Gastrit İçin Yiyecekler Hakkında Mitler ve Gerçekler
Gastrit, midenin duvarlarını kaplayan ve kronik veya akut olabilen mukozanın inflamatuar bir hastalığıdır. Bu nedenle, gastrit için tüketilen yiyecekler ve diyetin ne kadar değişmesi gerektiğine dair birçok efsane ve gerçek var.
Gastrit genellikle aşağıdakiler gibi belirli semptomlara neden olur:
- Midede ağrı ve rahatsızlık; üst karın bölgesinde
- Yemek sırasında ve sonrasında tokluk
- İstemsiz incelme
- Mide bulantısı ve kusma
- İştahsızlık
Çok yaygın olduğu için, insanlar genellikle bu hastalık hakkında önyargılara sahiptir. Bu yazıda gastrit için yiyecekler hakkındaki mitleri ve gerçekleri konuşacağız.
Gastrit hakkında mitler ve gerçekler
Popüler kültürde gastrit hakkında çok şey söylenir. Ama gerçek tektir. Bu yüzden size neyin doğru neyin yanlış olduğunu söylüyoruz.
Bu makalemiz de ilginizi çekebilir: Gastroenterit: Bilmeniz Gereken Muhtemel Nedenleri
Efsane 1: Gastrit bir enfeksiyondur
Bu yanlış. Gerçek şu ki, bu hastalığa birçok faktör neden olabilir, ancak ana olanlardan biri bakterilerdir. Helikobakter pilori. Aslında, vakaların % 90’ına neden olur.
H. pylori bakterileri gelişmekte olan ülkelerde yaygındır. Vücutta semptomlara neden olmadan yaşayabilir, ancak ülser, mide kanseri ve gastrit gelişimini de teşvik edebilir.
Gastrit bir enfeksiyon olarak düşünülürken, aslında bir enfeksiyonun sonucu olabilir. Enfeksiyon, vücuttaki patojenlerin istilası ve çoğalmasıdır. Bu durumda enfeksiyon H. pylori ve ortaya çıkan iltihap gastrittir.
Gastrit vakalarının %90’ından sorumlu olan bakteri insanlarla birlikte yaşar ve birçok kez çocukken bulaşır.Efsane 2: Narenciye yerseniz gastrit olursunuz
Bu da yanlıştır. Turunçgiller asidiktir, ancak kendi başlarına gastrite neden olma yetenekleri yoktur. Sebep olabilecekleri şey mide reflüsü.
Gastroözofageal reflü, hidroklorik asit, pepsin ve safra tuzlarından oluşan mide içeriğinin yemek borusuna çıkarak hasara ve rahatsızlığa neden olmasıdır. Turunçgiller midenin pH’ını düşürerek ve sıvı hareketini uyararak reflüye neden olur.
Efsane 3: Aç kalmak gastrite neden olur
Bu mümkün. Oruç şeklinde beslenmek sıklıkla uygulanırsa mide sularının aç mide ile doğrudan temas etmesine ve mukozanın tahriş olmasına neden olur.
Ek olarak, bu durumda, mideyi daha hassas hale getiren belirli bir miktarda yiyecek alınabileceğinden, durumu daha da kötüleştirebilecek başka bir durum daha vardır. Klasik öneri, bundan kaçınmak için günde 5 küçük öğün planlamaktır.
Efsane 4: Analjezikler ve antibiyotikler gastriti tedavi eder
Bu da yanlıştır. Ne ağrı kesiciler ne de antibiyotikler gastriti tedavi edemez veya yatıştıramaz.
Ağrı kesiciler ağrıya karşı kullanılır. Antibiyotikler ise bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarla savaşmak için kullanılır. Antibiyotikler yalnızca Helicobacter pylori enfeksiyonundan kaynaklanan gastrit varsa reçete edilir.
Gastrit tedavisi için önerilen diğer bir ilaç da antasitler. Bununla birlikte, tedavi edemez, ancak kısa bir süre için semptomları hafifletebilir.
Gastrit için reçete edilenler, mide suyu salgılarının miktarını azaltarak etki eden proton pompa inhibitörleridir. Bu nedenle mide koruyucuları olarak adlandırılırlar.
Bu yazımızı da okuyun: Gastriti Kötüleştiren Beş Alışkanlık
Gastrit için yiyecek: öneriler
Gastritli insanlar için uygun bir diyet var. İşte bazı beslenme önerileri.
Prensipte gastrit, mukozayı tahriş etmeyen yumuşak bir diyet gerektirir. Gazdan kaçınmak için oturarak yemek yemenin yanı sıra yavaş çiğnemek de etkilidir.
Sıvılar ise küçük yudumlarda alınmalı ve öğünlerde bol miktarda tüketilmemelidir. Hem yiyecek hem de içeceklerin sıcaklığı ılık olmalıdır.
Kahve, çay, alkol ve gazlı içecekler gibi içeceklerden kaçınılmalıdır. Toz biber, hardal ve sirke, tütün, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Önerilen gıdalar
Yenilmesi tavsiye edilen yiyeceklerden bahsetmeden önce, pişirme çeşitlerini netleştirmeliyiz. Izgara, buğulama, fırın veya haşlama gibi basit pişirme yöntemleri olmalıdır.
Aşağıdakiler yenebilir:
- Makarna.
- Pilav
- Patates
- Beyaz ekmek
- Derisiz pişmiş sebzeler.
- Komposto veya konservelerde pişmiş meyveler.
Proteinlerle ilgili olarak, aşağıdakiler tavsiye edilir:
- Yağsız et.
- Balık.
- Yumurta akı.
- Yağsız süt ürünleri ve peynir.
Ölçülü yenebilecek yiyecekler
Aşağıdaki yiyecekler yenebilir, ancak ölçülü olarak:
- Sosisler.
- Çiğ sebzeler.
- Çikolata ve hamur işleri.
- Lif açısından zengin ürünler.
- Kabuklu ve az olgun meyveler.
- Tam yağlı süt, krema ve tereyağı.
İyi yiyin ve iyi hissedin
Bu tür bir diyetin amacı, rahatsızlığınız konusunda kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlamaktır. Bu şekilde bir beslenme uzmanın sunduğu tedavi ile birlikte fayda sağlayacaktır.
Gastritiniz varsa veya semptomlarınız varsa, bir gastroenteroloğa görünmenizi ve hastalıkla ilgili efsanelere inanmamanızı öneririz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mayo Clinic. Enfermedad por reflujo gastroesofágico. 2021. Disponible https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940
- Mayo Clinic. Infección por helicobácter pylori. 2021. Disponible https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/h-pylori/symptoms-causes/syc-20356171
- NIH. Síntomas y causas de la gastritis y la gastropatía. Disponible https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/gastritis-gastropatia/sintomas-causas
- Junta de Andalucía. La gastritis y sus recomendaciones dietéticas. Disponible http://www.sspa.juntadeandalucia.es/servicioandaluzdesalud/hinmaculada/intranet/ugcolula/Dieta/GASTRITIS.pdf