Dünya Kan Bağışı Günü Hayat Kurtarıyor

Dünya Kan Bağışı Günü, Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde her 14 Haziran'da düzenlenmektedir. Geçen yılın teması "Herkes için güvenli kan" idi.
Dünya Kan Bağışı Günü Hayat Kurtarıyor

Son Güncelleme: 14 Kasım, 2020

Dünyadaki her ülke, 14 Haziran Dünya Kan Bağışı Gününü kutluyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bilim adamı Landsteiner onuruna tarihi belirledi ve kan bağışı mesajını pekiştirmek istediler.

Landsteiner, 14 Haziran 1868 doğumlu Avusturyalı bir biyologdu. ABO sistemine dayalı olarak kan gruplarının nasıl tiplendirileceğini keşfettiğinde bilimsel alanda tanındı. Keşfi için 1930’da Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü aldı.

Dünya Kan Bağışı Günü için her zaman bir slogan vardır: “Herkes için güvenli kan” 2019 için seçildi. 2020 yılının teması ise, “Güvenli kan hayat kurtarır” şeklindedir. Hedef, dünyanın kişiden kişiye kan almak, saklamak ve transfer etmek için gereken gereken biyogüvenlik önlemleri hakkında farkındalık yaratmaktır.

Kanın yapay olarak üretemeyeceğimiz bir unsur olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle, bu maddeyi ihtiyacı olan birine verebilmenin tek yolu, bağış yoluyla elde etmektir.

Güvenli kan elde etmek ne demektir?

Dünya Kan Bağışı Günü, sadece bağışta bulunanların değil, aynı zamanda onu yöneten ve koruyan kan bankalarının çalışmalarının da altını çiziyor. Alıcı hastalara herhangi bir bulaşma olmaması için kanın güvenliği, sürecin anahtarıdır.

Güvenli kan, patojenik mikroorganizmaları barındırmayan ve maddeler içermeyen kandır. Buna virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitler dahil.

Birkaç on yıl önce bağışlanan kanda patojenlerin bulaşması büyük bir sorundu. Transfüzyonlarda biyogüvenlik eksikliği nedeniyle hepatit C ve Chagas enfeksiyonu vakaları vardı.

Neyse ki, bağışlanan kandaki bakteriler için kontrol ve tespit sistemleri o zamandan beri büyük ölçüde gelişti. Şu anda, laboratuvar teknisyenleri kan bağışı aldıktan sonra birden fazla hastalığı test edebilir. Genellikle hepatit, insan immün yetmezlik virüsü, sifiliz, Chagas ve bruselloz için test ederler.

Laboratuvarlar, bir hastalık için pozitif çıkan tüm kanı atarlar. Aynı zamanda protokol, donörün ilgili tanıyı ve sonraki tedaviyi alabilmesi için bilgilendirilmesini içerir.

Enfeksiyon taşıyan kan
Bağışlanan kandaki bakteri varlığı, derhal imha edilmesini belirler.

Ayrıca güvenli kan ücretsizdir

Dünya Kan Bağışı Günü bize bağışın gönüllü doğasını hatırlatıyor. Hiç kimse bizi bağış yapmaya zorlayamaz ve bunu yapmak için mali bir teşvik almamalıyız. Kan bağışı pazarlaması tüm ülkelerde yasa dışıdır.

Bu nedenle güvenlik, bağışçıların mahremiyetini ve bütünlüklerini korumak için uygulanan kamu politikalarına da bağlıdır. Eylem gönüllü ve fedakar olmalı ve ödeme veya kâra tabi olmamalıdır.

Yine de küresel ekonomik bağlamda bu zor. Çoğu kan bağışı, yüksek gelirli ülkelere odaklanır ve nüfusun geri kalanına daha az erişilebilirlik sağlar ve ticarileştirmeyi tercih eder.

Kim kan bağışı yapabilir?

Nüfus genelinde bağışlar teşvik edilmekle birlikte, bağışçıların sağlığını korumak için bazı kısıtlamalar uygulanmaktadır. Ek olarak, saklanan numunenin kalitesini sağlamak için, sağlık çalışanları gibi kan bağışına izin verilmeyen insan grupları vardır. Bunun nedeni, günlük işlerinde maruz kalmaları nedeniyle bilmeden bir hastalığı taşıyabilmeleridir.

Kilo ile ilgili olarak, bağışçılar 50 kilogramın üzerinde olmalıdır. Yaşa gelince, sadece 18 ile 65 yaş arasındaki kişiler kan bağışı yapabilir. Bu, yasal nedenlerden ve asgari düzeyde de olsa, çok genç veya çok yaşlı kişilerde görülme eğiliminde olan olası yan etkilerden kaynaklanmaktadır.

Bir kişi bir yıl boyunca 3-4 defadan fazla bağış yapmamalıdır. Bu, yaklaşık 3 ay olan kırmızı kan hücrelerinin yenilenme süresine dayanmaktadır. Bağışları aralıklı yapmak, kemik iliğinin iyileşmesi için yeterli zamanı verir.

Genel olarak, bir sağlık uzmanı ekibinden biri, bağışın uygulanabilirliğini belirlemek için ilk görüşmeyi yürütür. Bir kişi gereksinimleri karşıladığı anda bağış yapabilir.

Kan bağışı yapan donör
Kan vericisinin ve onu alacak olanın güvenliği, transfüzyon sırasında çok önemlidir.

Dünya Kan Bağışı Günü ve hayat kurtaran farkındalık

Kan bağışı yapmak küçük bir şey gibi görünebilir. Bununla birlikte, kan bankaları sayesinde, karmaşık cerrahi prosedürlerde hayatta kalma oranlarını artırmak ve doğuştan hematolojik hastalıkları tedavi etmek mümkündür.

Dünya Kan Bağışı Günü, başkalarını önemseyenlerin dayanışma ve tanınırlığı ile ilgilidir. Birçoğumuz bağışçı olabilir ve coğrafi bölgemizde yardımcı olabiliriz. Siz de bir kan bankasına gitmek isteyebilirsiniz, bu konuda size tavsiyede bulunabilmeleri gerekir.

Okuduğunuz için teşekkürler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cuadros-Aguilera, Pol. “Salus Populi, principio de no lucro y deber cívico de donar sangre.” Revista de bioética y derecho 40 (2017): 115-124.
  • Cabana, Araceli Faraldo, María Pérez Galán, and Sara Asensio Arredondo. “Motivaciones para donar sangre entre el personal sanitario.” RECIEN: Revista Electrónica Científica de Enfermería 14 (2017): 2.
  • Hernández, MA Puig. “La donación de sangre. Historia y crítica de su regulación.” Revista de Derecho UNED 23 (2018): 801-805.
  • Aguirre, Sofía, Agustín Bazzani, and Mauro Casciati. “La problemática de la donación de sangre voluntaria no remunerada.” Evidência: Actualización en la Práctica Ambulatoria 16.1 (2013): 2-4.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.