Hamilelikte Soğuk Algınlığı: Nasıl Önlenir ve Yatıştırılır?
Çoğu zaman hamilelikte soğuk algınlığı, birçok soruyu ve rahatsızlığı beraberinde getirir. Gerçekten de bir kişi soğuk algınlığına yakalandığında pek çok semptom ortaya çıkar. Gebelik sırasında daha ihtiyatlı olunması gerektiğinden, bu semptomları yatıştırmak için bir dizi adım önereceğiz.
Soğuk algınlığı nedir?
Soğuk algınlığı, virüs nedeniyle ortaya çıkan bir üst solunum yolu hastalığıdır. En sık görülen hastalıklardan ve en önemli birinci basamak tedavi konsültasyonlarından biridir.
Semptomlarının pek çoğu -burun akıntısı, hapşırma, öksürük, ateş ve baş ağrısı gibi- rahatsızlığa neden olur. Genellikle 4-10 gün arası sürer.
Soğuk algınlığı için iyileştirici bir tedavi yoktur. Bu hastalığa bir virüs yol açtığı için vücudunuz, ona karşı bizzat bir savunma sistemi üretecektir. Bu nedenle, bahsettiğimiz belirtileri hafifletmek için yalnızca ilaç alınabilir. Ancak söz konusu hamile kadınlar olduğunda ilaç seçenekleri çok sınırlıdır.
Hamilelikte soğuk algınlığı nasıl ortaya çıkar?
Soğuk algınlığı vakalarının çoğu ilkbahar ve sonbaharda görülür. Belirtiler genellikle burun tıkanıklığı veya öksürük ile başlar ve gün geçtikçe kötüleşir. Vakaların çoğunda hastalık ateş olmadan ortaya çıkar. Ancak 38.8 dereceyi geçmediği sürece bu semptomun ortaya çıkması korkutucu değildir.
Hamile kadınların, özellikle ilk kez anne olacak olanların, ortaya çıkan soğuk algınlığı belirtileriyle ilgili pek çok sorusu vardır. Ayrıca bu durumun, fetüsü nasıl etkilediğini de bilmek isterler.
Neyse ki, soğuk algınlığından sorumlu virüsler, gebelik sırasında fetüsün gelişimini etkilemez. Bu nedenle, herhangi bir sağlık riski yoktur. Ancak doğum kontrollerinize gidip yaşadığınız semptomları bildirmek her zaman iyi bir fikirdir.
Hamilelik boyunca soğuk algınlığını önlemek için teknikler
Enfeksiyonların yayılmasından kaçınmak için en iyi ve en etkili teknik el yıkamadır. Bulaşma, genellikle konuşurken, öksürürken veya hapşırırken çıkan “solunum damlacıkları” nedeniyle gerçekleşir. Bunlar, genellikle görünmeyen küçük tükürük damlalarıdır.
Birçok insan sadece yemek pişirirken ellerini yıkaması gerektiğini düşünür. Ancak günde birkaç kez el yıkamak iyi bir hijyen alışkanlığıdır. Enfeksiyon riskini büyük ölçüde azaltır.
Bunun yanında, uzmanlar, benzer belirtileri olan çocuklarla veya yaşlılarla temas halinde olmaktan kaçınılmasını önerirler. Çocuklarınız varsa ve soğuk algınlığına yakalandılarsa, uzmanlar, sık sık ellerinizi yıkamanızı ve yediklerinizi ve içtiklerinizi onlarla paylaşmaktan kaçınmanızı tavsiye ederler.
Aynı şekilde soğuk algınlığı semptomlarınız olduğunda dudaklardan öpmemek de dikkate alınması gereken bir başka önlemdir.
Hamilelikte soğuk algınlığı: Semptomları yatıştırmak için ne yapmalı?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, soğuk algınlığı virüslere bağlı olarak ortaya çıkar ve bunun için iyileştirici bir tedavisi yoktur. Var olan tüm farmakolojik çözümler ve ilaçlar, bu durumla ilişkili belirtilerin neden olduğu rahatsızlıkları azaltma amacıyla kullanılır.
Hamilelikte soğuk algınlığı yaşandığında, akılda tutulması gereken ana önlemlerden biri kişinin, kendi kendine ilaç almaktan kaçınmasıdır.
Doktor, uygun ilaç tedavisini reçete etmelidir. Bunun yanı sıra ne genellikle kullandığınız ilaçları ne de başka insanların tavsiye ettikleri ilaçları kullanmamanız gerekir.
Ama belirtileri yatıştırmak için bazı ev yapımı çözümlere başvurabilir ve onları sık sık kolayca uygulayabilirsiniz:
- Burnu yıkama veya sinüsleri boşaltma. Bu, mukusun dışarı atılmasını destekler.
- Buhar soluma. Buhar, salgıları akışkan hale getirmeye yardımcı olur ve böylece dışarı atılmalarını destekler.
- Hidrasyon. Çok fazla su içmek, hücre hidrasyonuna iyi gelir ve sıvıların atılmasını kolaylaştırır.
- Meyve ve sebze tüketiminizi artırın. Bu, bağışıklık sisteminiz için gerekli vitaminlerin alımını artırır.
Son olarak, hamileyseniz kendi kendinize ilaç kullanmamanız gerektiğini unutmayın. Bunun yerine, soğuk algınlığı semptomlarını yatıştıran doğal çözümleri tercih edin ve şüphe içindeyseniz doktorunuza danışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- De La Flor I Brú, J. (2009). Resfriado común. Pediatria Integral.
- Minsalud. (2018). Infecciones Respiratorias Agudas (IRA).
- Diaz Mercado, B., & Franco Orozco, M. (2019). Prevención de la influenza durante el embarazo. Enfermería Universitaria. https://doi.org/10.22201/eneo.23958421e.2009.5.317