Egzersiz Yapmak İçin Nasıl Zaman Ayırabilirsiniz
Zamanı iyi değerlendirmek önemlidir. Sonuçta, her zaman bir günü tamamen değerlendirmek istiyoruz. Ancak bir görev ile diğeri arasında, daha az önemli olduğunu düşündüğümüz şeyleri ertelemeye başlıyoruz. Bu nedenle, insanların egzersiz yapmak için zaman bulamamaları yaygındır.
İş, ev işleri veya okul bahanesiyle vücudumuza bakmanın önemini unutuyoruz. Ve bu bizi fiziksel görünümün ötesine geçerek duygusal, psikolojik ve beden sağlığımız konularında etkiliyor. Spor salonuna gitmenize gerek yok, çünkü evde yapılan egzersiz rutinleri de daha iyi hissetmenize ve görünmenize yardımcı olabilir.
Ama yoksun olduğun zamanı nasıl bulabilirsiniz?
Okuyun ve öğrenin!
Bu yazımıza da bakın: Obeziteyle Savaşmak İçin Çeşitli Stratejileri Keşfedin
Neden egzersiz yapmak için zaman bulamıyorsunuz?
Egzersiz yapma niyetiniz olabilir, ancak bu yeterli değildir. Forma girmek için zaman eksikliğinin arkasına saklanmanın bir anlamı yoktur. Bunun yerine, çok meşgul olsanız bile kendinizi motive etmeniz ve bir veya iki fedakarlık yapmanız gerekir.
Egzersiz eksikliği, bizi obezite, kas atrofisi, stres, sindirim bozuklukları ve osteoporoz gibi kronik hastalıklara yatkın hale getiren hareketsiz bir yaşam tarzına yol açar.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSO) göre, Avrupa’da fiziksel hareketsizlik nedeniyle yılda en az 600.000 erken ölüm meydana geliyor. Dünya çapında bu rakamın 1,9 milyon olduğu tahmin ediliyor. Aynı şekilde, herhangi bir atletik aktivite yapmayanların erken ölme olasılığı daha yüksektir.
Amaç sizi bu rakamlarla korkutmak değil, insanları aşağıdaki gibi argümanları bir kenara bırakmaya teşvik etmek:
- Gün içinde yeterli saat yok
- Spor salonuna ödeyecek param yok
- İş beni tüketiyor
- Okul bana yeterince zaman bırakmıyor
- Egzersiz beni acıktırıyor ve kilo almak istemiyorum
Bazen programların karmaşıklaştığını ve 24 saatin yetersiz göründüğünü biliyoruz. Ancak, sosyal ağları kontrol etmek, film izlemek veya kestirmek için “boşlukları” bulmakta çoğu zaman sorun yaşamıyoruz. Bütün bunlar genelde egzersiz yapmaktan önce geliyor.
Bununla birlikte, ne kadar basit olursa olsun, programınızı yeniden değerlendirmek ve bir egzersiz rutini dahil edebilecek şekilde öncelikleri yönetmek önemlidir.
Egzersiz yapmanın önemi
Egzersiz yapmak ve doğru beslenmek daha fazla enerji sağlar, stresi azaltır ve sağlıklı bir kiloya ulaşmanızı sağlar. Genel olarak, aktif olduğumuzda yaşam kalitemizi iyileştiririz. Spor yapanlar, büyük bilişsel kapasite geliştirdikleri için öz-denetim gösterirler ve iyi kararlar verebilirler.
Ayrıca beyin, rutin sırasında ve sonrasında duygusal esenlik ve mutluluk üreten, depresyon ve anksiyete belirtilerini en aza indiren endorfin salgılar. Bir araştırmaya göre, gevşeyip rahatlama ve fiziksel egzersiz arasında bir ilişki olduğu doğrulandı.
