Çiğ Besin Akımının Yararları ve Riskleri
Çiğ besin akımına katılmak istiyorsunuz ancak bunu gerçekleştirmek için gerekenlere sahip olup olmadığınızı bilmiyor musunuz? Bu yazıda, size bu diyet ve onu nasıl yapabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.
Çiğ Besin Akımı
Çiğ besin diyeti olarak da bilinen bu bakıma uymak çok basittir. Temel olarak en saf haliyle pişirilmemiş yiyecekleri yemekten oluşur. Aşağıda tartışacağımız bu ilkenin bazı istisnaları ve koşulları vardır.
Bu diyet vücudunuz için oldukça besleyicidir ve faydaları çok çeşitlidir. Bu akımın prensiplerini anlamak, veganlar için önemlidir, çünkü gıdaların pişirildiği düzenli bir beslenmenin içerdiği besinlerin çoğunu elde edebilmelidirler.
Bir çiğ besin diyeti, temel olarak doğal, organik sebzeler olan çiğ gıdaları tüketmekten oluşur.
Çiğ besin diyetini uygulayanlar meyveler, kökler, yumrukökler, sebzeler, tohumlar, kuruyemişler, bazı algler ve filizleri de tüketebilirler.
Ayrıca, kurutulmuş yiyecekleri de yiyebilirler, çünkü yiyecek 40° C’nin altında pişirildiğinde, özellikleri kaybolmaz.
Ayrıca bakınız: Demir Eksikliği Anemisi: Diyet Kılavuzları
Çiğ Besin Menüsü
Menülerinizi seçmek için, çiğ yiyecekleri nasıl doğru bir şekilde karıştırıp eşleştireceğinizi bilmelisiniz. Bu nedenle, bu yaşam tarzının ilke ve kurallarının ne olduğunu bilmelisiniz.
Bu diyeti uygulamak için yiyebileceğiniz geniş çeşitlilikte yiyecek vardır. Vücudunuza basit kombinasyonlar verirken, sindiriminizi kolaylaştırmayı ve besinleri daha verimli bir şekilde özümsemeyi başarır.
Bununla birlikte, bu diyeti B12 vitamini ile desteklemelisiniz ve yosun veya fermente gıdalar gibi doğal kaynaklara tamamen bağlı olmamanız gerekir çünkü bunlar bu vitamin için iyi bir kaynak değildir.
Çiğ Besin Diyeti İçin İdeal Gıdaların Bir Listesi
- Nişastalar: balkabağı, patates ve pancar.
- Yağlar: fındık, Hindistan cevizi, tohumlar ve avokado.
- Asitler: domates, biber ve ekşi meyveler.
- Tatlılar: kurutulmuş meyveler ve tatlı meyveler.
Doğru kombinasyonları yapmak için aşağıdaki basit kuralları takip edin (arada bir atlarsanız sorun olmaz):
- Yağları ve tatlıları karıştırmamaya çalışın.
- Tercihen, birkaç yağ türünü karıştırmayın.
- Ayrıca, asitleri ve tatlı meyveleri karıştırmayın.
- Son olarak, asitleri nişastalarla karıştırmayın.
Çiğ Besin Diyetine Geçiş: Düzgün Yapın
Başlamak için, yemeklerinize pişmemiş yiyeceklerden bazı porsiyonlar ekleyin. Unutmayın, sert değişiklikler yapmak iyi bir fikir değildir, bu yüzden buharda veya 45° C’nin altındaki bir sıcaklıkta pişirin
Geçişi yapmak çok kolaydır. Sadece istekli ve motive olmanız, sabırlı ve rahat olmanız gerekir.
Bu diyeti benimsemeden önce, uygulama öncesinde tüm artılarını ve eksilerini, avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirmelisiniz.
Bir uzmana danışmak çok iyi bir fikirdir.
Çiğ Beslenmenin Yararları
Bu diyeti takip eden kişiler, aşağıdakiler dahil çok sayıda sağlık yararına sahip olduğuna inanmaktadır:
- Enerjide bir artış.
- Daha temiz, daha berrak bir cilt.
- Belirgin kilo kaybı.
Bu diyet, tipik Batı diyetimizden daha az trans yağ ve doymuş yağ içerir. Sodyum ve şekeri düşüktür ve hepsi sağlığınıza faydalı olan yüksek seviyelerde potasyum, magnezyum, folik asit, lif, A vitamini ve antioksidanlar sağlar.
Ayrıca okuyun: Seveceğiniz 6 Vegan Kahvaltı Seçeneği
Bu tür bir beslenme programına sahip olmanın riskleri
Bazı uzmanlar tarafından ortaya konan ana itirazlardan biri, temel olarak B12 vitamini, demir, çinko ve omega-3 yağ asitleri eksikliğinden kaynaklanan olası beslenme yetersizliği riskidir.
Bir çalışma, bu diyeti izleyen kişilerin B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak daha yüksek homosistein düzeylerine ve düşük HDL kolesterol seviyelerine sahip olduğunu bulmuştur.
Bununla birlikte, hipoglisemi (düşük kan şekeri) ve diyabeti olan insanlar çiğ besin diyetine karşı dikkatli olmalıdırlar. Antioksidanlar, sebzeler ve lifler yararlı olsa da, meyve sularının aşırı miktarda olması bu koşulları daha da kötüleştirebilir.
Aynı şekilde, çiğ besin diyetine başlamadan önce beslenme konusunda bir doktora veya uzmana danışmak zorunludur. Bu özellikle yeme bozukluğu geçmişi olan ve/veya zayıf kişiler için önemlidir.
Son olarak, bu diyette elde edeceğiniz başarının, onu gerçekleştirmeye dair motivasyonunuza bağlı olacağını unutmayın. Yani, bunu yapma arzunuza ek olarak, yaşam tarzınızda da değişiklikler olmalıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Langan RC., Goodbred AJ., Vitamin B12 deficiency: recognition and management. Am Fam Physician, 2017. 96 (6): 384-389.
- Rojas Allende D., Figueras Díaz F., Durán Aguero S., Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Rev Chil Nutr, 2017.