Kaynar Su Yanıkları İçin İlk Yardım

Kaynar suya bağlı yanıkların sayısı oldukça fazladır. Yanığınızın ciddi olduğunu düşünüyorsanız bir doktora görünmenizde fayda var. Ciddi bir durum yoksa, aşağıda vereceğimiz tavsiyeleri uygulayabilirsiniz.
Kaynar Su Yanıkları İçin İlk Yardım
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Kaynar su yanıkları oldukça sık başımıza gelir. Yemek pişirmek ya da kendinize bir çay hazırlamak için mutfağa gidersiniz. Musluğu açarsınız ve su beklediğinizden çok daha sıcak akar. Peki, şimdi ne yapacaksınız?

Bugün, bu tür yanıklar için ilk yardım önerilerini sizinle paylaşacağız.

Yanık tipleri

Vücudunuzdaki yanığa bir müdahalede bulunmadan önce, üç farklı yanık derecesini bilmeniz gerekiyor.

Birinci derece yanık

Bunlar cildin dış ya da yüzeysel tabakasını etkiler. Kızarıklık, şişme ve hafif ağrı gibi semptomları vardır.

Yanan bölge, 7 gün içinde soyulur ve iki hafta içerisinde normale döner.

İkinci derece yanık

ocakta kırmızı tencere

Bu daha ciddi bir yanıktır çünkü cildin ikinci tabakasının daha yakınında meydana gelir. Kabarcıklara ve iltihaplanmaya neden olur. Acısı çok daha kötüdür.

Kabarcıklar bir hafta içinde kendiliğinden dökülür. Tamamen iyileşme üç haftayı bulur ve bazen cilt, yaradan sonra daha açık veya daha koyu renkte olabilir.

Üçüncü derece yanık

Bu en şiddetli olan ve derhal tıbbi yardım gerektiren bir yanıktır. Yanık derinin bütün katmanlarından geçmiştir ve son derece acı vericidir.

Kaynar su yanıkları

ocakta kaynayan su

Bu, evde en çok meydana gelen yanık türüdür. Ocakta içerisinde kaynar su bulunan bir kap olması, etrafında çocuklar varsa gerçekten çok tehlikeli bir durum haline gelebilir.

Kaynar suyun yol açtığı küçük ancak ciddi yanıklar oldukça sık meydana gelir. Her zaman dikkatli davranmalısınız ve suyu mümkün olduğunca ocağın kenar kısımlarında kaynatmamaya özen göstermelisiniz.

Kaynayan su sıçrıyorsa ve cildinize çok hafif temas ediyorsa, canınız biraz yanar ancak acı hemen kaybolur. Yanığın acısını geçirmek için, yanan bölgeyi bir kapta veya musluğun altında en az 5 dakika soğuk suda tutmak bölgeyi soğutacaktır.

Eğer yanık daha ciddi ise, aynı şeyi daha uzun süre yapın. İkinci derece yanıklar için en az 15 dakika soğuk suda bekletmek daha iyi olacaktır.

Tedavinin şekli, vücutta yanığın bölgesine bağlı olarak şekil değiştirir. Örneğin, yanan bölgeyi ıslak bir bezle kaplayabilir ya da yanığın üzerine plastik bir torbayla biraz buz koyabilirsiniz. Ancak, buzu asla doğrudan cildinize temas ettirmeyin.

Cilt yanıkları için tedavi

kettle ve çocuk

Yarayı soğuturken, hasarın ne boyutta olduğunu anlamaya çalışın.

Birkaç dakika sonra ağrı geçmezse ve kırmızı alanın büyüdüğünü, kabarcıkların ortaya çıktığını fark ederseniz acil servise gitmenizde fayda vardır.

Ancak, eğer semptomlar yavaş yavaş kaybolmaya başlarsa tedavinize evde devam edebilirsiniz.

Bir miktar gazlı bez alın ve su ile ıslatın. Yanan bölgeyi sarın ve 30 dakika – 1 saat arası bekleyin. Gerekiyorsa, gazlı bezi değiştirin. Bu pansuman, yanığın zararlı maddelerle temasını engelleyecektir.

Yağ, kaynar su ya da güneş nedeniyle meydana gelen yanıkların hepsi için aloe vera en iyi tedavi yöntemlerinden biridir. Çoğu evde bu bitkiden vardır. Bir yaprağı yatay olarak kırın ve içindeki sıvıyı çıkarın.

Bitkiden çıkan koyu sıvı cildinizi nemlendirme gücüne sahiptir. Etkilenen bölgeye sürün ve tamamen emilene kadar ovun.

İsterseniz steril gazlı bezle sarabilirsiniz ancak yaranın havayla temas etmesine izin vermek daha iyidir.

Hastaneye gitmenizi gerektiren ciddi yanıklar

tencerede kaynayan su

Kaynar su dolu bir kabın üzerinize devrildiğini varsayalım. Kıyafetleriniz cildinize yapışabilir. Onları kendiniz kaldırmaya çalışmayın. Suyun döküldüğü bölgeyi soğuk suyla ıslatın ve hemen acil servise gidin.

Doktorlar daha fazla hasar oluşmaması için kıyafetlerinizi uygun bir şekilde çıkaracaklardır.

Eğer yanıktan sonra kabarcık oluştuysa sakın patlatmayın çünkü bu daha ciddi yaralara hatta enfeksiyona neden olabilir. Patlamaması için gün içinde bandajlayın ve birkaç dakika havayla temas etmesini sağlayın.

Ancak dikkatli olun çünkü kabarcık büyürse bir doktora görünmeniz gerekir.

Eğer kabarcık çok acı veriyorsa ve bölgeyi hareket ettirmenize izin vermeyen bir basınca neden oluyorsa, içindeki sıvıyı boşaltmak için küçük bir delik açabilirsiniz. Ancak, bunun için kullandığınız şeyin dezenfekte edilmiş olduğundan emin olun.

Evde yanık tedavisinin aşamaları

Evde tedavi, ikinci dereceye kadar olan küçük yüzeysel yanıklar için işe yarar. Daha ciddi yanıklar için mutlaka doktora görünmelisiniz.

Öncelikle soğuk su uyguladıktan sonra yapmanızı önerdiğimiz şeyler:

  • Vazelin sürün ve yanan bölgeyi steril bir gazlı bezle kaplayın.
  • İlk gün, yanan bölge gün boyu kapalı dursun ve bölgeyi çok fazla hareket ettirmekten kaçının.
  • Bir ağrı kesici alın.
  • Sabah bandajı değiştirmeden önce yanan bölgeyi biraz havalandırın.
  • Gazlı bezi kaldırmadan önce biraz nemlendirin. Böylece cildinize yapışmaz.
  • 7 gün sonra temizleyin ve izotonik su ile ıslatılmış bir gazlı bez yardımıyla ölü deriyi kaldırın. Ancak zorlamayın, cilt kendiliğinden soyulacaktır.

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.