Diyabet İçin Şifalı Bitkiler : Gerçekten İşe Yarıyor!
İlaç tedavisi, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseme ve egzersizin yanında diyabet için şifalı bitkiler de harika bir müttefik olabilir. Keşfetmek için yazımızı okuyun!
Dünya Sağlık Örgütüne göre, ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yer almıyor olsa da diyabet, kontrol altında tutulmadığı takdirde, kalp hastalığına, böbrek yetmezliğine, kangrene, körlüğe ve hatta ölüme sebep olabilir.
Burada, sizinle, diyabet için iyileştirici bazı bitkilerin yanı sıra, ilginç bulabileceğiniz bilgiler vereceğiz.
Ayrıca bakınız:Diyabet Hastaları İçin Uygun 4 Farklı Tarif
Diyabet nedir?
Diyabet, pankreas yeterince insülin üretmediğinde veya vücut üretilen insülini doğru kullanmadığında ortaya çıkan kronik bir hastalıktır.
Eğer kontrol altında tutulmazsa, kanda yoğun miktarda şeker birikir.
Diyabetin türleri şöyle sıralanır:
- Tip 1: Pankreas insülin sentezi yapmadığında oluşur.
- Tip 2: Vücut insülini düzgün kullanamadığında oluşur.
- Hamilelik esnasında ortaya çıkan diyabet: Hamilelik sürecinde, kandaki glikoz miktarında anormal bir artış olunca ortaya çıkar.
Belirtiler
- Bulanık görme
- Aşırı susama
- Yorgunluk
- Sık tuvalete gitme
- Açlık
- Kilo kaybı
Diyabetin tedavisi var mıdır?
Bugüne kadar, bilim diyabeti tamamen iyileştiren bir ilaç keşfetmemiştir.
Günümüzde, diyabet, ilaçlarla, diyetle ve fiziksel aktivite ile kontrol altında tutuluyor. Bu stratejilerin amacı kan şekerini kontrol etmektir.
Ayrıca bakınız:Beslenmenize Greyfurtu Katarak Diyabeti Önleyin
Diyabet için şifalı bitkiler
Doğa bize diyabet için iyileştirici özellik taşıyan bitkiler sunar. Bunları kullanarak kan şekerini kontrol etmek mümkündür.
Ancak ilaç tedavinizin yanında bunları kullanabileceğinizden emin olmak için doktora danışmanız önemlidir.
Diyabet için iyileştirici en iyi bitkiler şöyle sıralanabilir:
1. Copalchi
Copalchi Meksika ve Kolombiya kökenli bir bitkidir. Kabuğu, diğer faydalarının yanı sıra hipoglisemik ve ateş düşürücü özellik taşır.
Peki, diyabetle savaşmaya nasıl yardımcı olur?
Copalchi kabuğu hidroliz yoluyla glikoz üreten bir madde barındırır. Bu madde pankreas salgısını ve karbonhidrat metabolizmasını geliştirir. Böylece kan şekeri seviyesi düşer.
Ateş düşürücü özelliğinin yanı sıra iştah ve susuzluk konusunda da yardımcı olduğu için tip 1 ve tip 2 diyabet için tavsiye edilir.
İşte copalchi hazırlama yöntemlerinden biri (sizi önceden uyaralım, tadı oldukça acı!):
Malzemeler
- 1 bardak su (200 ml)
- 1 yemek kaşığı copalchi (20 g)
Hazırlanışı
- Bir yemek kaşığı copalchi’yi bir bardak suya ekleyin.
- Serin bir yere koyun.
- Bir gece bekletin.
- Sonra süzün ve aç karnına için.
2. Gurmar
Bu bitki daha çok Asya kıtasında, özellikle Hindistan’ın güneyindeki tropik alanlarda bulunur. Gurmar yaprakları kan şekerini düşürür ve kilo vermenize yardımcı olur.
Ayrıca idrar söktürücü, enfeksiyon giderici ve detoksifiye özellik taşır. Eklem iltihabını giderme ve kilo verme amaçlı da kullanılır.
Diyabet için nasıl faydalı olur?
Gurmar tükettiğinizde, bu bitki glikoz molekülleri işlevi gördüğü için tatlı şeyler içmek için daha az istek duyarsınız.
Başka bir deyişle, gurmar şeker emilimini engeller. Bu yüzden hem diyabeti engellemek hem de kontrol etmek için iyidir.
Şöyle hazırlanabilir:
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı Gurmar yaprağı (15 g)
- 1 bardak su (200 ml)
Hazırlanışı
- Suyu bir demliğe dökün ve kaynayana kadar bekleyin.
- Sonra Gurmar yapraklarını ekleyin ve 10 dakika pişirin.
- Ateşi söndürün ve biraz soğumaya bırakın.
- Günde bir – iki bardak için.
3. Okaliptüs
Okaliptüs solunumla ilgili sorunlarda faydalı olmasıyla tanınır. Ancak hem meyvesi hem de yaprakları hem ateş düşürücü hem de glikoz seviyesini düşürücü özellik taşır.
Balgam söktürücü, antiseptik ve enfeksiyon giderici özelliği de vardır.
