En Çok Hangi Yiyecekler Kilo Aldırır?
“Dünyadaki en tehlikeli yiyecekler” ile ilgili pek çok çalışma yapıldı. Bu yiyeceklerin sağlığımız için çok yararlı olmadığı bir gerçek. Yine de her şey, ne miktarda ve ne sıklıkta tükettiğimize bağlı.
Kilo vermek, kolesterolünüzü düşürmek ve gün boyunca daha enerjik olmak istiyorsanız bu zararlı yiyeceklerden uzak durmanız öneriliyor.
En çok kilo aldıran tehlikeli yiyecekler
Harvard Üniversitesi’ne göre en tehlikeli yiyecekler listesi şöyle (en tehlikeliden başlayarak):
Patates kızartması
Fast food mekanlarında satılan patates kızartmaları, genellikle lezzetli ve bağımlılık yapıcıdır. Sağlığımız için çok zararlıdırlar.
Sık sık patates kızartması yiyen kişiler her yıl ortalama bir buçuk kilo alırlar. Ev yapımı patates kızartması, fast food restoranlarındaki patates kızartmalarından “biraz” daha az zararlıdır.
Patates cipsi
Patates cipsi, arkadaş buluşmalarında veya yemekten önce yenen harika bir atıştırmalıktır. Maalesef bol miktarda yağ ve tuz içerir. Bu da kilo alımına neden olur.
Ayrıca açlığınızı dindirmedikleri için farkında olmadan aşırı miktarda tüketme riski vardır.
Şekerli içecekler
Günde bir veya iki kutu gazoz içmek kilo almanızın yanı sıra kan şekeri seviyenizin de çok yükselmesine neden olur. İster normal ister diyet olsun, her iki versiyon da sağlığınız için zararlıdır.
Yağlı etler
Çok fazla et yemek kilo almanıza neden olur. İçerdiği yağ miktarının fazla olması nedeniyle kolesterolünüzü de yükseltir.
İşlenmiş etler
Sosis gibi işlenmiş etlerde yoğun miktarda doymuş yağ, kalori, sodyum ve gıda boyası bulunur. Ne çocuklar ne de yetişkinler için hiç sağlıklı olmayan bu ürünleri tüketmemenizi öneriyoruz.
Trans yağ
Marketlerde gördüğümüz yüzlerce ürünün çoğunda sağlığımız için çok zararlı olan trans yağlardan bulunuyor. En çok trans yağ barındıran ürünler ise dondurulmuş gıdalar, hazır ürünler ve “ısıt, ye” ürünleri olarak sıralanabilir.
Patates
Nasıl hazırlandığından bağımsız olarak, pek çok ülkede sevilerek yenen bu kök bitkisinden günde bir tabak yerseniz, midede ağırlaşma veya sahte bir tokluk hissi gibi çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Bunu da okuyun:
Tatlılar
Kurabiyeler, kekler, hamur işleri ve benzer tatlılar yüksek oranda şeker ve yağ içerirler. Yemeklerden sonra bu tarz yiyecekler yerine meyve yemek daha sağlıklıdır.
Rafine tahıllar
Hem fiyatı hem de pişirilmelerinin kolay olması nedeniyle dünya çapında bolca tüketilen, pirinç gibi tahıl ürünlerinden bahsediyoruz.
Aslında sorun tahılın kendisinde değil ona uygulanan ağartma işlemindedir. Tahıllar, beyazlaştırılırken doğallıklarını ve özelliklerini kaybediyorlar. Bu nedenle, tam tahıl ürünlerini veya esmer pirinci tercih etmelisiniz.
Kızartma yiyecekler
Yazımızın başında bahsettiğimiz patates kızartmasının yanı sıra, yağda kızartılan tüm yiyecekler sağlığımız için zararlıdır.
Fast food restoranlarında pişirilenler evde hazırladığımız kızartma yiyeceklerden daha zararlıdırlar. Bu gruba her türlü panelenmiş eti ve kızartılmış sebzeleri de dahil edebilirsiniz.
Hazır meyve suları
Şaşırtıcı görünse de hazır meyve suları da en tehlikeli yiyecekler listesinde yer alıyor. Üzerinde yüzde yüz doğal yazanlar bile aslında “sağlıklı” ürünlerin arasında yer alamayacak kadar çok şeker içeriyorlar.
Çoğunun içerisine sağlığımız için zararlı olan koruyucu ve renklendirici maddeler ekleniyor.
Tereyağı
Tereyağı üretiminde kullanılan yağ, hem bedenimiz hem de cildimiz için zararlıdır. Bu nedenle tereyağı da en tehlikeli yiyecekler listesinde kendine yer buluyor.
Tereyağı ve mayonez tüketen kişilerin yüzlerinin daha yağlı olduğu ve daha çok sivilceleri olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca tereyağı, kolesterol seviyesinin de yükselmesine neden olur.
Diğer “kötü” yiyecekler
Saydığımız 12 yiyeceğe ek olarak, sık tüketmemenizi önereceğimiz birkaç yiyecek daha var.
Makarna
Özellikle de beyaz un ile yapılmış olan makarnaları tavsiye etmiyoruz. Haftada bir makarna yemek çok sorun olmayacaktır ancak hemen her gün yiyorsanız hem de sos veya peynir, krema gibi malzemeler ekliyorsanız sizin için zararlı olacağı kesin.
Kalori ve karbonhidrat içeren her şey kilo almanıza neden olacaktır.
Salata veya et sosları
Mayonez, ketçap, hardal, sezar sos v.b. ürünler bu gruba dahildir. Tüm bu ürünler, trigliserit seviyelerinin çok yükselmesine neden olacak kadar fazla tuz ve yağ içerirler.
Çikolata
Bu grupta birkaç istisna yapmamız lazım. Örneğin, yoğun kakao içeren bitter çikolata, dozunda yendiğinde zararlı değildir. Ama ucuza satılan paketli çikolataların çoğu, yoğun miktarda katkı maddesi, koruyucu ve tatlandırıcı içerirler.
Ayrıca beyaz çikolatadan da uzak durmalısınız çünkü beyaz çikolatada yüksek miktarda kimyasal madde, yağ ve şeker bulunur.
Neredeyse hiç kilo aldırmayan yiyecekler
Şimdi de bize yeşil ışık yakan, istediğimiz zaman, istediğimiz kadar yiyebileceğimiz yiyeceklerden bahsedelim.
Beyaz veya mavi balıklar
Çipura, mezgit, mercan balığı, berlam balığı, morina gibi balıklar sizin için sağlıklı olacaktır çünkü karbonhidrat veya yağ içermezler. Ayrıca omega-3 ve fosfor açısından zengindirler.
Yağsız etler
Yağı alınmış hindi veya tavuk sağlığınız için faydalıdır. Tok hissetmenizi sağlarlar ve bol miktarda protein içerirler.
Kabuklu deniz ürünleri
Midye, ıstakoz, istiridye, kalamar, yengeç gibi deniz ürünleri çok az yağ içerirler. İyot ve çinko açısından zengindirler. Düşük karbonhidratlı, kaliteli proteinler içerirler.
Sebzeler
Ispanak, brokoli, havuç, domates, soğan, marul, lahana, pazı, pırasa, kuşkonmaz… Neredeyse hiç yağ içermeyen sebzeler, mineral ve vitamin açısından zengindir. Ayrıca bedenimiz için bolca su da tedarik ederler.
Bakliyatlar
Mercimekler, barbunya, fasülye v.b.… Bakliyatlar bedenimize çinko, fosfor, demir, magnezyum ve pek çok vitamin sağlarlar. Ayrıca protein kaynağıdırlar.
Meyveler
Çok şeker içeren muz, üzüm, hindistan cevizi ve ayvanın dışındaki tüm meyveler. Tüm meyvelerde bol miktarda su ve antioksidan bulunduğunu da unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American Heart Association. Trans Fats. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/trans-fat
- Đorđević, Đ. & Buchtová, H. (2020). Nutritional profile of nigiri sushi meal and the usage of
citrate synthase activity as freshness parameter. Iranian Journal of Fisheries Sciences. 19(6) pp 2954-2969. DOI: 10.22092/ijfs.2020.122924 - Fundación Española de Nutrición. Patatas. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/patata.pdf
- Fundación Española de Nutrición. Mantequilla. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/mantequilla.pdf
- Fundación Española de Nutrición. Arroz. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/arroz.pdf
- Gardener, H., Moon, Y. P., Rundek, T., Elkind, M. S. V., & Sacco, R. L. (2018). Diet Soda and Sugar-Sweetened Soda Consumption in Relation to Incident Diabetes in the Northern Manhattan Study. Current developments in nutrition, 2(5), nzy008. https://doi.org/10.1093/cdn/nzy008
- Gonzalez-Palacios, S., Navarrete-Muñoz, E.-M., García-de-la-Hera, M., Torres-Collado, L., Santa-Marina, L., Amiano, P., Lopez-Espinosa, M.-J., et al. (2019). Sugar-Containing Beverages Consumption and Obesity in Children Aged 4–5 Years in Spain: the INMA Study. Nutrients, 11(8), 1772. MDPI AG. http://dx.doi.org/10.3390/nu1108177
- Leitner, D. R., Frühbeck, G., Yumuk, V., Schindler, K., Micic, D., Woodward, E., & Toplak, H. (2017). Obesity and Type 2 Diabetes: Two Diseases with a Need for Combined Treatment Strategies – EASO Can Lead the Way. Obesity facts, 10(5), 483–492. https://doi.org/10.1159/000480525
- Reyes-Sepeda, J.,García-Jimenez, E., Gutiérrez-Sereno, J., Galeana-Hernánde, M., Gutierres-Saucedo, M. (2016). Prevalencia de obesidad infantil relacionada con hábitos alimenticios y actividad física. Rev Sanid Milit Mex. 70(1). pp 87-94. Disponible en https://docplayer.es/79732370-Prevalencia-de-obesidad-infantil-relacionada-con-habitos-alimenticios-y-actividad-fisica.html
- Osio, O. (1992). Metabolismos del Colesterol. Acta médica Colombiana. 17(3). pp 142-146.
- Rohrmann, S., & Linseisen, J. (2016). Processed meat: The real villain? Proceedings of the Nutrition Society, 75(3), 233-241. doi:10.1017/S0029665115004255
- Schulte, E. M., Avena, N. M., & Gearhardt, A. N. (2015). Which foods may be addictive? The roles of processing, fat content, and glycemic load. PloS one, 10(2), e0117959. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0117959
- Shin S. M. (2017). Association of Meat Intake with Overweight and Obesity among School-aged Children and Adolescents. Journal of obesity & metabolic syndrome, 26(3), 217–226. https://doi.org/10.7570/jomes.2017.26.3.217
- WebMD. Too Much Fried Food May Shorten Your Life. https://www.webmd.com/women/news/20190123/too-much-fried-food-may-shorten-your-life