Hamilelikte Karın Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Karın ağrısı hamilelikte ciddi rahatsızlıkların bir işareti değildir. Aslında konforun bozulması kaynaklı oluşmaktadır. Daha fazlası için bu yazımızı okuyun!
Hamilelikte Karın Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Hamilelikte karın ağrısı anneler arasında endişe duyulan bir konudur ve aslında medikal konsültasyonun ana sebebidir. Bu yazıda, bu rahatsızlık ne sebeple meydana gelir, nasıl dindirebilirsiniz ve ne zaman doktora gitmeniz gerekmektedir gibi soruları açıklayacağız.

Hamilelikte Karın Ağrısı

Hamilelikte karın ağrısı, hamilelik boyunca kadınların vücudunda bir çok değişilik olması sebebiyle çok sık rastlanan bir durumdur. Bu genellikle siz ve bebeğinizin tehlikede olmadığını gösterir.

Genel olarak, bu durumlar bebeğin karında büyümesi sebebiyle meydana gelir ve bir çok durumda kendiliğinden çözülür. Aşağıda, olası sebeplerini size açıklayacağız.

Hamilelikte Karın Ağrısı Ana Sebepleri

1. Gaz toplanması

hamile-kadın-check-up
Gaz oluşumu hamilelikte normal bir durumdur, sindirim değişikliklerinin bir sonucu olarak ortaya çıkarlar.

Progesteron seviyelerinin artışı, genellikle kas gevşemesi ve sindirim sisteminin yavaşlamasına ve bunun sonucu olarak da gaz birikmesine neden olur.

Diğer yandan, üçüncü üç aylık dönemde (trimester), bebek çok büyüktür ve mideye baskı yapar, muhtemel olarak bu durum sindirimi etkiler. Bu sebeple, son aylarda, mide yanması ve hazımsızlık gibi rahatsızlıklar çok sık rastlanır.

Bunlara ek olarak, kabızlık da gaz birikmesine neden olabilir, ve ardından  kolik durumu tetikleyebilir. Aslında dışkının birikimi kolayca giderilemez, dolayısıyla gazların da atılımını zorlaştırır. Bu durum da rahatsızlığa neden olur.

2. Yuvarlak Ligament (Bağ doku) Ağrısı

Yuvarlak ligament rahimi kasıklara bağlayan bir kastır. Rahminiz bebeğiniz için alan yaratmak için gerildikçe, farklı rahatsızlıklar görülebilir. Bunlar keskin, batan, aralıklı ağrılardan kalıcı uyuşuk bir ağrıya kadar çeşitlilik gösterebilir.

Yuvarlak ligament ağrısı genellikle ikici üç aylık dönemde oluşur ve hamile kadınların kalça ve karın bölgesini etkilemeye meyillidir. Duruş değişiklikleri, öksürük, veya hatta gülmek bu rahatsızlığı tetikleyebilir.

3. Braxton Hicks Kasılmaları

hamile-kadın-braxton-hicks
Braxton Hicks Kasılmaları ile doğum kasılmaları arasındaki farklılıkları öğrenmeniz gerekmektedir.

Hamileliğin ikinci yarısında, ünlü Braxton Hicks kasılmaları daha sık görülmeye başlar, ayrıca bunlara “antrenman kasılmaları” da denir. Sıkıcı olmalarına rağmen, tehlikeli değillerdir. Aslında, bedeniniz doğumunuza sizi hazırlamak için yavaş yavaş bunları üretmektedir. 

Braxton Hicks kasılmaları sıklıkla bağırsakları sıkma hareketini benzer bir hissi vardır. Mide aralıklı olarak sıkılaşır ve taş gibi olur. Ancak, hiçbir acıya sebep olmaz ama sadece rahatsızlık verir.

4. Diğer problemler

Belirli yiyeceklere olan hassasiyet, idrar yolları enfeksiyonları, böbrek taşı veya mide virüsleri gibi sindirim problemleri geçici karın ağrılarına sebep olabilir. Bu belirtilere dikkat edin ve tıbbi gözetim altında uygun şekilde tedavi edin. 

Hamilelikte Karın Ağrısı Nasıl Dindirirsiniz

Hamilelikte-Karın-Ağrısı-salata-yiyen
Dengeli bir diyet uygulamalı ve gün içinde fazla sayıda öğün tüketerek bir kerede karnınıza çok fazla yük vermekten kaçınmalısınız.

