Eklem Sağlığı için Kolajen
Kolajen, vücudun diyet yoluyla aldığı amino asitlerden doğal olarak sentezlediği bir proteindir. Yaşlandıkça bu proteinin sentezinin azalması normaldir ve bu da eklemleri etkiler. Eklem sağlığı için kolajen hakkında daha fazla bilgi edinin.
Aslında 35 yaşında vücut daha az kolajen üretmeye başlar. Bu yüzden bu yaştan itibaren kolajen takviyesi almanızı öneririz. Bu sayede eklem sağlığınıza özen gösterir ve hareketlerinizi geliştirirsiniz.
Ayrıca, aktif ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek, düzenli egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Kolajen takviyeleri, hareketsiz bir yaşam tarzının veya yetersiz beslenmenin etkilerini kendi başlarına etkisiz hale getiremez.
İlginizi çekebilir: Günlük Kolajen Takviyesi Almanın 7 Faydası
Eklem sağlığı için kolajen: eksiklikler ve bozulma
Kolajen eksikliğinin nedenlerinden biri, C vitamini açısından fakir bir diyettir. Bu eksiklik, askorbik asit eksikliği nedeniyle kolajen sentezindeki başarısızlık nedeniyle ortaya çıkan bir hastalık olan iskorbüte yol açabilir. Bu nedenle eklem sağlığının yenilenmesi ve korunması için birçok takviyede C vitamini bulunur.
Öte yandan, sağlıklı bir yaşam sürmek için düzenli egzersiz yapmak şart olsa da; Aşırı egzersiz, eklem bozulmasının veya kolajen lifinin bozulmasının önemli bir nedeni olabilir.
Başlıca kolajen türleri
Kollajen, yapıldığı doku tipine ve konumuna göre dört tipte sınıflandırılabilir:
- Tip 1. Bu tip kolajen dermiste, kemiklerde, tendonlarda ve korneada baskındır. Yapıların gerilmesine direnir.
- Tip 2. Esas olarak kıkırdakta bulunur ve ince fibriller oluşturur. Ana işlevi, aralıklı basınca direnç sağlamaktır. Ek olarak, bu, ticari takviyelerde en çok kullanılan ve eklem sağlığı söz konusu olduğunda en çok çalışılan kolajen türüdür.
- Tip 3. Gevşek bağ dokularında, kan damarı duvarlarında, dermiste ve bezlerin stromasında bol miktarda bulunur. Destekleyici bir işlevi vardır.
- Tip 4. Epitelin altında yatan bazal membranı oluşturur, destek ve süzme işlevi görür.
Ayrıca şunu da okumalısınız: Eklem Sorunları İçin Takviye Gıdalar
Ticari takviyelerde kullanılan kolajen nereden elde edilir?
Kolajen eklem takviyeleri çoğunlukla tip 2 hidrolize kollajen içerir. Bunun nedeni eklem kıkırdağındaki kolajen türünü taklit etmesidir.
Üreticiler kolajeni iki şekilde çıkarır:
- Kolajen açısından zengin dokulardan doğrudan ekstraksiyon. Bu dokulardan bazıları hayvanların derisi, kemikleri ve kıkırdaklarıdır. Üreticiler, bir dizi kimyasal reaksiyon yoluyla maddeyi hayvanların vücutlarından çıkarırlar. Bu prosedürün sorunu, çok pahalı olması ve bu nedenle uygulamalarının sınırlı olmasıdır.
- Enzimlerin yokluğunda ekstraksiyon yöntemleri. Bu yöntem, kolajen çıkarmak için önceki yöntemin enzimlerini gerektirmez. Bu nedenle kolajen deriden, kemiklerden ve kıkırdaktan asidik veya bazik elementlerde hidroliz yoluyla ekstrakte edilir. Bu işlem o kadar pahalı olmasa da ne yazık ki kapsamı oldukça sınırlıdır. Ayrıca, ilaç ve gıda endüstrileri, mümkün olan en saf hidrolize kolajeni talep eder ve bu da sonuçta süreci daha pahalı hale getirir.
Eklemlerinizi güçlendirmeye yardımcı yiyecekler
İyi eklem sağlığı da doğru beslenmeye bağlıdır. Bunun nedeni, bazı gıdaların kolajeni tamamlayan belirli özelliklere sahip olmasıdır. İşte bazı faydalı yiyecekler:
- Su. Su önemlidir çünkü eklemler, kıkırdak ve diğer dokular arasındaki sürtünmeyi azaltan sinovyal sıvı ile kaplıdır. Uzmanlar günde en az iki litre su içilmesini tavsiye ediyor.
- Yağlı balık. Güçlü anti-inflamatuar ajanlar olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Ayrıca, hücre zarlarını oksidatif süreçlerden korur.
- C vitamini yönünden zengin besinler. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi C vitamini kolajen sentezi için gereklidir. Bu nedenle her gün meyve ve sebze yemelisiniz.
Eklem sağlığı için kolajen hakkında sonuç
Belli bir yaştan sonra eklem sağlığı için kolajen şarttır. Piyasada birçok farklı kolajen takviyesi bulabilirsiniz.
Ancak, ticari bir ürün tek başına eklemlerin yaşlanma sürecini durdurmaz. Bu nedenle egzersiz yapmanız ve dengeli beslenmeniz çok önemlidir. Sizin için en iyi takviyeyi keşfetmek için bir eczacıya veya doktora danışabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Abad, C. (2015). Suplementos de colágeno y efecto en el tratamiento de lesions articulares. Universitas Miguel Hernández. dspace.umh.es/bitstream/11000/1993/1/Carlos%20Abad%20Expósito.pdf
- Lizarre, M. (S.F.). El Colágeno, ¿un cemento biológico que mantiene la arquitectura y plasticidad tisular? Real Academia de Ciencias. https://rac.es/ficheros/doc/00370.pdf.
- Prockop, D. J., & Guzmán, N. a. (1981). El colágeno. TIEMPOS MEDICOS.
- Porfírio, E., & Fanaro, G. B. (2016). Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis: a systematic review. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia. https://doi.org/10.1590/1809-9823.2016.14145
- Silva, T. F. da, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Revista Do Instituto Adolfo Lutz.