Bir Kış Sporu Körling Hakkında Her Şey
Kayak, buz pateni ve snowboard gibi körling de bir kış sporudur. Ancak, bu sporu kendisi için tasarlanmış yapay parkurlarda da yapabilirsiniz.
Çok az güç ve biraz becerinin yanı sıra çok fazla takım ruhu, dikkat ve strateji gerektirir. Bu, bazen “buz üzerinde satranç” olarak adlandırılmasının nedenlerinden biridir.
Vücut daha fazla kalori yaktığından, kış aylarında herhangi bir fiziksel aktivite yapmak daha faydalıdır çünkü insanlar yılın bu mevsiminde hareketsiz olma eğilimindedir.
Körling tarihi hakkında bazı bilgiler
“Curling” isminin kökeni konusunda hemfikre varılamamıştır. Sporun adı “curl” (İngilizce: kıvrılarak hareket etme)fiiliyle ilişkilendirilebilir. Aynı zamanda “kükreyen oyun” olarak da adlandırılır. Çoğu kaynak, bunun İskoçya’da ortaya çıktığı konusunda hemfikirdir.
Oyunun ortaya çıkışının kesin bir tarihi olmamasına rağmen, uzmanlar 16. yüzyılda ortaya çıktığına inanıyor. Bunun nedeni uzmanların bu sporla ilgili birçok tarihi eser bulmuş olmasıdır. Örneğin, uzmanlar 1511 tarihi ile kazınmış bir körling taşı buldular.
Bu spordan ilk olarak 1540 tarihli bir belgede, John McQuhin tarafından Latince bazı açıklamalarda bahsedilmiştir. Flaman ressam Pieter Brueghel the Elder’ın tabloları benzer bir spordan sahneleri tasvir etmektedir.
İnsanlar bu sporu donmuş bir gölet veya gölün üzerinde oynarlardı. İlk pist 1716’da İskoçya’daki Kilsyth Curling Club’da inşa edildi. Taşların boyutu ve ağırlığı 2 ila 10 kilo arasında değişiyordu.
Körling, Amerika’ya 1807’de, bu Kanada şehrinde Royal Montreal Körling Kulübü’nü kuran İskoç göçmenler aracılığıyla geldi ve 20. yüzyılda Olimpik bir spor oldu.
Körling oynanışı
Körling, yaklaşık 42 metre uzunluğunda ve 4.3 metre genişliğinde dar dikdörtgen bir buz pateni pistinde yapabileceğiniz bir takım sporudur.
Dört oyuncudan oluşan iki takım birbiriyle oynar. Her oyuncu tur başına iki taş atar (yani tur başına toplam sekiz taş atılır). Taşların yörüngesini değiştirmek için süpürge veya fırça kullanabilirler.
Amaç, taşları pistin diğer ucundaki “ev”e mümkün olduğunca yakın kaydırmak olduğu için temelde bovlinge benzer.
Her takımın oyuncuları, diğer taraftakilerle dönüşümlü olarak sırayla atış yapar. Oyuncular, amaçlarına ulaşmak için farklı türde atışlar yapabilirler:
- Taşı mümkün olduğunca eve yaklaştırma.
- Çıkarmak. Taşları oyundan çıkarmak için ağır bir atış. Çıkarma atışları, evdeki diğer taşları oyun dışı bırakır.
- Taşları kendi taşlarını koruyacak şekilde yerleştirip rakip takım onlara çarpmasını önleme.
Merkeze en yakın olan taşlar sayılır. Ancak, merkezden sonra gelen diğer takımın taşı ise sadece bir puan alınır.
Oyunun belirli bir tur sayısı vardır. Bir maç 8 ila 10 tur arasında olabilir. En çok puanı alan takım kazanır. Ancak, takımlar sonunda berabere kalırsa, ek bir maç oynanmalıdır.
Şu anda, taşı atmak için bir zaman sınırı vardır. Her takımın bunu yapmak için en fazla 60 dakikası vardır.
İlginizi çekebilir: Bir Antrenör İle Bir Spor Psikologu Arasındaki Farklar
Körling hakkında her şey: Takımlar
Körlingde her takım dört oyuncudan oluşur. Her oyuncunun kendine özgü bir rolü vardır:
Öncü
Öncü ilk turda taşı fırlatan oyuncudur. Yani birinci ve ikinci taşları atar. Rinkde endişelenecek başka taşlar olmadığı için atışları en kolay olanı diyebiliriz. Ancak taşların düştüğü yer oyunun geri kalanını belirleyeceği için rolleri çok önemlidir.
