D Vitamini Eksikliği ve 12 Belirtisi
D vitamini, diğer vitamin ve minerallerle birlikte vücudunuzun ana sistemlerinin işlevini düzenlemeye yardımcı olan, yağda çözünen bir besin maddesidir.
Yeterli miktarda güneş ışığı alarak vücudunuzun D vitamini ihtiyacını giderebilirsiniz. Ayrıca bazı gıda ve besin takviyeleriyle de D vitamini alabilirsiniz. D vitamini, kalsiyum ve fosforun emilimi için gereklidir ve bu iki mineral, diş ve kemiklerinizin güçlü kalmasını sağlar.
Bunun yanı sıra D vitamini kasların güçlenmesi, kalbin sağlıklı çalışması için çok önemlidir ve hayat kalitemizi garantileyen organlarımızı korur.
D vitamini eksikliği giderilmedikçe belirtiler daha kötüye gidebilir ve ciddi sağlık problemleri oluşabilir. Bu nedenle, D vitamini eksikliğinin nasıl saptanacağını bilmek ve D vitamini emilimini artırmak için gerekli önlemleri almak önemlidir.
Şimdi gelin bu belirtileri öğrenelim!
1. Kas ve kemik zayıflığı
D vitamini seviyeleri ciddi bir şekilde azaldığında kaslarınız ve kemikleriniz zayıflar. Bunun sebebi D vitamini eksikliğinin, kas ve kemiklerimizi güçlü ve sağlıklı tutmak için gerekli bir başka mineral olan magnezyum seviyesini etkilemesidir.
Ayrıca bakınız: D Vitamini EKsikliği Sizi Nasıl Etkiler?
2. Depresyon
D vitamini eksikliği, ruh hâlimizde de olumsuz değişikliklere yol açar. Örneğin, depresyon riskini artırır. Ayrıca ruh hâlinde ani ve sık dalgalanmalar görülebilir.
D vitamini, sağlıklı yaşam hormonlarının salgılanmasında görev alır. Bu nedenle, D vitamini eksikliği zihinsel sağlığınızı etkileyebilir.
3. Enflamasyon ve Ağrı
D vitamini birçok temel besin gibi vücudun enflamatuvar sürecinin kontrolünde rol alır ve ağrı veya eklem rahatsızlıklarına karşı duyarlılık gibi problemlerden kaçınmanıza yardımcı olur. D vitamini eksikliği ise enflamasyon riskini artırarak kronik ağrıyı beraberinde getirebilir.
4. Diş Sağlığınız Olumsuz Etkilenir
Daha önce de belirttiğimiz gibi D vitamini eksikliği, dişlerinizde kalsiyum emilimi gerçekleşmesini ve bu mineralin kullanımını engeller. Dolayısıyla, diş çürümesi veya diş dökülmesi riskiniz artar.
Bu durum, enflamasyon ile ilgili sorunların yanı sıra diş etlerinde kızarma, tahriş ve kanama gibi belirtilere neden olabilir.
5. Yüksek Tansiyon
Tansiyonunuz yüksekse, bu duruma beslenme yetersizliği yol açmış olabilir. Tansiyon adını verdiğimiz kardiyovasküler bozukluğun birden fazla nedeni vardır. Ancak D vitamini eksikliği komplikasyonları ağırlaştırabilir.
6. Yorgunluk
D vitamininin yetersiz emilimi, fiziksel ve zihinsel performansınızı etkiler ve yorgunluk hissi yaratır. Kendinizi sık sık uykulu hissedebilir ve normalde yaptığınız günlük görevleri yerine getiremezsiniz.
7. Kilo Artışı
D vitamini, yağda çözünen bir besin olduğundan, aşırı kilolu veya obez kişiler bu vitaminin yüksek miktarda emilimine ihtiyaç duyar. Düşük seviyede D vitamini emilimi, metabolik aktiviteyi zorlaştırarak sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi zorlaştırır.
8. Astım
D vitamini eksikliği, akciğer fonksiyonlarını zayıflattığı için astım hastası kişilerin durumunu kötüleştirebilir. Yeterli emilimi, akciğer dokularında enflamasyon oluşturan proteinleri bloke ettiği için astımla ilgili sorunları kontrol etmeye yardımcı olur.
9. Yüksek Kolesterol
D vitaminin pek çok görevi arasında kötü kolesterolü (LDL) kandan arındırmak da vardır. Yeterli düzeyde D vitamini alamayan bir kişi, yüksek kolesterol sorunu riskiyle karşı karşıyadır.
10. Soğuk algınlığı ve grip
D vitamini seviyeniz düşük olduğunda bağışıklık sisteminiz tarafından antikor üretimini etkiler, bu da sizi daha çok soğuk algınlığı ve gripten daha çok muzdarip olma ihtimali ile karşı karşıya getirir.
Çünkü eğer yeteri kadarına sahip değilseniz, solunum yolları ve dokularınız daha kolay tahriş olma eğilimindedir.
Ayrıca bakınız: D Vitaminini Takviye Olarak Almalı Mıyız?
11. Bağırsak Problemleri
Yağ emilimi konusunda yaşadığınız sorunlar, D vitamini eksikliğiyle ilgili olabilir. Çünkü yetersiz D vitamini, bağırsak sorunlarının gelişimini etkiler.
Aşağıdaki sorunları yaşıyorsanız, vitamin D emilimini artırmanız çok önemlidir:
- Gluten hassasiyeti (çölyak hastalığıyla ilgili olabilir)
- Crohn hastalığı
- Enflamatuvar bağırsak hastalığı
- Aşırı terleme
12. Aşırı Terleme
D vitamini eksikliği, belli hormonal değişikliklere yol açabilir ve bunun sonucunda aşırı terleme gibi belirtiler görülebilir. D vitamini eksikliğinden muzdarip bir kişinin özellikle baş bölgesinde aşırı terleme yaşaması yaygındır.
Bu semptomlardan herhangi birisini kendinizde görüyor musunuz? Eğer D vitamini eksikliği yaşadığınızdan kuşkulanıyorsanız, D vitamini bakımından zengin gıdaları daha fazla tüketmeye çalışın ve biraz güneşe çıkın.
Çok uzun süre ve korunmasız olarak güneşte kalmanın zararlı etkilerini göz önünde bulundurmayı unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lee JS., Kim JW., Prevalence of vitamin D deficiency in postmenopausal high and low energy fracture patient. Arch Osteoporos, 2018. 13 (1): 109.
- Umar M., Sastry KS., Ali FA., Al Khulaifi M., et al., Vitamin D and the pathophysiology of inflammatory skin diseases. Skin Pharmacol Physiol, 2018. 31 (2): 74-86.
- Zdrenghea MT., Makrinioti H., Bagacean C., Bush A., et al. Vitamin D modulation of innate immune response to respiratory viral infections. Rev Med Virol, 2017.