Bilim Opioidler ve Opiatlar Hakkında Ne Diyor?

Opioidleri eroin gibi uyuşturucularla ilişkilendirsek de vücudumuz da doğal olarak bu maddeleri üretir. Bu yazıda size onlardan ve ne yaptıklarından bahsedeceğiz.
Bilim Opioidler ve Opiatlar Hakkında Ne Diyor?

Son Güncelleme: 05 Kasım, 2021

Opioidler ve opiyatlar farklıdır. Birçok kişi opioidlerin bağımlılığa neden olan harici ilaçlar olduğuna inansa da, bu tamamen doğru değil.

İnsanlar afyonları binlerce yıldır ağrı kesici olarak kullandılar. En azından altı bin yıldır, insanlık onların yatıştırıcı özelliklerini tanıdı. Ayrıca, 1086’da, şimdi morfin olarak bildiğimiz maddeyi kimyasal olarak izole edebildik.

Bilim, kademeli olarak, insanın opioidlerle etkileşime girmek için iç sistemleri olduğunu keşfetti. İnsan vücuduna dağılmış olan bu reseptörler, iki kategoriye ayırabileceğimiz fizyolojik nedenlerle oradadır:

  • Opioid: Bu terimi, kaynağına bakılmaksızın vücuttaki bir opioid reseptörüne bağlanabilen tüm maddeler için kullanırız.
  • Opiat: Opioid etkisi olan afyondan elde edilen maddelerdir. Bu nedenle, insan vücudunda doğal olarak gelişmezler. Bunun bir örneği morfin olabilir.

Tüm opiatlar opioiddir, ancak tüm opioidler opiyat değildir. Endorfinler gibi kanda dolaşan bazı opioid maddeler doğaldır, bu nedenle onları afyondan elde etmek için özel müdahale gerektirmez; afyon değiller.

Ayrıca, afyon grubu içinde, doğal kökenli veya sentetik arasında ayrım yapan bir alt bölümümüz var. Afyon bitkisinin doğrudan yaptığı opiatlar ve uzmanların yapay olarak yaptığı opiatlar vardır. Hem ilaç endüstrisi hem de tasarımcı ilaç dünyası bu sentetik ürünleri geliştirmiştir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Kemofobi: Kimyasallardan Aşırı Derecede Korkma

Endojen opioidler

İnsan vücudunun dışında var olmayan ve içsel olan bir grup opioid var. Bununla, insan vücudunun bu maddeleri ürettiğini ve bu maddelerin farklı doğal bedensel süreçlerde rol oynadığını kastediyoruz.

Bilim adamları John Huges ve Hans Kosterlitz, 1975’te bu sözde endojen opioidleri keşfettiler. Üç grup tanımlayabildiler:

  • Endorfinler
  • Enkeyfalinler
  • Dinorfinler

Endojen opioidler, ağrı kesici olarak işlev görmekten stres tepkileri için ilaca kadar çeşitli işlevlere sahiptir. Ayrıca kalp fonksiyonu ve enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemi ile bağlantılıdırlar.

Vücut, gerektiğinde kullanmak için endojen opioidleri toplayabilir. Ancak öte yandan, vücut endojen kannabinoidleri toplayamıyor. Bunlar basitçe ihtiyaç duyulduğunda yapılır.

Vücuttaki reseptörler.

Opioidler ağrıyı nasıl yatıştırır?

Opioidlerin ana özelliklerinden biri analjezik özellikleridir. Ağrıyı etkili bir şekilde yatıştırırlar ve birçoğunun bu eylem için bir sınırı yoktur. Bu nedenle, bunlar kronik ağrı tedavisinde kullanılır.

Endojen opioidler de analjeziklerdir. Bu nedenle mutlu olduğumuz için daha fazla endorfin salgıladığımızda acımız azalır. Benzer şekilde, artritli kişilerde de aynı şey olabilir; zevk aldıkları bir sporu yaparken endorfin seviyeleri yükselir ve sonuç olarak daha az acı çekerler.

Analjezik etkilerine ve merkezi sinir sistemindeki hangi reseptörlere bağlandıklarına göre tıbbi opiyatlar aşağıdaki kategorilerde sınıflandırılır:

  • Saf agonistler: Bunlar, uzmanların Yunanca μ harfi ile tanımladıkları reseptörler üzerinde etkili olanlardır. Güçlü ağrı kesicilerdir ve öforiye neden olurlar. Morfin bu gruptadır.
  • Agonistler-antagonistler: Nalbupin gibi ilaçlar bu gruptadır.
  • Kısmi agonistler: Bunun harika bir örneği buprenorfin olabilir.
  • Saf antagonistler: Bu ilaçlar, diğer opiyatların etkisini geri döndürme yeteneğine sahiptir. Uzmanlar bunları morfin zehirlenmesini tedavi etmek için kullanırlar. Bu grupta naltrekson ve naloksondan da bahsedebiliriz.
Opiomorfin.

Yan etkiler

Doğal veya yapay herhangi bir maddede olduğu gibi, fazlalığı zehirlenmeye ve olumsuz etkilere neden olabilir. Opioidler bundan muaf değildir.

Normalde, insanlar onları ilaç veya eğlence için kullandıklarında opiyatların yan etkileri ortaya çıkar. Endojen opioidler, vücut onları düzenlediği için bu istenmeyen reaksiyonları oluşturabilecekleri noktaya ulaşmazlar.

Opiyatların olumsuz etkileri arasında şunları sayabiliriz:

  • Sindirim bozuklukları: Özellikle kabızlık, çünkü opiyatlar sindirim sistemindeki peristaltik hareketleri azaltma eğilimindedir. Birey ayrıca mide bulantısı ve kusma yaşayabilir.
  • Baş dönmesi ve uyuşukluk.
  • Baş ağrısı.
  • Artan terleme.
  • Solunum depresyonu: Opiyatların çok endişe verici bir etkisi, sığ ve etkisiz nefes alma olasılığıdır ve bu da ölüme neden olabilir. Bu nedenle, dozaj uygulaması denetlenmelidir.
  • Bağımlılık: Opiatlar hem ağrı kesici olarak kullananlarda hem de keyif verici uyuşturucu olarak kullananlarda bağımlılık yapar. Bağımlı birey bunları tüketmek için karşı konulmaz bir ihtiyaç duyar ve aynı etkiyi elde etmek için her seferinde daha yüksek doz almak zorunda kalır. Sadece tıbbi değil, farklı bakış açılarından yaklaşımlar gerektiren büyük bir sosyal sorundur.

Sonuç olarak

Opioidler, güçlü ağrı kesici etkileriyle bilinir. Aslında, ağrıyı tedavi etme yetenekleri nedeniyle, uzmanlar bunları çeşitli ağrı türleri için kullanırlar. Bununla birlikte, ilaç olarak veya eğlence amaçlı alındığında genellikle bir bağımlılık oluşturdukları için bunları dikkatli kullanmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Akil, H; Meng, F; Devine, D.P; Watson, S. J .Molecular and neuroanatomical properties of the endogenous opioid system: implications for treatment of opiate addiction. Semin Neurosc, 1997, 9: 70-83.
  • Endogenous opiates and behavior: 2007. Peptides. 2008;29:2292-2375.
  • Flórez J. Fármacos analgésicos opioides. En: Flórez J, Armijo JA, Mediavilla A, editores. Farmacología humana. 4a ed. Barcelona: Masson; 2003. p. 461-478.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.