Tüm bu özellikler glikoz seviyesini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
Nasıl hazırlanacağına geçelim:
Malzemeler
- Okaliptüs yaprakları (30 g)
- 1 bardak su (200 ml)
Hazırlanışı
- Suyu kaynatın.
- Önceden yıkadığınız okaliptus yapraklarını içine atın.
- 10 dakika hafif ateşte kaynatın.
- Servis yapın.
4. Tarçın
Tarçının tadı tatlı olsa da diyabeti olan insanlar için faydalıdır. Tarçın, Hindistan kökenli bir bitkidir. Sindirim için iyidir, gazdan kurtulmaya yardımcı olur, uyarıcı özellik taşır ve bir antiseptiktir.
Peki, diyabete nasıl yardımcı olur?
Bu bitki, insülin reseptörlerini uyarır. Böylece doğal olarak glisemik indeks düşer. Tarçın şeker seviyesinin sabitlenmesine yardımcı olur.
Şöyle hazırlanabilir:
Malzemeler
- 2 kabuk tarçın
- Su (200 ml)
Hazırlanışı
- Suyu kaynatın.
- Tarçın kabuklarını ekleyin.
- 10 dakika suda bekletin.
- Servis yapın.
5. Şeker otu
Şeker otu Brezilya ve Paraguay kökenli bir tatlandırıcıdır. Yaprakları, kan basıncının yanı sıra kan şekerini de düşürür. Ayrıca idrar söktürücü, antibakteriyel ve mantar önleyici özellik de taşır.
Şaşırtıcı bir şekilde şekerden 50 kat daha tatlı olmasına rağmen karbonhidrat içermez.
O halde nasıl diyabetle savaşmaya yardımcı olur? İnsülin üretmek için pankreasta bulunan beta hücrelerini uyarır. Böylece glikoz seviyesini düşürür.
Şöyle tüketebilirsiniz:
Malzemeler
- Şeker otu yaprakları (15 g)
- Su (125 ml)
Hazırlanışı
- Suyu kaynatın.
- Şeker otu yapraklarını ekleyin.
- 10 dakika bekletin.
- Her gün bir bardak için.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ansari P, Flatt PR, Harriott P, Abdel-Wahab YHA. Insulinotropic and antidiabetic properties of Eucalyptus citriodora leaves and isolation of bioactive phytomolecules. J Pharm Pharmacol. 2021 Jul 7;73(8):1049-1061.
- Araya-Quintanilla F, Gutiérrez-Espinoza H, Cuyul-Vásquez I, Pavez L. Effectiveness of aloe vera in patients with type 2 Diabetes Mellitus and pre-diabetes: An overview of systematic reviews. Diabetes Metab Syndr. 2021 Nov-Dec;15(6):102292.
- Ajami M, Seyfi M, Abdollah Pouri Hosseini F, Naseri P, Velayati A, Mahmoudnia F, Zahedirad M, Hajifaraji M. Effects of stevia on glycemic and lipid profile of type 2 diabetic patients: A randomized controlled trial. Avicenna J Phytomed. 2020 Mar-Apr;10(2):118-127.
- Deyno S, Eneyew K, Seyfe S, Tuyiringire N, Peter EL, Muluye RA, Tolo CU, Ogwang PE. Efficacy and safety of cinnamon in type 2 diabetes mellitus and pre-diabetes patients: A meta-analysis and meta-regression. Diabetes Res Clin Pract. 2019 Oct;156:107815.
- Devangan S, Varghese B, Johny E, Gurram S, Adela R. The effect of Gymnema sylvestre supplementation on glycemic control in type 2 diabetes patients: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res. 2021 Dec;35(12):6802-6812.
- Kim D, Kang MK, Kang YH. Eucalyptol Blocks Diabetes-Associated Disruption of Tight Junction and Blood Retinal Barrier in Retinal Pigment Epithelial Cells and Diabetic Eyes. Curr Dev Nutr. 2020 May 29;4(Suppl 2):413.
- Mahmoudzadeh-Sagheb H, Heidari Z, Bokaeian M, Moudi B. Antidiabetic effects of Eucalyptus globulus on pancreatic islets: a stereological study. Folia Morphol (Warsz). 2010 May;69(2):112-8.
- Sánchez M, González-Burgos E, Iglesias I, Gómez-Serranillos MP. Pharmacological Update Properties of Aloe Vera and its Major Active Constituents. Molecules. 2020 Mar 13;25(6):1324.
- Tiwari P, Ahmad K, Baig MH. Gymnema sylvestre for Diabetes: From Traditional Herb to Future’s Therapeutic. Curr Pharm Des. 2017;23(11):1667-1676.
- van Ommen B, Wopereis S, van Empelen P, van Keulen HM, Otten W, Kasteleyn M, Molema JJW, de Hoogh IM, Chavannes NH, Numans ME, Evers AWM, Pijl H. From Diabetes Care to Diabetes Cure-The Integration of Systems Biology, eHealth, and Behavioral Change. Front Endocrinol (Lausanne). 2018 Jan 22;8:381.