Obeziteyle Savaşmak İçin Çeşitli Stratejileri Keşfedin

Obezite, dünyaya yayılmış bir halk sağlığı problemi. Sağlık açısından doğurduğu sonuçlar nedeniyle, onunla savaşmak için stratejiler edinmek önemli. Bu yazıda obeziteyle savaşma stratejilerinin neler olduğundan bahsedeceğiz. 
Obeziteyle Savaşmak İçin Çeşitli Stratejileri Keşfedin

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Obezite, vücutta aşırı yağ birikimi ile karakterize olan kronik bir hastalıktır. Genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde başlasa da her yaşta ortaya çıkabilir. Genetik, tıbbi sorunlar veya yaşam tarzından kaynaklanabilen çok faktörlü bir hastalık olduğu kabul edilir. Peki, hangi stratejiler obeziteyle savaşmak için yardımcı olur?

Obeziteyle savaşmak için yardımcı stratejiler, her hastanın ihtiyaçlarına göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel anlamda yeme alışkanlıklarında değişiklikleri ve fiziksel aktivite artışını içerir. Aşağıdaki yazıda 5 öneri paylaşacağız.

Obeziteyle savaşmak için stratejiler

Obez hastalarda kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon veya artrit gibi başka sağlık sorunlarının gelişme olasılığı çok yüksektir. Buna karşılık bu koşullar, bozukluğun ilerlemesini kolaylaştırır ve prognozunu kötüleştirir.

Neyse ki biraz kilo vermek, obeziteyle ilişkili komplikasyonları iyileştirmek veya önlemek için yeterlidir. Siz de obezite hastalığından muzdarip misiniz? Aşağıda tedavinizi tamamlayabilecek bir dizi stratejiyi bulabilirsiniz. Bu stratejileri uygulayın!

1. Obeziteyle savaşmak için uygulayabileceğiniz stratejilerden biri: Düzenli olarak egzersiz yapın

egzersiz yapan kilolu kadın
Aşırı kiloyla mücadele etmek için sedanter bir yaşam tarzı edinmekten kaçınmalı ve düzenli olarak fiziksel aktivite yapmalısınız.

Düzenli bir egzersiz rutini edinmek, obezite ile savaşmak için uygulanan tedavinin önemli bir parçasıdır. Sedanter yaşam tarzını sürdürmeyi bırakmak kolay olmasa da, orta şiddette fiziksel aktivite yapmaya başlamak kilo kontrolünü destekler ve bu hastalıkla ilişkili sorunları kontrol etmeye yardımcı olur.

Ne yapmalısınız?

  • Başlangıçta haftada 150 dakika egzersiz yapabilirsiniz. Ancak dayanıklılık seviyeniz arttığında 300 dakikaya veya daha fazlasına çıkabilirsiniz.
  • Çeşitli antrenman rutinleri veya spor aktiviteleri yapmayı seçebilirsiniz. En önemli şey istikrarlı olmak ve fiziksel kondisyon geliştikçe yoğunluğu artırmaktır.
  • Ayrıca uzmanlar başka fiziksel aktivite türlerinin de artırılmasını önerirler. Örneğin, merdivenleri kullanmak, ev işlerini daha hızlı bir şekilde yapmak ya da köpeği yürüyüşe çıkarmak gibi.

2. Sağlıklı bir beslenme programı uygulayın

not defteri sağlıklı besinler
İhtiyaçlarınıza göre ayarlanmış yeterli bir beslenme planı, vücudunuzdaki yağ miktarını sağlıklı bir şekilde düşürmenizi sağlayacaktır.

Obezite tedavisinin başarısının büyük bir kısmı beslenmeye bağlıdır. Bu nedenle, kalori alımını azaltmak ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları benimsemek önemlidir. Yine de uzun vadede iyi sonuç vermeyecekleri için sert ve kısıtlayıcı diyetlerden kaçınmalısınız.

Kısa süre içinde kilo vermenize yardımcı olabilirler ancak ‘geri tepme’ etkisi nedeniyle verilen kilonun geri alınması ihtimali çok büyüktür. Sağlıklı ve dengeli bir kilo elde etmenin en iyi yolu, uzun vadeli ve sürekli kilo verdiren bir diyet planını takip etmektir.

