Jelatin Maddesi ve Hiç Bilmediğiniz Faydaları

Jelatin kemik ve eklemleriniz için önemli olan protein ve mineralleri sağlamanın yanı sıra, cildinizin sıkılığını korumaya yardımcı olan kolajeni içerir.
Jelatin Maddesi ve Hiç Bilmediğiniz Faydaları

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Jelatin, önemli bir diyetin temel gıda maddesi olmaktan ziyade, canımız bir şey çektiğinde tükettiğimiz bir şeydir. Ama bugün, sizlere jelatinin sağlığınız için faydalarından bahsetmek istiyoruz.

Muhtemelen, jelatinin reçel, dondurma, bazı yoğurtlar, sakızlı şekerlemeler ve sos çeşitleri için zaten önemli bir malzeme olduğunu bilmiyorsunuz.

Jelatinin diğer uygulamalarına gelecek olursak, bazı kozmetik ve ilaç ürünlerinde de bunu bulabilirsiniz.

Jelatin, kilonuzu kontrol altına almanıza yardımcı olur

Jelatin tüketmek vücudunuzun büyüme hormonu üretimini arttırır. Aynı zamanda, besleyici maddelei ve amino asitlerle metabolizmanızı uyarır.

Jelatinin faydalarından biri de, lif ve protein içeriğinin sizi tatmin etmeye yardımcı olması ve tatlı aş ermeyi ortadan kaldırmasıdır. Bu harika, çünkü bu durumda sadece vücudunuzun ihtiyaç duyduğu şeyleri yiyeceksiniz

Çoğu beslenme uzmanı, jelatini tatlı yerine tüketmeyi önerir. Birazcık çeşitlilik kazandırmak istiyorsanız, kalıplar kullanarak şekil yapmayı deneyin ya da en sevdiğiniz tatlının yeni versiyonlarını oluşturun.

İyileşme hızını arttırır

Bildiğiniz gibi protein, herhangi bir yaranın iyileşme sürecinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Buna ek olarak, içinde glisin, yani iltihaplanmanın azalmasıyla yakından bağlantılı olan bir tür amino asit bulunur.

Jelatin tükettiğiniz zaman, vücudunuz iyi bir glisin ve protein dozu alır, bu da yeni deri oluşumuna ve iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olur.

Daha sağlıklı tırnaklar, saçlar, deri ve dişler

Hiç kimse, her zaman daha sağlıklı saçlar, deri, tırnak ve dişlere sahip olmanın yollarını aradığımızı inkar edemez. Bunların hepsinin ortak noktasını biliyor musunuz? Keratin.

Kuşkusuz, çok yüksek seviyelerde keratin içerdiğini iddia eden bol miktarda ürünle karşılaştınız, ancak bunların çoğu küçük bir servete mal oluyor.

O kadar harcayacak paranız yoksa ya da daha lezzetli bir seçenek tercih ederseniz, yüksek seviyede keratin içeren jelatini tüketmenin zamanı geldi demektir.

Ayrıca bakınız: Jelatin İle 4 Tarif

Kemik ve eklemlerinizin sağlığını geliştirir

Selenyum, fosfor ve bakırla birlikte jelatinde bulunan protein, kemiklerin güçlü kalmasına yardımcı olur ve tüm vücudunu kemik mineral yoğunluğunu artırır.

Bu, osteoporozun başlangıcını ertelemeye yardımcı olur.

Öte yandan, jelatin içindeki amino asitler, eklemleri etkileyebilecek herhangi bir iltihabı azaltır.

Jelatin aynı zamanda kemiklerin ve eklemlerin güçlenmesine yardımcı olan kıkırdak gelişimine katkıda bulunur.

Doktorunuz size kıkırdaklarınızın yıpranmış olduğunu söylerse ya da hareket ederken acı çekmeye başladıysanız, jelatin çok önemli olacaktır.

