Diyet Yaparken Başarılı Olabilmek İçin Tavsiyeler
Diyet yaparken başarısızlığa uğramaktan sıkıldınız mı? Sürekli başarısızlıkla yüzleşmediğiniz daha sağlıklı bir yaşam tarzınız olsun istemez miydiniz?Öncelikle umudunuzu kaybetmemeniz çok önemli.
Bu yazıda bu süreçte size yardımcı olacak bazı tavsiyeler vereceğiz. En önemlisi de bu tavsiyelerin uzun dönemde işinize yarayacak olmasıdır.
Hazır mısınız? Dikkatle okuyun, daha da önemlisi harekete geçin.
1. Diyetinizi bir ceza gibi görmeyi bırakın ve ona uzun dönemli bir değişim gözüyle bakın
İnsanların diyetlerinde başarısız olmalarının ana sebeplerinden biri diyeti, yaşam tarzlarının negatif bir sonucu olarak görmeleridir. Eğer bu yanlışa düşerseniz kendinizi sürekli diyetin ne zaman biteceğini düşünürken bulursunuz.
Bununla ilgili sorun şudur: Birkaç kilo verseniz bile diyetiniz biter bitmez o kiloları geri alabilirsiniz.
Zihinsel olarak kendinizi diyetin “x” kilo vermek için başvurduğunuz bir yöntem değil; hayatınızı iyileştirmek için yaptığınız bir değişim olduğu fikrine hazırlamalısınız.Böylece diyeti negatif bir şey olarak görmeyi bırakacaksınız. Unutmayın:
- Diyeti sonlandıracağınız bir tarih belirlemeyin.
- Her bir hedefinize ulaştığınızda kendinizi ödüllendirin ve gün geçtikçe kendinize yeni hedefler koyun.
Bu yazıyı da okumanızı tavsiye ederiz: Vücut Tipinize Göre İdeal Diyetinizi Öğrenin
2. Kısıtlayıcı diyet yapmaktan kaçının
Kısıtlayıcı diyetler oldukça popüler olabilirler ancak bu diyetlerden birini yapmak iyi bir fikir olmayabilir. Eğer doktorunuz size böyle bir diyet tavsiye etmediyse ve böyle bir diyeti tercih etmeniz için ortada gerçek bir sebep yoksa yapmayın.
Bu tür diyetlerle ilgili iki sorun vardır:
- Birincisi size iyi yemek yemeyi öğretmezler. Bu diyetlerdeki besinlerin yetersizliği, iyi beslenme alışkanlığı edinmenize engel olacaktır.
- Bazı durumlarda istediğiniz etkinin tam tersini de yaratabilirler. Yani yağlardan çok kilo vereceğinize kaslarınızı kaybedebilirsiniz.
Diyetinizde başarısızlığa uğramaktan kaçınmanızın en iyi yolu size göre özel olarak tasarlanmış bir beslenme programını takip etmenizdir.Size zevkinize göre dengeli yemekler hazırlamayı öğretecek bir beslenme uzmanına danışmanız iyi olabilir.
Diğer bir seçenek ise menülerinizi bir beslenme uzmanının planlamasıdır. Böylece yemekleri sizin hazırlamanıza gerek kalmaz.
- İkincisi kısıtlayıcı diyetler sadece belli bir zaman dilimini kapsarlar. Bazı besinler programa dahil edilmediği için uzun dönemde bu diyetleri uygulamaya devam etmek tavsiye edilmez.
- Çoğunlukla süreleri 3 ile 7 gün olarak belirlenir. Bu da uzun dönemde sonuç alamayacağınız anlamına gelir. Bu diyetleri düzenli olarak yapmak yorgun hissetmenize, ruh halinizin kötüleşmesine neden olabilir.
3. Kendinizi sağlıklı yaşam tarzı ile diyet yapma konusunda eğitin
Mucizevi miktarda kilo verme sözleri veren diyetleri takip etmek yerine vücudunuzun nasıl işlediğini ve neden belli bazı besinlere ihtiyaç duyduğunu anlamak çok daha iyidir.
En önemlisi bu besinlerle ilgili bilgileri, nereden geldiklerini ve onları en iyi şekilde nasıl beslenme programınıza dahil edebileceğinizi öğrenmektir.
Böylece yaptığınız sağlıklı diyeti bir ceza olarak görmeyeceksiniz. Daha fazla bilgi sahibi olduğunuz için yememeniz gereken şeyleri yeme tuzağına düşme riskiniz azalacak.
Elbette arada sırada kaçamak yapabilirsiniz ama bu kaçamakların vücudunuzu nasıl etkileyeceğinin farkında olacaksınız ve uzun dönemde zarar görmemek için yediğiniz şeylerin miktarını ayarlayacaksınız.
Eğer şüpheleriniz varsa ve diyet yaparken başarısız olmak istemiyorsanız bir beslenme uzmanına danışın. Beslenme uzmanlarının çoğu size yemeklerin vücudunuzda nasıl bir etki yaptığını anlatacak, doğru kararı vermeyi size öğreteceklerdir.
Eğer beslenme uzmanınız henüz sizi bu şekilde yönlendirmediyse, size açıklama yapmalarını ve size önerdikleri porsiyon miktarlarının nasıl işe yarayacağını anlatmalarını isteyin.
Bunu da okuyun: Diyete Başlamadan Önce Yemek Bağımlılığınızdan Kurtulun
4. Diyetinizde sağlıklı olmamalarına rağmen çok sevdiğiniz yiyecekler için de yer bırakın
Zaman zaman daha az sağlıklı yiyecekleri beslenme programınıza dahil ederseniz, diyetinizde başarısız olma ihtimaliniz azalır.Bazı beslenme uzmanları size bu süreçte yardımcı olmak için haftanın bir günü veya bir öğün istediğiniz gibi yemek yiyebileceğinizi söylerler.
Bir uzmana danışmak veya bunun için bütçe ayırmak istemiyorsanız; beslenme programınızın en azından yüzde seksenini taze sebzelerin, meyvelerin, etin, sütün ve tahıl ürünlerinin oluşturmasına dikkat etmeye çalışın. Kalan kısmında ise daha az sağlıklı yiyecekleri tercih edebilirsiniz.
En ideal seçenek bu yemekleri evde yapmaktır. Örneğin, her zamanki pizzadan sipariş etmek yerine, pizza hamuru yapmayı öğrenin ve içinde taze sebzelerle birlikte diğer malzemelerin de yer aldığı ev yapımı pizza çeşitlerini deneyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Neuhouser, M. L. (2018, October 1). The importance of healthy dietary patterns in chronic disease prevention. Nutrition Research. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2018.06.002
- 10 Reasons to Visit an RDN. (September 22, 2019). Academy of Nutrition and Dietetics. https://www.eatright.org/food/resources/learn-more-about-rdns/10-reasons-to-visit-an-rdn
- Zamora Navarro, S., & Pérez-Llamas, F. (2013). Errors and myths in feeding and nutrition: Impact on the problems of obesity. Nutricion Hospitalaria, 28(SUPPL.5), 81–88. https://doi.org/10.3305/nh.2013.28.sup5.692