Öncü atışlarını bitirdiğinde, kaymayı kolaylaştırmak için süpürgeyle süpürerek takım arkadaşlarına yardım etmelidir.
İkinci
Adından da anlaşılacağı gibi, bu oyuncu ikinci çift taşı atar. Böylece üçüncü ve dördüncü taşları atmış olur. Atışlarını bitirdikten sonra, takip eden takım arkadaşlarının atışlarını da süpürür veya süpürülmesine yardım eder.
Üçüncü veya yardımcı-atlama
Beşinci ve altıncı taşları atmanın ve ilk oyuncunun taşının önünü süpürmenin yanı sıra, hamleleri işaretler ve stratejinin tasarlanmasına yardımcı olurlar.
Bu oyuncu takımın kaptan yardımcısı gibidir. Aslında, kaptanın taş atma zamanı geldiğinde, kaptan yardımcısı süpürenlere rehberlik ederek kaptanın yerini doldurur.
Atıcı
Atıcı takımın kaptanı ve en önemli oyuncusudur. Genellikle oyunda en deneyimli olanlardır. Tur sonlarında takımla birlikte stratejiyi belirler, yapılacak hamle ve gerekli süpürmeleri anlatırlar.
Atıcılar, son iki taşı atmak zorunda oldukları için en zor görevi üstlenirler. Bunun nedeni, rink dolu olduğu için çok dikkatli olmaları gerekmesidir.
İlginizi çekebilir: Birden Çok Fayda Sağlayan 5 Spor Türü
Körling ekipmanları
Bu sporda taş ve süpürgelere ek olarak, başka ekipmanlar da kullanılır:
- Taşlar. Yaklaşık on kilo ağırlığındalar. Her biri farklı renkte sekiz taştan oluşan iki set kullanılır. Körling taşları blok granitten yapılırlar. Tutmak için üst kısımlarında açılı bir kulpları vardır.
- Fırça. Taşın yolundaki buz yüzeyini süpürmek, hareket etmesine yardımcı olmak ve, hızını ve yönünü artırmak için kullanılır.
- Kaydırıcı. Oyuncuların kaymalarına yardımcı olmak için ayakkabılarının altına koydukları bir tabandır.
Oyuncuların kullanması gereken kaydırıcılarla ilgili resmi kurallar veya göstergeler yoktur. Sadece şampiyonalarda belirli bir standart gereklidir.
Körling kontrendikasyonları
Her şeyden önce körling bir strateji oyunudur. Hatta bazı araştırmalar, karar vermeyi bu sporda önemli bir faktör olarak görmektedir.
Herhangi bir yaş sınırı veya koşulu yoktur. Hem fiziksel hem de psikolojik faydalar sağladığı için herkesin keyif alabileceği bir spordur.
Ancak, tüm spor aktivitelerinde olduğu gibi, oyuncuların sakatlanmalardan kaçınmak için önlem alması gerekir. Yüzey kaygan olduğu için düşmeler meydana gelebilir. Ayrıca, oyuncular taşlara da dikkat etmelidir.
Körling bazı durumlarda kontrendikedir. Örneğin, akut bel ağrınız varsa taşları kaydırmak için eğilmek durumunuzu kötüleştirebilir.
Son olarak, çeşitli araştırmalara göre, astım ve alerjisi olan kişiler kış sporları yaparken dikkatli olmalıdır, çünkü bu onlar için daha büyük bir risk oluşturabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alcaraz-Ibáñez M, Pérez-Romero A, Aguilar-Parra J, Trigueros R. Deportes de invierno adaptados: salud, diversión y competición sin barreras. En Gallego J, Alcaraz-Ibáñez M, Aguilar-Parra H, Cangas A. IV Congreso internacional de Deporte Inclusivo. Almería: Universidad de Almería, 2015.
- Bradley JL. The sports science of curling: a practical review. J Sports Sci Med. 2009; 8(4): 495-500.
- Drobnic F. Asma y actividad deportiva. Apuntes: Educación física y deportes. 1994; 38(4): 100-103.
- Real Federación Española de Deportes de Hielo [En línea]. España: En el Top 10 mundial de la modalidad mixta de curling; 2020. [Fecha de acceso: 24 de febrero de 2021]. URL disponible en: https://www.rfedh.es/espana-en-el-top-10-mundial-de-la-modalidad-mixta-de-curling/
- Reeser J, Berg R. Self reported injury patterns among competitive curlers in the United States: a preliminary investigation into the epidemiology of curling injuries. British Journal of Sports Medicine. 2004; 38(5): http://dx.doi.org/10.1136/bjsm.2003.010298
- Wieting S, Lamoureux D. Curling in Canada. Sport in Society. 2001; 4(2): 140-156.