin yapısına alışacaktır. Bu zamana kadar sadece sütün tadına baktığının farkında olmalıyız: her şeyin zamana ihtiyacı var.
Alerjiler konusunda dikkatli olmak da önerilir. Bu yaşlarda bu çeşit bir kriz oldukça ciddi olabilir. Bu yüzden, en az risk taşıyan meyveleri deneyerek başlamalısınız.
Bu sebepten ötürü şimdilik, kivi, çilek, karpuz ve tropikal meyvelerden kaçınmalıyız.
Meyve sularının da lapaların da yalnızca tek bir meyveden yapılması gerektiğini unutmayın; böylelikle bu süreç daha temiz ve güvenli ilerleyecektir.
Ayrıca yine böylelikle; eğer alerjik bir reaksiyon gösterirlerse, hangi yiyecekten kaynaklandığını bileceksiniz.
Bebeklerin hangi meyveleri yiyebileceğini keşfedin
Elma
Tatlı olmasının yanı sıra, en yumuşak meyvelerden biridir ve bu yüzden, intoleransla karşılaşma ihtimali çok düşüktür.
Elmanın bebekler için olan yararı saymakla bitmez.
- İlk olarak, bebeğinizin bu zamanlardaki lif ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabilir. Bu dönemde, bebekler yeme düzenleri değiştiğinde sindirim sistemi sorunlarından muzdarip olurlar. Bu yüzden kabızlık do dönemde çok sık görülen bir rahatsızlık.
- Diğer bir yandan, elma kalsiyum, potasyum, demir, A, B, C ve E vitaminleri açısından oldukça zengindir.
- Dahası, tüm besinler gibi, enerji için ihtiyaç duyulan şekeri vücudumuza sağlar.
Ayrıca bakınız: Elma Suyu İçmenin 8 Faydası
Armut
Elma gibi, bebeğinizin armuda alerjik reaksiyon gösterme ihtimali de çok düşüktür.
- Yüksek miktarda mineral içerir: potasyum, magnezyum ve kalsiyum.
- Diğer bir yandan içerdiği yavaşça sindirilen karbonhidratla vücudumuza ekstra enerji sağlarken aynı zamanda içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
- Dahası var; folik asit ve doğal antioksidanlar içerirler.
- Son olarak, lifli olması ve çoklu doymamış yağ asitlerini içermesi de armudun artılarındandır.
Bebeklerin hangi meyveleri yiyebildiklerini merak edenler için elma ve armut güvenli birer limandır.
Bu meyveleri yemenin ne kadar rahat olduğunu mide problemleri olan yetişkinlerin de bu meyveleri tercih etmelerinden anlayabilirsiniz.
Okumanızı öneriyoruz: Kilo Vermek için Ananas ve Kerevizli Smoothie Nasıl Hazırlanır?
Muz
Muzla herhangi bir tarif hazırlamadan önce genellikle içerdikleri lifleri ayıklamayı unutmayın.
Bunu yaptığınızda bebeğiniz için harika bir besin kaynağı elde etmiş olursunuz. Bunu tüketmenin en basit hali komposto ya da lapa yapmaktır.
Bildiğiniz üzere muz karbonhidrat kaynağı bir meyvedir. Bu yüzden, bebeğiniz enerjik olması ve istediğiniz her şeyi oynayabilmesi için önerilen bir gıdadır.
Fakat öğlene doğru ya da öğle yemeğinde yedirilmesi önerilir. Çünkü vücut tüm lifi, potasyumu ve mineralleri emerek istenilenden daha fazla kilo alınmasına engel olacaktır.
Çocuklarımızı erkenden meyve tüketmeye alıştırmamız yalnızca besleyiciliğinden değil, diğer zararlı şeyleri yeme alışkanlığı edinmelerini önleyeceğinden dolayı da önemlidir.
Meyveler vücudun gerek duyduğu bir besin maddesi olan doğal şeker ihtiyacını büyük bir oranda karşılarlar.
Sonuç olarak, meyve yemediğimizde, endüstriyel şeker gibi vücudumuza zarar vermekten başka bir özelliği olmayan diğer tarzdaki besin maddelerine yöneliriz.
Bu yüzden, makbul olan çocukları meyve yemeye alıştırmak ve sağlıklı bir hayata sahip olmaları için onları rafine edilmiş şekerden uzak tutmaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- WHO. (n.d.). La lactancia materna exclusiva durante los primeros 6 meses es lo mejor para todos los niños. Organización Mundial de la Salud.
https://www.who.int/mediacentre/news/statements/2011/breastfeeding_20110115/es/ - Beltrán Sorolla, E. (2018). Recomendaciones de la alimentación en la primera infancia: evaluación del seguimiento en la alimentación de niños de guarderías de gestión privada del municipio de Lleida. https://repositori.udl.cat/bitstream/handle/10459.1/66078/ebeltrans.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Wilms, E., Jonkers, D. M., Savelkoul, H. F., Elizalde, M., Tischmann, L., de Vos, P., … & Troost, F. J. (2019). The impact of pectin supplementation on intestinal barrier function in healthy young adults and healthy elderly. Nutrients, 11(7), 1554. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31324040/
- Bucher, A., & White, N. (2016). Vitamin C in the prevention and treatment of the common cold. American journal of lifestyle medicine, 10(3), 181-183. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30202272/
- Nutrition Data. (n.d.). Bananas, raw Nutrition Facts & Calories. SELF Nutrition data. https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1846/2