Genelde Göz Ardı Edilen 11 Kanser Belirtisi
Dünyada her gün yüzlerce insanda çeşitli kanser türleri ve tümörler teşhis ediliyor, ve bazen bunlar ileri seviyede oluyor. Bu yüzden erken kanser belirtisi fark etmekte yarar var.
Bazen kötü tümörler hiç bir belirti göstermez, ve zamanla teşhis edildiklerinde tedavi edilemeyecek derecede ileri seviyeye ulaşmış olurlar. Bir çok durumda erken teşhis anahtardır çünkü kanseriniz ne kadar ciddiyse tedavisi o kadar mümkün olur.
Bu nedenle sıradan gözüken bazı belirtileri bilmenizde yarar var. Ayrıca bunların bazıları bazı kanser türlerine işaret ediyor olabilir. Bugünkü makalemizde sizlere genelde göz ardı edilen 11 erken kanser belirtisinden bahsedeceğiz.
Israrcı öksürük ve ses kısıklığı
Öksürüğünüz bir solunum yolu probleminin göstergesi gibi olabilir, çünkü bazen ciğerleriniz tıkandığında veya bir enfeksiyon geçirdiğinizde ortaya çıkar. Ama eğer öksürüğünüz ısrarcı ise ve herhangi bir kanama buna eşlik ediyorsa, kesinlikle ve kesinlikle hemen doktorunuza görünün çünkü solunum yollarınızla bağlantılı bir kanser türünün belirtisi olabilir.
Nefes kesilmesi
Akciğer kanseri teşhisi konan bir çok insan bu hastalığı taşıdıklarını keşfetmeden önce nefes kesilmesi ve nefes darlığı yaşadıklarını anımsıyor. Belki de bunu bir astım veya alerji belirtisi gibi görüp göz ardı etmişlerdi.
Bağırsak hareketlerinde anormal değişimler
Hepimizin kendine has bağırsak hareketleri vardır. Bazı insanların sindirimi çok etkilidir ve sık sık tuvalete çıkarlar. Ama bazıları ise daha sık kabızlık yaşarlar ve bağırsak hareketlerinde sıkıntılı olurlar.
Ama eğer dışkınızda kan veya siyah renk görüyorsanız, tuvalete gitmek için kontrolsüz bir ihtiyaç duyuyorsanız, karın ağrısından şikayetçiyseniz, düzenli ishal veya kronik kabızlık yaşıyorsanız bir doktora başvurmak iyi bir fikirdir.
Ayrıca okuyunuz: Kabızlıkla Savaşmak İçin En İyi 8 Tedavi
Enfeksiyonun sıklığı
Sıkça enfeksiyon yaşamak lösemiye işaret edebilir. Lösemi beyaz kan hücrelerinin anormal üretiminden kaynaklanan bir hastalıktır, bunlar yüzünden vücut enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini kaybeder. Yetişkinlerde lösemi yüksek ateş, havale veya soğuk algınlığı gibi belirtilerle kendini gösterir.
İdrarda değişiklikler
İdrarınızın rengi normalden daha koyu mu geliyor? Ayrıca ağır bir kokusu da mı var? İdrarınızda veya idrara çıkmanızda oluşan herhangi bir değişiklik vücudunuzda bir sorun olduğunun göstergesidir.
Bu belirtiler tipik olarak idrar yollarında bir tümörün oluşumuna veya büyümeye işaret eder. Bunları doktorunuzu görmek için kesin belirtiler olarak alın ve sakın göz ardı etmeyin.
Açıklanamayan ağrı
Eğer sırtınızda, boynunuzda, bacaklarınızda veya diğer bölgelerinizde açıklanamayan kronik bir ağrı duyuyorsanız doktorunuza görünmek çok iyi bir fikir. Bu durumda, ağrınız yukarıda açıkladığımız bazı durumların habercisi olabilir.
Cildinizde veya Benlerinizde Değişim
Ciltteki herhangi bir değişim, mesela kara lekeler, yeni benler veya var olan bir bendeki değişiklikler doktorunuza görünmek için bir sebeptir. Görmezlikten gelmeyin ve bir dermatologla iletişime geçip cilt kanseri olup olmadığı konusunda muayene ettirin.
Açıklanamayan kanama
Rahim kanserinin yaygın belirtilerinden biri kan damlalarının gelmesi veya aybaşı kanamalarınız dışında gerçekleşen kanamalardır. Ayrıca rektal kanama yaşıyorsanız, bu kolon kanserinin işareti olabilir.
Leğen kemiğinde sık ağrı duyma
Leğen kemiği bölgesi yani pelvisteki ağrıyı göz ardı etmek zordur çünkü genelde ısrarcı olur ve buna şişkinlik eşlik eder. Bu bir çok hastalığın ve sorunun habercisi olabilir ama aynı zamanda yumurtalıkta kist veya kadınsal üretim sistemlerine dair bazı kanser türlerinin göstergesi de olabilir.
Kilo kaybı
Bazıları için aniden veya açıklanmayan kilo kaybı sürpriz bir hediye gibi olsa da aşırı veya hızlı kilo kaybına dikkat etmelisiniz. Çünkü bu bir kanser belirtisi olabilir. Eğer herhangi bir rejim uygulamıyorsanız ve hızlıca birden bir kaç kilo verdiyseniz, bu pankreas, mide, yemek borusu veya akciğer kanseri belirtisi olabilir.
Yutmakta zorlanma
Eğer yutarken rahatsızlık duyuyorsanız ve bunda zorlanıyorsanız, doktorunuza başvurmanızda fayda var, çünkü bu yemek borusu, mide veya boğaz kanserinin belirtilerinden biridir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Oylar, Ö., & Tekin, İ. (2011). KANSERİN TEŞHİS VE TEDAVİSİNDE NANOTEKNOLOJİNİN ÖNEMİ Nanotechnology in Cancer Diagnosis and Treatment. Cilt.
- Topu, Z., Ulger, F., & Numanoǧlu, N. (2004). Ailesel kanser hikayesi ve akciger kanseri. Tuberkuloz ve Toraks.
- Baflkol, M., Baflkol, G., Koçer, D., Artfl, T., Ylmaz, Z., Üniversitesi Tp Fakültesi, E., … Cerrahi Anabilim Dal, G. (2007). Mide Kanserli Hastalarda Oksidan ve Antioksidan Parametreler ve Birbiriyle ‹liflkileri Oxidant -Antioxidant Parameters and Their Relationship in Patients with Gastric Cancer. Araflt›rma Türk Klinik Biyokimya Derg.