İşte egzersiz yapmak için zaman bulmaya teşvik edici bir kaç neden:
- Ruh halinizi iyileştirir
- Uykusuzluğu düzeltir
- Öğrenmeyi geliştirir ve hafızayı çalıştırır
İlginizi çekebilir: Diyetinizde Bulundurmanız Gereken Sağlıklı ve Düşük Kalorili Yiyecekler
Bahane üretmeyi bırakıp egzersiz yapmaya başlamak için zaman ayırmanıza yardımcı 5 ipucu
Pek çok insanın düşündüğünün aksine, egzersiz yapmak vücudun verimli çalışmasına yardımcı olur. Günün geri kalanını atlatmak için enerji kazanırsınız. Bu yüzden bahane aramayın; aşağıdaki önerileri uygulayarak zamanınızı en iyi şekilde değerlendirin:
1. Organize olun
Zamanınızı neye harcadığınızı kontrol edin. Önceliklerinizi yeniden tanımlayın. Faaliyetlerinizin bir listesini yazıp, çok da mühim olmayanları ortadan kaldırmanız size yardımcı olur.
2. Egzersiz yapmak için bir takıma katılın
Yalnız değilsiniz! Mutlaka bir arkadaşınız da egzersiz yapmak için zaman arıyordur. Bir başkasını desteklediğinizde egzersiz yapmak daha katlanılabilir ve eğlenceli olur. Hafif bir antrenmanla başlayın ve vücudunuz izin verdiği sürece yoğunluğu kademeli olarak artırın.
3. Uygun bir yer bulun
İş yerinizin veya okulunuzun yakınındaki bir spor salonu veya park, egzersiz yapmak için harika bir yer olabilir. Özellikle sabahın erken saatlerinde veya yatmadan önce antrenman yapmaya karar verirseniz, evde yer ayarlamak da işe yararayacaktır. Bunun avantajlarından biri, günümüzde kalifiye eğitmenler tarafından doğrulanan rutinleri çevrimiçi olarak takip edebilmenizdir.
4. Hoşunuza giden aktiviteleri seçin
Squat, mekik veya şınav, formda kalmak için zorunlu değildir. Dans etmek, bisiklete binmek, yüzmek veya yoga gibi diğer aktiviteler de size yardımcı olabilir. İşin püf noktası zevk aldığınız bir egzersiz seçmek ve gününüzün birazını buna ayırmaktır.
5. Bunu bir masraf olarak görmeyin
Açık havada, parkta veya evde egzersiz yapabileceğinizden daha önce de bahsetmiştik. Spor salonu seansları için ödeme yapmanıza gerek yok, bu yüzden para bir bahane olmamalıdır.
Spor malzemeleri veya giyim masraflarını da bahane etmeyin. Hafif ayakkabılar ve rahat kıyafetler ihtiyacınız olan tek şey.
Egzersiz yapmak için zaman ayırmak çok yönlü bir kazançtır
Egzersiz için zaman eksikliği genelde kırılma, başarısızlık veya alay konusu olma korkusu gibi psikolojik engellerle ilişkilidir. Bu nedenle, sporu daha az taviz veren alternatiflerle değiştiriyoruz. Yani, uyumayı, film izlemeyi veya sosyal ağlara girmeyi tercih ediyoruz.
Biraz yaratıcılık ve her şeyden önce organizasyonla, egzersiz yoluyla iyi bir fiziksel ve zihinsel sağlığa sahip olacaksınız. Egzersiz yapmanın birden fazla faydası olduğunu unutmayın, ancak asıl olan, daha iyi bir yaşam tarzı kazanmanızdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ramírez W, Vinaccia S, Suárez G. El impacto de la actividad física y el deporte sobre la salud, la cognición, la socialización y el rendimiento académico: una revisión teórica. Laboratorio Integrado de Ciencias Aplicadas a la Actividad Física y el Deporte – Universidad de Antioquia, Colombia; 2004.
- Mayo X, Del Villar F, Jiménez A. Termómetro del Sedentarismo en España: Informe sobre la inactividad física y el sedentarismo en la población adulta española. Observatorio de la Vida Activa y Saludable de la Fundación España Activa. Centro de Estudios del Deporte, Universidad Rey Juan Carlos, CSIC. España; 2017.
- Guerra J, Gutiérrez M, Zavala M, Singre J, Goosdenovich D, Romero E. Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas. Habana; 2017.
- Izuerieta Monar A. Causas y consecuencias del sedentarismo. Más Vita. Revista de Ciencias de la Salud. Vol. 1. Num. 2. Universidad Estatal de Milagro, Ecuador; 2019.