Karaciğer Hastalıkları Hakkındaki Her Şey
Bütün karaciğer hastalıkları tıbbi müdahale gerektirir, çünkü hayati bir organı etkilerler. Karaciğer gıdaların sindirilmesinde rol oynar, enerji depolar ve toksinlerin salımı ile ilgilenir. Bundan dolayı karaciğer hastalıklarından bazıları ölüme bile yol açabilir.
Karaciğer hastalıkları çeşitli faktörlerden dolayı ortaya çıkarlar. Bazen virüslerden kaynaklanırlar. Diğer zamanlarda ise zehirli bir maddenin tüketilmesinden kaynaklanabilirler. Nadiren de olsa kalıtsal nedenlerden dolayı da gerçekleşebilirler. Genel olarak, karaciğer hastalıklarının semptomları çoğunlukla hastanın hangi durumdan muzdarip olduğuna bağlı olmak üzere büyük bir çeşitliliğe sahiptir. Ancak, bazı durumlarda, herhangi bir semptoma yol açmazlar ve sadece laboratuvar testleri ile tespit edilebilirler.
Bu yazımızda ana karaciğer hastalıklarını keşfedeceksiniz.
Alkolik Olmayan Yağlı Karaciğer Hastalığı (NAFLD) ve Alkolik Olmayan Steatohepatit (NASH)
Alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) karaciğerde lipit birikimi ile karakterize edilir. Ayrıca, eğer karaciğer hücrelerinde enflamasyon ve yaralanmalar da varsa buna “alkolik olmayan steatohepatit” ya da NASH adı verilir. Tip 2 diyabeti olan obez kişiler ya da metabolik sendromu olan hastaların bu hastalıkları geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Genel olarak bu hastalıklar kendilerini semptomlar ile göstermez.
Siroz, En Ciddi Karaciğer Hastalıklarından Biri
Siroz en ciddi karaciğer hastalıklarından bir tanesidir. Bu hastalık yara dokusunun sağlıklı dokunun yerini almasına neden olabilir. Bu şekilde karaciğer yaralanır ve kalıcı hasar görür, yani iyi bir şekilde işlev gösteremez.
Sirozun spesifik bir tedavisi yoktur. Ancak siroza neden olan durumları tedavi etmek için seçenekler vardır. Sirozun en yaygın nedenleri arasında şunlar bulunur:
- Alkolizm.
- Alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD).
- Kronik hepatit C.
- Kronik hepatit B.
Okumaya devam edin: Karaciğerinizin Sağlığı İçin Basit Bir Çözüm: Boldo
Otoimmün Hepatit
Otoimmün hepatit bağışıklık sistemi karaciğere saldırdığı için ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Sonuç olarak ortaya enflamasyon ve hasar çıkar. Eğer bu hastalığı yaşayan kişi uygun tedaviyi almazsa hastalık ilerleyebilir ve karaciğer sirozuna yol açabilir.
Otoimmün hepatit zaman içerisinde semptomlara yol açsa da bazen ilk etapta herhangi bir semptoma neden olmayan karaciğer hastalıklarından bir tanesidir. Tıp uzmanları bu durumu hastanın tıbbi geçmişine dayanarak teşhis eder. Ayrıca belirli birtakım testler talep etmeleri de gerekecektir.
Hepatit A, B ve C
Bu durumlara virüsler neden olur. Hepatit A enflamasyona yol açar. Bu da karaciğerin düzgün çalışmamasına sebep olur. Önceden enfekte olmuş bir kişinin dışkı materyali ile temas yoluyla yayılır.
Hepatit B de benzer özelliklere sahiptir. Ancak bu durumda hastalık enfekte olmuş bir kişinin herhangi bir vücut sıvısı ile temas yoluyla yayılır. Hastalığın bir akut, bir de kronik formu vardır. Kronik hepatit B tedavi edilmezse karaciğer kanserine dönüşebilir ya da karaciğer yetmezliğine yol açabilir.
Hepatit C de önceki iki hepatit türüne benzer bir örüntüye sahiptir. Ancak bu hepatit türü enfekte olmuş bir kişinin kanı ile temas yoluyla yayılır. Erken semptomlar enfeksiyondan 10 yıl sonraya kadar ortaya çıkabilir. Hepatit B gibi hepatit C de akut ve kronik formlara sahiptir.
Bu yazımızda daha fazlasını öğrenin: Karaciğer Yağlanmasını Doğal Olarak Tedavi Etmek
Hepatit D ve E
Hepatit D virüsü çok nadirdir ve sadece hepatit B hastası olan kişileri etkiler. Hem hepatit B hem de hepatit D virüsü bir kişiyi etkilediğinde doktorlar bu duruma “koenfeksiyon” adını verirler. Eğer kişinin kronik hepatit B hastalığı varsa ve sonrasında hepatit D ile enfekte hale gelirse doktorlar bunu da “süperenfeksiyon” olarak adlandırırlar.
Hepatit E ise enfekte olan bir kişinin dışkısı ile kontamine olmuş içme suyu yoluyla yayılır. Ayrıca az pişirilmiş domuz eti ya da av eti yemek dolayısıyla da ortaya çıkabilir. Genellikle birkaç hafta sonrasında tedavi olmadan azalır. Bu hastalık bilinmeyen sebeplerden dolayı hamile kadınlarda %20’lik bir ölüm oranına sahiptir.
Diğer Karaciğer Hastalıkları
Aşırı demir yüklenmesi spesifik bir karaciğer hastalığı değildir ancak karaciğeri hatırı sayılır derecede etkiler. Bu durum vücuttaki aşırı demir birikimi ile karakterizedir. Bundan dolayı karaciğer fibrozuna yol açabilir ve hastaların %60’ında da siroz gelişir. Genel olarak, vakaların %5’inde malign tümörler ortaya çıkabilir.
Diğer yandan, Wilson hastalığı vücudun ihtiyacı olmayan bakırı doğal yollardan atmasına izin vermeyen, nadir görülen genetik bir hastalıktır. Eğer bakır karaciğerde birikirse siroza yol açabilir.
Hepattit B ve C de; siroz, aşırı demir yüklenmesi, aşırı alkol alımı, obezite ve diyabet de karaciğer kanseri gelişimi açısından risk faktörleridir. Şu anda bununla savaşmak için birkaç tedavi mevcuttur. Sonuç olarak, semptomlarınızı hafife almamalı ve komplikasyonların ortaya çıkmasını engellemek için semptomlar ortaya çıktığı gibi doktorunuza danışmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Beltrán, M. D. L. L. M., Ruiz, L. H., Velázquez, A. L. L., & Cerda, A. P. (2005). Fitoterapia molecular como parte de la medicina alternativa complementaria en las enfermedades del hígado. Investigación en salud, 7(1), 64-70.