Jelatin daha iyi uyumanıza yardımcı olur

Glisin daha iyi uyku döngüleri ile kuvvetli bir şekilde bağlantılıdır. Bu kimyasal, aynı zamanda, uykunuzun kalitesini ve süresini artıracak belirli nörotransmitterleri ve enzimleri uyarır.

Bu nedenle, jelatin yemek vücudunuzun enerji depolarını yeniden inşa etmesi için önemlidir. Uyumadan birkaç saat önce biraz jöle yiyin.

Daha derin rüyalar gördüğünüzü ve daha dinlenmiş olarak uyandığınızı fark edeceksiniz.

Yaşlanma ile mücadele

yaşlanma ile mücadele

Jelatin aslında kurutulmuş kollajendir ve bu cildinizin sağlığı açısından en önemli unsurlardan biridir.

Kolajen tükettiğinizde göreceğiniz pek çok faydanın arasında, dermal hücrelerinin esnekliği ve sertliği artacaktır.

Vücudunuzun kolajen seviyelerini arttırdığınızda cildiniz daha sıkı ve daha genç olacaktır.

Bu, kırışıklıkların ve yaşlanmanın belirtilerinin asla ortaya çıkmayacağı anlamına gelmez, ancak gerçekleşme süresi uzar.

Sindirim sağlığınızı geliştirir

Jelatin doğal olarak su ile bağlanır. Bu, vücudunuzun aldığı lifi daha kolay emmesini sağlar.

Jelatini düzenli olarak tüketme alışkanlığını edinirseniz, daha az kabızlık çektiğinizi ve vücudunuzun besin maddelerini daha düzgün bir şekilde aldığını fark edeceksiniz.

Aynı zamanda sindirim vücutta sıvıları uyarır ve bağırsakta geçişi kolaylaştırır.

Alerjileri rahatlatır

Alerjilerin birçoğu, belirli maddeleri işleyemeyen “geçirgen” bir sindirim sistemine sahip olmakla ilgilidir.

Sindirim sisteminizle ilgili sorunların çözümüne ek olarak, jelatinin bir faydası da alerjilerin neden olduğu bazı sorunları tedavi edebilmesidir.

Diyetinize sağlıklı miktarda jelatin eklemenizi ve vücudunuza zararlı olan yiyeceklerden sakınmanızı öneririz.

Bağışıklık sisteminizi harekete geçirir

Prolin, jelatinden elde edilen başka bir amino asittir. Bu kimyasal, insanların yanı sıra çok sayıda hayvan türünün bağışıklık sisteminde gelişim sağlar.

Bu, jelatini tüketerek, enfeksiyonlar ve çeşitli hastalıklarla mücadele kabiliyetinizi geliştireceğiniz anlamına gelir.

Jelatini endişe duymadan tüketebilirsiniz

Çok fazla jelatin tüketirseniz, nadiren biraz şişkinlik ve karın ağrısı yaşayabilirsiniz, ama bunların dışında jelatin kullanımının olumsuz yan etkileri yoktur.

Bu nedenle, diyetinizdeki jelatin dahil etmekten rahatsızlık duymayın. Unutmayın, çok yönlü olduğu için, bu gıdanın tadını farklı şekillerde çıkarabilirsiniz: Yoğurt ve meyve ile ya da tatlı olarak.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Shaw, G., Lee-Barthel, A., Ross, M. L. R., Wang, B., & Baar, K. (2017). Vitamin C-enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.116.138594
  • Mousavi S., Khoshfetrat AB., Khatami N., Ahmadian M., et al., Comparative study of collagen and gelatin in chitosanbased hydrogels for effective wound dressing: physical properties and fibroblastic cell behavior. Biochem Biophys Res Commun, 2019. 518 (4): 625-631.
  • Wong C., Harris PJ., Ferguson LR., Potential benefits of dietary fibre intervention in inflammatory bowel disease. Int J Mol Sci, 2016. odhyd.2016.11.007

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.