Çok Fazla Egzersiz Yaptığınızın 10 Göstergesi
Egzersiz yapmanın sağlığınız için çok faydalı olduğu inkar edilemez. Ancak çok fazla egzersiz yapıyor musunuz? İnsanlar dış görünüşlerini kafaya takabilir ve herhangi bir ağrı veya kas ağrısını dikkate almadan spor salonlarında saatlerini harcayabilir.
Bugünkü yazımızda çok fazla egzersiz yaptığınızda ortaya çıkabilecek bazı semptomlardan bahsedeceğiz.
Çok fazla egzersiz yaptığınızda vücudunuz size sinyaller gönderir
Egzersiz yapmayı sevmek harikadır. Bu sayede muhtemelen hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmanın neden olduğu obezite sorunu yaşamazsınız. Ancak bilindiği gibi “her şeyin bir dozu olmalıdır.” Spor salonunda uzun saatler harcamak sağlığınız için zararlı olabilir hatta yaptığınız spor verimsizleşebilir.
Bir noktada, çok fazla egzersiz yaptığınızda vücudunuz size sinyaller göndermeye başlayacaktır. Genellikle vücutlarını takıntı haline getiren ve vücutlarındaki her zerre yağın kasa dönüşmesini isteyen kişiler egzersize çok fazla zaman ayırır.
Genel olarak, günlük egzersiz rutininiz 60-90 dakikayı geçmemelidir. Haftalık olarak ise en fazla beş gün önerilmektedir. Burada önemli olan nokta ne zaman ara vereceğinizi bilmektir.
Peki bunu nasıl anlayabilirsiniz? Vücudunuzun verdiği sinyallere dikkat edin.
Ayrıca okuyun: Belinizi Güçlendirmek İçin 8 Egzersiz
Çok fazla egzersiz yaptığınızın belirtileri
Amacınızın ne olduğu ya da egzersiz programınızın ne olduğu fark etmeksizin, egzersizlerinizin yoğunluğunu ve hızını kademeli olarak artırmalısınız. Bununla birlikte, bir noktadan sonra vücudunuz size biraz daha az efor sarf etmeniz gerektiğini göstermeye çalışır.
Nasıl mı? İşte bazı belirtiler:
1. İyileşmek uzun zaman alır
Bu, “çok zorladınız” demektir ve çok fazla egzersiz yaptığınızda meydana gelir.
Birkaç dakika içerisinde nefesinizi normal duruma getiremiyorsanız, enerjiniz tükenmiş gibi hissediyorsanız ve bacaklarınız ve kollarınız çok yorgunsa yaptığınız egzersizin yoğunluğunu bir miktar azaltmanız gerekir.
Eski halinize dönmedeki bu gecikme, rutin egzersizlerinizi yaptıktan sonra ağrı hissettiğinizde ya da iki litreden fazla su içtiğiniz halde susamış hissettiğinizde de fark edilebilir.
2. Gücünüz azalır
Çok fazla egzersiz yaptığınızda vücudunuzu güçlendirmek yerine zayıflatırsınız. Basit bir soğuk algınlığını atlatmak zorlaşır ve egzersiz sırasında “yaralanan” kas liflerini onarmak için daha fazla zaman gerekir. Bir hastalığa yakalandığınızda iyileşmeniz normalden uzun sürer. Bu, çok fazla fiziksel aktivite yaptığınızın başka bir işaretidir.
3. Sabahları kalp atış hızınız artar
Çok egzersiz yaptığınızda kalp atış hızınız değişir. Yatarken ve kalktığınızda nabzınızı kontrol edin.
- Eğer günün erken saatlerinde nabzınız daha yüksekse, bu çok fazla egzersiz yaptığınızın bir göstergesidir be vücudunuz olması gerektiği gibi eski haline dönememiştir.
4. Uyumakta güçlük çekersiniz
Uykusuzluk, çok egzersiz yapan kişilerde sıklıkla görülen bir sorundur. Çok fazla egzersiz yaptığınızda vücudunuz aşırı miktarda stres hormonu üretir. Bu durum, çok yorgun olsanız bile, gece uykuya dalmayı sizin için daha zor hale getirebilir.
5. Şiddetli ve sürekli bir ağrı hissedersiniz
Vücudunuzun herhangi bir kısmı ağrıyorsa, örneğin hafta sonları dinlenirken bile egzersiz yapmamalısınız.
