Kilo Vermek için En Etkili 3 Yöntem
Mucize sonuç veren diyet diye bir şey yoktur. Kilo vermek için böyle bir program denemek sağlığınıza zararlı olmanın yanı sıra, geri de tepebilir. Bugünkü makalemizde, acı çekmeden sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığını sürdürürken kilo vermenizi de sağlayacak üç etkili diyetten bahsedeceğiz.
Kilo vermek için etkili yöntemler
Sağlıklı bir diyet uygulamak istiyorsanız aç kalmayı, fedakarlıkları ve kalori takıntılarını, yağsız gıdaları ve benzeri şeyleri unutun. Ayrıca inanılmaz sonuçları birkaç gün içinde görebileceğiniz inancını da bir kenara bırakın.
Gerçekten işe yarayan diyetler, hem sağlığınızı hem de ruh halinizi iyileştirirken, kademeli kilo vermeyi teşvik eder. Bir yandan da kendinizi daha canlı hissetmenizi sağlar. Hem de daha orantılı bir şekilde incelmenize de yardımcı olur.
Bu üç kilo verme yönteminin ana kuralı yemek yeme şeklinizdir. Bazı küçük yararlarını birkaç gün içinde görmenizi sağlayacak farklı seçenekler sunuyoruz. Sabır ve azimle ideal kilonuza ulaşmanıza ve sevdiğiniz her şeyden ödün vermeden orada kalmanıza yardımcı olacaklar.
Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Okuyun: Depresyon Diyeti: Neşenizi Yerine Getiren Yiyecekler
1. Düşük karbonhidrat diyeti
Birçok beslenme uzmanı düşük karbonhidrat içerikli beslenmeyi önerir; çünkü karbonhidrat vücut tarafından kullanılmadığında yağa dönüşebilen bir enerji kaynağıdır. Ve dahası, bugünlerde rafine edilmiş ve kalitesiz türde karbonhidratlar tüketmekteyiz.
Bu diyet, beyaz un ve ondan yapılan tüm gıdaları hayatınızdan çıkartan bir yöntemdir (ekmek, makarna, kurabiye ve benzerleri). Ayrıca tam tahıllı gıdalardan da uzak durmanız gerekiyor.
Çünkü genellikle bu gıdalara beyaz un ve kepek eklenerek kilo almanıza neden olabilecek sonuçlar oluşuyor. Yine de, tam tahıllı gıdaların bazılarını az miktarda tüketebilirsiniz:
- Pirinç
- Yulaf
- Kinoa
- Darı
Bunları kahvaltı ve öğle yemeklerinde az miktarda tüketebilirsiniz, fakat akşam yemeklerinde kesinlikle tüketmemelisiniz. Buna karşılık, protein ve yağ alımını artırmanız gerekecektir. Her zaman yüksek kaliteli ve sindirimi kolay, doğal, işlenmemiş ürünleri seçin. Protein için tüketebileceğiniz besin maddeleri:
- Beyaz et, tercihen organik
- Balık
- Peynir
- Yumurta
- Sebzeler
- Kuruyemiş (günde yalnızca bir avuç) ve tohumlar
Yağ tüketimi için ise:
- Zeytin, keten tohumu, Hindistan cevizi, buğday tohumu ya da susam gibi bitkisel yağlar
- Avokado
- Kuruyemiş (yine günde sadece bir avuç) ve tohumlar
2. Ölçülü akşam yemeği
Bu diyet gün boyunca dengeli yemekler yemeyi içerir; ancak akşam yemeğine özel önem verir; çünkü bu son yemek aşırı kilolu olmanın ana nedenlerinden biridir.
Gün boyunca, belirli gıdalarda veya öğünlerde aşırıya kaçmadan, ölçülü bir şekilde beslenin ve küçük ara öğünleri atlamayın. Bununla birlikte, aşağıdakilere bağlı kalmaya çalışın:
- Akşam yemeğini her zaman saat 8’den önce yemelisiniz. Daha sonra kendinizi aç hissederseniz yatmadan önce çay içmeyi ya da bir elma yemeyi deneyin.
- Akşam yemeğiniz her zaman bir sebze yemeği (salata, ızgara sebzeler ya da gazpacho) ve ızgara ya da fırında pişmiş bir porsiyon hafif protein (balık, yağsız et veya yumurta) içermelidir. Tatlı olarak ise pişmiş elma veya armut deneyebilirsiniz.
Bu basit yöntemi takip ederseniz, yavaş yavaş kilo verdiğinizin farkına varacaksınız, çünkü gece vücudunuz daha fazla toksin yok etme eğiliminde olur. