Ergenlik Çağındaki Çocuğunuzun Yalanını Anlamak

Ergenlik çağındaki çocuklarınızın yalanlarını zamanında yakalamak, davranış sorunlarını önlemenin anahtarı olabilir. Bu yazıda, ergenlik çağındaki çocuğunuzun yalan söyleyip söylemediğini anlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları paylaşacağız.
Ergenlik Çağındaki Çocuğunuzun Yalanını Anlamak

Son Güncelleme: 24 Kasım, 2020

Ebeveynler ve çocuklar arasındaki iletişim, özellikle büyüme çağı boyunca yalan ve kandırma durumları söz konusu olduğunda, yetişkinliğe geçiş aşaması olarak yaygın bir tartışma konusudur. Bu yazıda, ergenlik çağındaki çocuğunuzun yalanını anlamak nasıl mümkün, göstereceğiz.

Yalan söylemek davranışsal sorunlar, duygusal karışıklıklar ve aile içi iletişimdeki zorluklar gibi daha büyük sorunlara yol açtığı için önemli bir mevzudur.

Ergen Çağındaki Çocuğunuzun Yalan Söylediğini Fark Ettiğinizde

Ebeveynler, ergenlik çağındaki çocuklarının yalan söylediklerini fark ettiklerinde, genellikle bir dönüm noktasına varırlar. Ebeveynler bazen korktukları için çocuklarıyla konuşmaktan kaçınırlar ve sanki bu durumu görmezden gelirlerse düzelecekmiş gibi davranırlar. Aynı zamanda, ergenlik döneminde olan çocuklarda da güven eksikliği hissederler ve onlar da kendi ebeveynleri ile konuşmaktan kaçınırlar.

Bu da, ebeveynsel gözetime mani olan yavaş yavaş bir uzaklaşmaya neden olur. Eğer bu durum çözümlenmezse, ergenlik dönemindeki bu kişinin davranışları çevresiyle bağlantılı olarak daha zor bir hal alabilir, diğer sorunların yanında, saldırgan davranışlar sergilemesi ve ya kendini kontrol edememe gibi sonuçlar doğabilir.

Bu nedenle, yapmanız gereken ilk şey, ergenlik çağındaki çocuğunuzun size düzenli olarak yalan söyleyip söylemediğini anlamaktır. Eğer bu durum yaşanıyorsa, bu sorunu çözmek için uzman bir yardım almalı ve sağlıklı bir bağ kurmalısınız.

Ayrıca bu yazıyı da okumalısınız: Sağlıklı Bir Ergen Yetiştirebilmek İçin 5 Tavsiye

Ergenlik Çağındaki Çocuğunuzun Yalanını Anlamak Nasıl Mümkün

Bazı Gösterenler

ebeveynlerine arkasını dönmüş ergen

Bu çağlardaki çocuğunuzun söylediği yalanlar belki de başka sorunların üstünü örtme amacıyla söylenmiş olabilir. Bu nedenle, bazı gösterenleri bilmek önemlidir. Bu gösterenler sayesinde, zamanında ve doğru bir tavır ile müdahale edebilirsiniz.

İlk olarak, muhtemelen bu yazıyı okumanızın nedeni, ergenlik çağındaki çocuğunuzun size yalan söylediğinden şüphe duyuyorsunuz. Eğer durum bu ise, zaten aşağıda sıraladığımız göstergelerin bazılarını fark etmişsinizdir:

  • Çocuğunuz yaşadığı olayları anlatırken abartır.
  • Size her zaman beyaz yalanlar söyler.
  • Sınav sonuçları gibi, okulda olan şeyleri size söylemezler. 
  • Çocuğunuzun ne yaptığını diğer kişilerden öğrenirsiniz.
  • Sosyal medyada, kendi hayatlarının sadece çok olumlu kısımlarını gösteren fotoğraflarını paylaşırlar.
  • Arkadaşları ile dışarı çıktığı zaman ne yaptığını bilmiyorsunuz.
  • Herhangi bir olayın çok küçük bir kısmını size anlatıyordur.

Beden Dili

Ek olarak, çocuklarınızla konuştuğunuz zaman, onların beden dili aracılığıyla fark edilebilir işaretlerin de farkında olmalısınız. Bu işaretler, çocuklarınızın söylediklerinin doğru olup olmadığını anlamanız konusunda size yardımcı olacaktır. Ayrıca, daha genç oldukları dönemde bu durumlar daha açıktır.

Örneğin, eğer yalan söylüyorlarsa gözlerinize bakmaktan kaçınacaklardır. Ayrıca, etrafa da bakınabilirler, bir göz hareketi hayal gücü ve olası bir yalanla bağlantılıdır. Bunun yanı sıra, konuşurken sesleri titreyebilir ve elleri terleyebilir.

Bu yazının ilginizi çekeceğini düşünüyoruz: Özgüven Sahibi Olmak İçin Beden Dilinizi Kullanın

Ergenlik Çağındaki Çocuklar Kendilerini Nasıl İfade Ederler

Bu dönemlerde olan çocuğunuza bir soru sorduğunuzda, kendini nasıl ifade ettiğine de dikkat etmelisiniz. Doğru söylediği zaman ile yalan söylediği zaman aynı şekilde konuşmayacaktır.

Mesela, eğer çocuğunuz size yalan söylüyorsa, aynı şeyi defalarca tekrar edebilir ve ya durum hakkında çok fazla ayrıntı verebilir. Bu, onların doğru olmayan bir şeyi meşrulaştırmaya çalıştıkları yöntemdir.

Duygusal Zorluklar

Ergenlik çağındaki çocuğunuz, öz-saygı sorunları, sosyalleşme zorlukları ya da dikkat eksikliği nedenleriyle yalan söylüyor olabilir. Eğer durum bu ise, iyi bir iletişimle birlikte bu sorun ile yüzleşmek önemlidir.

Ergenlik çağında olan her çocuk, ebeveynlerine en az bir kere yalan söyler. Büyüme çağı, ergen çocuğunuzu güçlendirir, çünkü kendilerini daha yaşlı hisseder ve her şeyi denemek isterler.

Yalan söyleyen bir ergen, öz saygı eksikliği, depresyon, stres ya da güçlü bir yalnızlık gibi duygusal zorluklara maruz kalıyor olabilir. Bu nedenle, yalan söyleyerek aslında olmak istedikleri kişiyi yansıtmak ya da ebeveynlerini koruyarak kendileri hakkında daha fazla endişe etmemelerini sağlamak isteyebilirler.

Bir ebeveyn olarak, doğru zamanda ergenlik çağındaki çocuğunuzun yalanını anlamak önemlidir. Bu şekilde, ergen olan çocuğunuzla olan ilişkinize, aile içi güvene ve hem de çocuğunuzun sosyal ilişkilerine zarar verebilecek olumsuz davranışları engelleyebilirsiniz. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.