Kan Testi İle Kanseri Erkenden Teşhis Etmek Mümkün
CSIC (İspanyol Ulusal Araştırma Konseyi) tarafından yürütülen araştırmalar, kanseri ilk aşamalarında teşhis etmeye yarayacak ilginç bilgileri bir araya getiriyor.Bu yöntemlerle kan testi sayesinde tümörlere erken tanı konabilecek.
Bu yöntem yakında tüm dünyada tıbbi laboratuvarlarda yerini alacak. Çalışmalar DNA amplifikasyonu üzerinde çalışan İspanyol bilim insanları tarafından yürütülüyor.Bu çalışmalar, basit bir kan testi sayesinde erkenden kanser teşhisi koyma konusunda önem taşıyor.
CSIC Çalışması
CSIC’den bir grup bilim insanı, az sayıdaki DNA amplifikasyonuna ilk çözümü geliştirdi.
- Laboratuvarlarda kategorilendirmek, anlamak ve analiz etmek için az miktarda kana ihtiyaç var.
- İkinci aşamada, kişide kanserli bir tümör gelişip gelişmediğini görmek için bir değerlendirme yapılmalıdır.
İspanyol hastanelerinde gerçekleştirecek bu kanser tanısı yönteminin iki büyük avantajı var:
- Yöntem için basit bir kan testi yeterli.
- Tümörler daha ilk evrelerinde teşhis edilebilecek.
CSIC’deki Severo Ochoa Biological Molecular Center’dan Luis Blanco, geliştikçe bu yöntemin MRI kadar önemli bir buluş olacağını söylüyor.
Kanserin Erken Tanısında Araştırmanın Geleceği
Önemli adımlar atılmış olsa da, araştırmaların devamlılığı önemli.Tümörleri ilk safhalarında teşhis edebilmek ve geniş çapta uygulayabilmek için bu tek yoldur.
Aynı zamanda bu yöntemle diğer kalıtsal hastalıklara da tanı konulabilecek.Bunlar nano sensör biyo işaretleyiciler olarak biliniyor ve metastaz yapmış tümörlerin invaziv biyopsilerine uygun alternatifler haline gelmiştir.
Bu yazımızı da okuyun : Kanseri Önleyen 22 Yiyecek
Kolon Kanserinin Özellikleri
Kolon kanserinin nedeni kolonun anormal çalışması veya kötü huylu bir tümör oluşturuncaya kadar çoğalmaya devam eden rektum hücreleridir.
Bu tip kanser, kolonun veya rektumun iç yüzeyindeki dokularda küçük poliplerin başkalaşmasıyla olur.Polipler saplı veya yassı gibi farklı formlarda olabilir.
Saplı polipler köklü veya köksüz mantara benzerler.Testlere göre polipler genelde 50 yaş üzeri kişilerde görülüyor ve büyük çoğunluğunda kanser özellikleri de yok.
Bu kanserdeki risk faktörleri nelerdir?
- Kalıtım ve ileri yaş birincil faktördür.
- Etkisi büyük olan diğer faktörler; aşırı alkol tüketimi, obezite, hareketsizlik, sigara ve dengesiz beslenmedir.
- Bunun yanı sıra yüksek risk grubunu oluşturan kişiler vardır. Bunlar ülseratif kolit veya Crohn hastalarıdır.
Kan Testi İle Kolon Kanseri Tanısı
Tıp alanındaki gelişmeler kolon kanserinin erken tanısını mümkün kılıyor. Bu nedenle doktorlar semptomları gözlemleyen kişilere test yaptırmayı öneriyor.Kolon kanserinin tanısı için çeşitli yöntemlere başvuruluyor.
Doktorlar 50 yaşından itibaren kolon kanseri için 2 yılda bir test yaptırılmasını tavsiye ediyor.Ailesinde kolon kanseri geçmişi olanlar için ise, testlerin 50 yaşından önce ve daha sık yapılması tavsiye ediliyor.En yaygın teknik dışkıda kan var mı diye bakmak:
- Bu testte, eczaneden numuneyi laboratuvara götürmek için küçük bir tüp içeren bir torba alabilirsiniz.
- Kapağa yerleştirilen küçük çubuğu dışkıyı tüpe yerleştirmek için kullanıp kapağı kapatabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Dikkat! Hassas Bağırsak Sendromuna Yasak Gıdalar
Kan Testi Sonucu
- Eğer dışkıda kan yoksa muhtemelen tümör değildir. Yine de testi 2 yılda bir yapmaya devam etmelisiniz.
- Buna karşılık, dışkıda kan olması da her zaman kolon kanseri olduğunuz anlamına gelmez.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Raúl M. Luque, Laura M. López-Sánchez, Alicia Villa-Osaba, Isabel M. Luque, Ana L. Santos-Romero, Elena M. Yubero-Serrano, María Cara-García, Marina Álvarez-Benito, José López-Miranda, Manuel D. Gahete, Justo P. Castaño. Breast cancer is associated to impaired glucose/insulin homeostasis in premenopausal obese/overweight patients. https://doi.org/10.18632/oncotarget.20399 Oncotarget.
- Marina. L. Yubero, Priscila M. Kosaka, Álvaro San Paulo, Marcos Malumbres, Montserrat Calleja, Javier Tamayo. Effects of energy metabolism on the mechanical properties of breast cancer cells. Communications Biology. DOI: 10.1038/s42003-020-01330-4
- Cohen, J. D., Li, L., Wang, Y., Thoburn, C., Afsari, B., Danilova, L., … Papadopoulos, N. (2018). Detection and localization of surgically resectable cancers with a multi-analyte blood test. Science. https://doi.org/10.1126/science.aar3247
- Montani, F., Marzi, M. J., Dezi, F., Dama, E., Carletti, R. M., Bonizzi, G., … Bianchi, F. (2015). MiR-test: A blood test for lung cancer early detection. Journal of the National Cancer Institute. https://doi.org/10.1093/jnci/djv063
- Uttley, L., Whiteman, B. L., Woods, H. B., Harnan, S., Philips, S. T., & Cree, I. A. (2016). Building the Evidence Base of Blood-Based Biomarkers for Early Detection of Cancer: A Rapid Systematic Mapping Review. EBioMedicine. https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2016.07.004
- Picher, A. J. et al. TruePrime is a novel method for whole-genome amplification from single cells based on TthPrimPol. Nat. Commun. 7, 13296 doi: 10.1038/ncomms13296 (2016).