Kanseri Önlemek İçin Dört İpucu
Kanseri önlemek için %100 etkili bir yol bulunmamaktadır. Ne de olsa bu zamanımızın en zorlayıcı hastalıklarından bir tanesidir. 2018’de dünyada yaklaşık 18.1 milyon vaka bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu sebepten dolayı kanser riskini azaltmayı denemek için önlemler almak önemlidir.
Kanser gelişimi bilinen risk faktörlerine ne kadar maruz kaldığınız ile ilişkilidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bir risk faktörünü: “kişinin bir hastalık ya da yaralanmadan muzdarip olma ihtimalini arttıran bir nitelik, özellik ya da maruz kaldığı bir şey,” olarak tanımlamıştır.
Yaş, cinsiyet ya da bir genetik mutasyon gibi bazı risk faktörlerinden, insanların doğasına özgü oldukları için kaçınılamaz. Bundan dolayı kontrolünüz altında olan bazı maddelere maruz kalma miktarınızı azaltmak ya da bundan kaçınmaya odaklanacağız ve bazı sağlıklı alışkanlıklar edinmenize yardım edeceğiz.
Aşağıda kanseri önlemek için dört ipucu keşfedebilirsiniz!
Kanseri Önlemek İçin İpuçları
Mayo Clinic’ten gelen bilgilere göre kanser geliştirme olasılığınızın yaşam stili seçimleriniz tarafından etkilendiği yaygın olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda birkaç yaşam stili değişikliği ile kanseri önleyebileceğinizi ya da en azından kanser riskinizi azaltabileceğinizi bilmelisiniz.
Şimdi en önemli olanlarından birkaçına bir göz atacağız.
1. Sigara İçmeyin ya da Tütün Tüketmeyin
Sigara içmek en önemli risk faktörlerinden bir tanesidir. Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre sigara içmek 2004’teki dünya çapında tüm kanser ölümlerinin %22’si ile ilgilidir. Bu da dünya genelinde 1.6 milyon insanın etkilendiği anlamına gelir.
Tütün 10’dan fazla kanser türü ile ilişkilendirilmiştir ve bunların en belirgin olanı akciğer kanseridir. Çalışmalar gençliklerinden beri sigara içen sigara kullanıcılarının %16’sının 60 yaşlarına gelene kadar akciğer kanseri olduğunu göstermiştir.
İnsanlar genellikle puro ve nargile gibi diğer tütün kullanma yollarının daha az toksik olduğunu düşünür. Ne yazık ki, bu kullanıcılarda yanlış bir güven oluşturur ve ikinci el dumana maruz kalan insanlar için de daha büyük bir risk yaratır. Sigara içmenin zarar vermeyen bir formu yoktur, bundan dolayı bundan her koşulda kaçınmalısınız.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Boğaz Kanserinin Görmezden Gelmemeniz Gereken 8 Erken İşareti
2. Kanseri Önlemek İçin Kilo Verin
Obezite en az 8 tür kanser ile ilişkilendirilmiştir, ve bunların büyük bir çoğunluğu da mide bağırsak yolunuz ile ilgilidir. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansına (IARC) göre obezite şunlarla direkt olarak ilişkilidir:
- Endometriyal kanser vakalarının %39’u
- Özofagus kanseri vakalarının %37’si
- Böbrek kanserinin %25’i
- Kolorektal kanserin %11’i
- Menopoz sonrası kadınlarda meme kanserinin %9’u
Aşırı kırmızı et ve konserve gıda tüketimi de daha yüksek bir kolorektal kanser riski ile ilişkilendirilebilir. Bundan dolayı, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı bir kiloda kalmanızı sağlayacak sağlıklı bir beslenme düzeni kanseri önlemenize yardımcı olabilir.
3. Alkol Tüketiminizi Kontrol Edin
İnanın ya da inanmayın, alkol tüketimi ağız kanseri ve 7 başka kanser türü ile ilişkilendirilmiştir. Bu kanser türlerinin arasında kadınlarda meme kanseri de vardır. Ancak, herhangi bir kanser türünden muzdarip olmak tükettiğiniz miktar ile ilgilidir.
Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) tahminleri erkeklerdeki oral kanserin %22’sini ve kadınlardakinin %9’unu alkol tüketimi ile ilişkilendirmektedir.
Doktorlar, erkeklerin günde iki standart bardak şarap ya da iki şişe light birayı geçmemesini önerirler. Kadınlar günde bir standart bardak şarap ya da bir light birayı aşmamalıdır.
Bu yazımızı da keşfedin: Cilt Kanseri ve Göz Ardı Etmemeniz Gereken Belirtileri
4. Güneşe Aşırı Derecede Maruz Kalmaktan Kaçının
İyonlaştırıcı radyasyon insanlar için kanserojeniktir. İyonlaştırıcı radyasyonun bir türü ultraviyole radyasyondur. Bu güneşten gelen spesifik bir ışık türüdür. Genel olarak, bu radyasyon türü esas olarak melanom olmak üzere farklı kanser türleri ile yakından ilişkilidir.
2018’den tahminlere göre, melanom yıllık olarak yaklaşık 55.000 ölüme neden olur.
WHO’nun güneşin ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden kaçınmaya dair önerileri şunlardır:
- Öncelikle, güneşe aşırı maruz kalmaktan kaçının.
- Güneşten koruyucu krem kullanın.
- Son olarak, güneşin ışınlarına maruz kalmaktan kaçınmak için vücudunuzun büyük kısmını kapatan kıyafetler giyin.
Kanseri Önlemek İçin Son İpuçları
Ayrıca, kanseri engellemek söz konusu olduğunda değerlendirebileceğiniz diğer önlemler de vardır. Örneğin, sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni takip etmelisiniz. Ayrıca, şeker tüketiminizi azaltmalı ve bolca meyve ve sebze yemelisiniz.
Benzer şekilde, özellikle de herhangi bir genetik risk faktörlerine sahipseniz, doktorunuzu düzenli olarak görmeli ve uygun testleri istemelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- OMS | Prevención del cáncer. (2017, August 9). Retrieved from https://www.who.int/cancer/prevention/es/
- Cob Guillén, E., Cohen Rosenstock, S., & Cob Sánchez, A. (2018). Obesidad y cáncer. Medicina Legal de Costa Rica, 35(2), 45-53.
- Zinser-Sierra, J. W. (2019). Tobacco use and lung cancer. Salud publica de Mexico, 61(3), 303-307.
- IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risk to Humans. Ionizing Radiation, Part 1: X- and Gamma (γ)-Radiation, and Neutrons. Lyon (FR): International Agency for Research on Cancer; 2000. (IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, No. 75.) Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK401325/