İbuprofen Hakkında Bilinen 4 Yanlış

İbuprofen hakkında sık bilinen yanlışlar genelde, bu ilaç ile parasetamol arasında oluşan kafa karışıklığından kaynaklanmaktadır. Bu makalede sık bilinen 4 yanlışı ve bunların arkasındaki gerçeği keşfedin.
İbuprofen Hakkında Bilinen 4 Yanlış
Franciele Rohor de Souza

tarafından incelendi ve onaylandı. Eczacı Franciele Rohor de Souza.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

İbuprofen ülkemizde en çok satılan ilaçlardan biridir ve herkesin kullanımına açıktır. Satışı için reçete gerekmesine rağmen, düşük doz ibuprofen reçetesiz olarak eczanelerden satın alınabilir. Bu kadar popüler bir ilaç olan ibuprofen hakkında açıklığa kavuşturulması gereken ve çoğu kişi tarafından yanlış bilinen bilgiler bulunmaktadır.

Bazı ilaçlar eczanede reçetesiz olarak satılsa da ve reçete gerektirmeyen bir ilaç olsa da, bu ilaçların kullanımı için doktor tavsiyesine gerek duyulmadığını göstermez. Herhangi bir ilacın kötüye kullanılması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bu nedenle, hem ibuprofen hem de reçetesiz satılan diğer ilaçlar için kendimizi olası yan etkiler konusunda bilinçlendirmemiz gerekir. Bu nedenle, halk arasında dolaşan ibuprofen hakkında sık bilinen yanlışlara beraber bir bakalım.

İbuprofen nedir?

Steroid olmayan analjezik ilaçlar grubundan gelen bir ilaçtır. Ağrı, iltihaplanma süreçlerinin tedavisi ve ateşli semptomların etkisini tersine çevirmek için özellikle kullanılan bir ilaçtır.

Sık kullanılan bir ilaç olması ve güvenilir bir ilaç profiline sahip olması yan etki yapma özelliğinden muaf olacağı anlamına gelmez. Olabilecek yan etkileri aşağıda olduğu gibidir:

  • Duodenum (oniki parmak bağırsağında) ülseri gibi mide problemleri
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Kardiyovasküler problemler

Hem bu ilaç hem de diğer tüm ilaçlar eczaneden serbestçe temin edilebilmesine rağmen, ilaçları kullanırken mantıklı olmalı, ilaçların endikasyonları ve kontrendikasyonları konusunda daima kendimizi bilinçlendirmeliyiz.

1. Efsane: Parasetamol veya ibuprofen al çünkü ikisi de aynı!

İbuprofenin, asetaminofen ile aynı amaca hizmet ettiği, ibuprofen ile ilgili halk arasında en sık bilinen efsanelerden biridir. Ancak bu doğru değildir.

Bir tarafta olan parasetamolün anti-enflamatuar etkileri yokken, ibuprofende ise vardır. Bu nedenle iltihapla ilişkili ağrımız olduğunda, ibuprofen yazılır, parasetamol yazılmaz. Örneğin; yumurtalıklarda iltihaplanmaya neden olan adet ağırsında ibuprofenin daha etkili olacağı düşünülmektedir.

Bir başka durumda ise her ikisi de ateş düşürücü etkilere sahip olmasına rağmen, parasetamol ateşli semptomların tedavisinde daha etkilidir.

2. Efsane: Alkol almadan önce ibuprofen kullanmak akşamdan kalma olmamızı önler

Gençlerin partiye gittiklerinde akşamdan kalma halleriyle mücadele etmek için kulak dolma efsane bilgileri yaymaları çok yaygın yapılan bir hatadır. Bu efsaneler arasında, partiye gitmeden önce ibuprofen almanın aşırı alkol tüketimi sonrasında ertesi günkü akşamdan kalma halini önlediği düşüncesi bulunur.

Bu ifadenin tamamen yanlış bir bilgi olduğu bilinmelidir. Ayrıca ibuprofen alır ve ardından alkol alırsanız, akşamdan kalmayı önlemekle kalmaz, aynı zamanda durumu daha da kötüleştirebilirsiniz.

Bunun nedeni, her ikisinin de karaciğerde birleşmesi ve aynı organa iki kez iş çıkarmasıdır. Bu da, kandaki alkol seviyelerini artırarak vücut üzerindeki yan etkilerini artırabilir.

ibuprofen

3. Efsane: Bağımlığa neden olur

Hafif analjeziklerin ve anti-enflamatuvarların kullanımını morfin etkisi gösteren daha karmaşık etkiye sahip ağrı kesicilerle ilişkilendirmek yaygındır. İbuprofen grubundan gelen ilaçlar arasında verilecek ilk reaksiyonlarda; bağımlılık veya tolerans oluşumu yoktur. Başka bir deyişle, ibuprofen’in kısa ve iyi yazılmış talimatlara göre kullanılması, hastada tedaviye devam etme gibi dürtüsel bir ihtiyacı doğurmayacaktır.

Bazen tolerans veya etkilerinin azalması hissine sahip olabileceğiniz doğrudur. Ancak bunun nedeni, ilacın etkisizliği değil, daha önce maruz kalınan ağrının şiddetidir.

4. Efsane: İbuprofen kullanımı karaciğer sorunlarına neden olabilir

İbuprofen hakkında sık bilinen yanlış efsaneler arasında, bu ilacın karaciğere vereceği olumsuz etkiler vardır. Parasetamolün vereceği olası karaciğer hasarı ile karıştırılması çok yaygındır.

İbuprofenin karaciğere zarar vermediği, bunun yerine mideyi etkilediği ve ülsere neden olabileceği bir gerçektir. Diğer taraftan ise parasetamol karaciğerde metabolize olur. Metabolitleri hepatotoksiktir.

Sonuç

Gördüğümüz gibi, halk arasında bu ilaç hakkında yayılan birkaç yanlış inanç ve efsane vardır. Bazı sağlık profesyonelleri bu ilaçla hastanın kendi kendine ilaç alabileceğini savunsa da, doğru kullanımını öğrenmek için bir doktora başvurmanızı tavsiye ederiz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Espallargas Vargas, I., & Rodríguez De La Serna, A. (2004). Ibuprofeno. DOLOR. https://doi.org/10.2165/00128415-201214270-00079
  • Bejarano, P. F. (2016). Ibuprofeno y analgesia. Ibuprofeno y Analgesia.
  • Carabaño Aguado, I., Jiménez López, I., López-Cerón Pinilla, M., Calvo García, I., Pello Lázaro, A. M., Balugo Bengoechea, P., … Ruiz Contreras, J. (2005). Eficacia de ibuprofeno y paracetamol como antitérmicos. Anales de Pediatria. https://doi.org/10.1157/13071307

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.