Yukarıda açıkladığımız, hamilelikte karın ağrısının sebepleri ciddi olmadığı gibi sizin veya bebeğinizin sağlığını tehdit eden sebepler de değildir. Eğer rahatsızlığınızı azaltmak istiyorsanız, aşağıdaki önerilerimizi uygulayabilirsiniz:

  • Ağır yiyeceklerden kaçının. Çok fazla yemek yemek, daha çok çalışması için midenizi zorlar. Bu sebeple, küçük öğünler ve gün içinde sık beslenerek bu rahatsızlıktan korunabilirsiniz.
  • Sakince yemek yiyin. Hızlı yemek yediğinizde, daha fazla hava midenize girer. Bu da şişkinliğe neden olur.
  • Gaz yapan yiyecekleri tüketmekten uzak durun. Karnabahar ve brokoli şişkinlik yapmaya meyilli yiyeceklerdir. Bu sebeple, bunları tüketmekten kaçınmak en iyisidir, en azından bu dönemde.
  • Ani duruş değişiklikleri yapmaktan kaçınarak yuvarlık ligament ağrısını en aza indirmiş olursunuz. Dahası, bu hareketler ayrıca Braxton Hicks kasılmalarını tetikleyebilir.
  • Yeterli miktarda sıvı tüketerek kabızlık ve dehidrasyon (susuzluktan) uzak durabilirsiniz. Eksikliği durumunda yalancı kasılmalar görülebilir.
  • Dinlenin. Rahatlama ve biraz dinlenme karnınızdaki rahatsızlığı azaltmak için ihtiyacınız olan şey olabilir.

Ne zaman doktora gitmelisiniz

Hamilelik döneminde karın ağrısı genellikle ciddi olmasa da, bir çok durumda rahatsızlık ile alakalıdır, farklı sebepler nedeniyle en kısa süre içinde bir doktora görünmelisiniz. İşte neden hastaneye gitmeniz gerektiği ile alakalı bazı temel sebepler.

1. Dış Gebelik

Hamilelikte-Karın-Ağrısı-dış-gebelik
Dış gebelik karın ağrısına sebeple olan ciddi nedenlerden birisidir.

Eğer hamileliğinizin başlangıcında karın ağrısı hissediyorsanız, vajinal kanama beraberinde ciddi veya orta şiddette olmasına bakılmaksızın, derhal doktorunuzla görüşmelisiniz. Dış gebelik, yumurta rahim dışında bir yerde döllenmesi nedeniyle meydana gelmektedir. Bu durum, zamanında tedavi edilmezse hayati tehlike ortaya çıkabilir.

2. Düşük

Hamileliğin 13 ve 20. haftalarında, şiddetli karın ağrısı düşük belirtisi olabilir. Diğer bir deyişle, bir sebepten dolayı, fetus gelişimine devam etmez ve kana ile kendini vücut dışına atar.

Eğer, kendinizi bu üzücü durumun içinde bulduysanız, kontrol için doktorunuzu ziyaret etmeniz ve sağlığınızı korumak ve gelecek hamileliklerinizi mümkün kılmak için gerekli önlemleri almanız gerekmektedir.

3. Plasental Ayrılma

Plasenta göbek bağı aracılığı ile bebeğe oksijen ve gıda sağlar. Plasenta ayrılması meydana geldiğinde, plasenta tamamen veya bir kısmı kendini rahim duvarından ayırır. Bu durum, bebeğin büyüyüp gelişebilmesi için gerekli oksijen ve besinleri almasını zorlaştırır.

Ani ve geçmeyen karın ağrıları genel bir keyifsizlik hali eşlik edebilir ve plasental ayrılmanın bir belirtisi olabilir. Bazı durumlarda vajinal kanama görülebilir ancak, diğerlerinde kan plasentanın arkasında mahsur kalır ve bu sebeple kanama görülmez.

Plasenta ayrılması yaygınlık oranı 100 hamilelikten birinde görülür. Bu sebeple, en hafif endişede doktorunuza danışınız. Bu durum prematüre doğuma, en ekstrem durumlarda ise ölü doğuma sebep olabilir.

4. Preeklampsi

Hamilelikte Karın Ağrısı hipertansiyon
Hamilelikte hipertansiyon preeklampsinin muhtemel bir göstergesidir.

Bu durum, plasentaya az miktarda kan sağlanması kaynaklı meydana gelebilir. Belirtileri, sıvı tutumu, idrarda protein görülmesi, yüksek kan basıncı ve karının üst sağ bölgesinde ağrı gibi durumlar olabilir. Eğer preeklampsi zamanında tedavi edilmezse, bebeğin ve annenin hayatını riske atabilir.

Bu durum, genellikle, karın alt sağ bölgesinde ağrıya, bulantı, iştah kaybı ve kusmaya neden olur. Bazı durumlarda hamile kadınlar ateş ve ishal gibi rahatsızlıklar görülebilir. Anında yapılan tıbbı müdahale anne ve bebeğinin her ikisinin de sağlığını korumak için önemlidir.

Daha fazlasının öğrenmek için bu yazıyı okuyun: Preeklampsi: Bir Gebelik Komplikasyonu

6. Doğum Kasılmaları

Eğer kasılma hissediyorsanız, doğum zamanı gelmiş olabileceği için, hastaneye gitmelisiniz. Bu kasılmaları sırtınızda da hissedebilirsiniz. Sırtınızdan başlayarak, alt karın bölgenize doğru yayılır. Ek olarak, zaman geçtikçe daha da şiddetlenir ve daha düzenli bir şekilde olmaya başlar. Saatler geçtikçe hızlanır ve kasılma süresi artar.

Kısaca, hamilelikte karın ağrısı genellikle ciddi bir durumun bir belirtisi değildir. Eğer, herhangi bir endişeniz varsa veya zayıf, yorgun, hissediyorsanız veya ateşiniz varsa mutlaka doktorunuza danışınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.