- Egzersiz programlarınız çok yoğunsa ve gün aşırı tekrar ediyorsa bu durumun gerçekleşmesi normaldir.
- Kaslarınıza aşırı yüklendiğinizde kramp, karıncalanma veya spazmlar daha sık görülür.
6. Genellikle yorgun hissedersiniz
Çok fazla egzersiz yapmanın neden olabileceği kas yorgunluğunun yanı sıra, çalışma hayatı, çocuklarınızla oynama ya da yemek pişirme gibi diğer günlük aktivitelerinizi gerçekleştirmek için yeterli enerjiyi kendinizde bulamayabilirsiniz.
Konsantrasyon, performans veya hafıza ile ilgili sorun yaşıyorsanız, bunun nedeni spor salonunda çok uzun saatler harcamak olabilir.
7. Spor yapmanın sonuçlarını görmüyorsanız
Hedefiniz kilo vermekse ancak haftalarca spor yapmanıza rağmen tartıda bir değişiklik olmuyorsa, bunun nedeni yaptığınız egzersizin zamanını ayarlayamamanız olabilir. Vücudunuzu aşırı çalıştırdığınızda metabolizmanız aslında yavaşlar ve kilo vermeniz zorlaşır.
8. Kendinizi sürekli depresif hissedersiniz
Çok fazla egzersiz yapmanın belirtilerinden bir tanesi de sürekli huysuz ve öfkeli olmanız olabilir. Egzersiz yapmak stresi azaltır ve gerginliği hafifletir. Ancak egzersizde aşırıya kaçarsanız bu durumun tam tersi olur.
Spor salonuna gitmek yerine, sıcak bir duş almak, film izlemek ya da biraz uyumak gibi rahatlatıcı bir etkinlik tercih edebilirsiniz.
9. Daha mutsuz ve sinirli olursunuz
Çok fazla egzersiz yapan bazı insanlar genellikle depresyondadır ve motivasyonları düşük düzeydedir. Bunun nedeni, spor yapmanın sonuçlarını daha geç almalarıdır çünkü boşa çaba harcadıklarını düşünürler. Sinirlilik ve mutsuzluk hissini daha fazla egzersiz yaparak değil daha fazla dinlenerek ve rahatlatıcı aktiviteler yaparak azaltabilirsiniz.
10. Diğer semptomlar
Çok fazla egzersiz yaptığınızın pek çok göstergesi vardır. Örneğin:
- İlk zamanlarda olduğu kadar iyi bir performans gösteremezsiniz.
- Kollarınızda ve bacaklarınızda ağırlık hissi olur.
- Anksiyete.
- Daha fazla su tüketirsiniz.
- Kilo verdiren ve kas kütlesi artıran ürünleri daha fazla kullanırsınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Petibois, C., Cazorla, G., Poortmans, J. R., & Déléris, G. (2003). Biochemical aspects of overtraining in endurance sports : the metabolism alteration process syndrome. Sports medicine (Auckland, N.Z.), 33(2), 83–94. https://doi.org/10.2165/00007256-200333020-00001
- C. Daniel Hendrickson & Tony J. Verde (1994) Inadequate Recovery From Vigorous Exercise, The Physician and Sportsmedicine, 22:5, 56-64, DOI: 10.1080/00913847.1994.11947639
- Lichtenstein MB et al. 2017. Compulsive exercise: links, risks and challenges faced. Psychology Research and Behavior Management. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5386595/
- Weiss, LW. (1991). The obtuse nature of muscular strength: The contribution of rest to its development and expression. Journal of Applied Sports Science Research. https://www.semanticscholar.org/paper/The-Obtuse-Nature-of-Muscular-Strength%3A-The-of-Rest-Weiss/dbdb2476c64ec10ccfddb70b16d7f6728399d4be
- Edward R. Laskowski. What’s a normal resting heart rate? Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/expert-answers/heart-rate/faq-20057979#:~:text=A%20normal%20resting%20heart%20rate%20for%20adults%20ranges%20from%2060,to%2040%20beats%20per%20minute.
- Kenttä, G & Hassmén, Peter. (1998). Overtraining and recovery. A conceptual model. Sports medicine (Auckland, N.Z.). 26. 1-16.