Yapacağınız diyet türü ihtiyaçlarınıza bağlı olarak değişebilir. Doktor veya beslenme uzmanı yaş, obezite seviyesi ve altta yatan hastalıklar gibi çeşitli yönleri dikkate alabilir. Ancak genellikle şunları tavsiye ederler:

  • Öncelikle toplam kalori alımınızı azaltın. Normal miktar kadınlar için günde 1200 – 1500 kalori, erkekler için ise günde 1500 – 1800 kaloridir.
  • İkincisi, meyve, sebze, kepekli tahıllar, baklagiller ve tohumlar gibi besleyici ve kalorisi düşük gıdaların tüketimini artırın.
  • Aynı şekilde tavuk, hindi ve balık gibi yağsız protein kaynaklarını daha fazla tüketin.
  • Az yağlı süt ürünlerini tüketin.
  • Bunun yanı sıra sert kabuklu yemişler, sade yoğurt, tohum ve meyve gibi malzemelerle sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın.
  • Son olarak, şeker, rafine un, doymuş yağ vb. gibi şeyler içeren sağlıksız gıdaların tüketimini sınırlayın.

3. Obeziteyle savaşmak için davranışlarınızı değiştirin

not alan doktor obeziteyle savaşmak
Çoğu durumda obezite, kötü alışkanlıklarla mücadele etmek ve sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmek için davranışsal bir bakış açısıyla tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Çoğu vakada, hastaların, bir davranış değişikliği programına erişimleri vardır. Böyle bir programın temel amacı, hastaların sağlıklı bir kiloda kalmayı sürdürmelerini engelleyen davranış ve tutumlarını değiştirmektir. Böylece hastalar, kilo vermek için yaşam tarzlarında kalıcı değişiklikler yapmaları  gerektiğini anlarlar.

Aynı zamanda davranış terapisi olarak da bilinen davranış değişikliği programlarını yürüten profesyoneller genellikle psikologlardır. Bunun nedeni psikoloğun, hastanın, kendi hastalığının risklerini ve kötü beslenmesine yol açan durumları anlamasına yardımcı olmak için gereken becerilere sahip olmasıdır.

Terapi, ya bireysel olarak ya da grup halinde gerçekleştirilebilir. Hastalık aynı ailenin birkaç üyesini birden etkileme eğiliminde olduğundan zaman zaman grup terapisi tercih edilebilir. Plan, gıda anksiyetesini, stresli durumları ve bu hastalıkla ilişkili diğer duyguları yönetme stratejilerini içerir.

Obeziteyle mi savaşıyorsunuz? Eğer öyleyse, bahsedilen tüm stratejileri uygulamayın ve daha sağlıklı bir kiloya ulaşmak için mücadele etmeye başlayın! Tedavi seçenekleri, bu tehlikeli durumun üstesinden gelme konusunda belirleyici olabileceğinden, elbette tıbbi yardım aramayı unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Castelnuovo G, Pietrabissa G, Manzoni GM, et al. Cognitive behavioral therapy to aid weight loss in obese patients: current perspectives. Psychol Res Behav Manag. 2017;10:165–173. Published 2017 Jun 6. doi:10.2147/PRBM.S113278
  • DiPietro L, Stachenfeld NS. Exercise Treatment of Obesity. [Updated 2017 Aug 9]. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, et al., editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278961/
  • Jacob JJ, Isaac R. Behavioral therapy for management of obesity. Indian J Endocrinol Metab. 2012;16(1):28–32. doi:10.4103/2230-8210.91180
  • Laskowski, E. R. (2012). The role of exercise in the treatment of obesity. PM and R. https://doi.org/10.1016/j.pmrj.2012.09.576
  • Makris A, Foster GD. Dietary approaches to the treatment of obesity. Psychiatr Clin North Am. 2011;34(4):813–827. doi:10.1016/j.psc.2011.08.004
  • Okay, D. M., Jackson, P. V., Marcinkiewicz, M., & Papino, M. N. (2009). Exercise and Obesity. Primary Care – Clinics in Office Practice. https://doi.org/10.1016/j.pop.2009.01.008
  • Qi L. Personalized nutrition and obesity. Ann Med. 2014;46(5):247–252. doi:10.3109/07853890.2014.891802
  • Swift, D. L., Johannsen, N. M., Lavie, C. J., Earnest, C. P., & Church, T. S. (2014). The role of exercise and physical activity in weight loss and maintenance. Progress in Cardiovascular Diseases. https://doi.org/10.1016/j.pcad.2013.09.012

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.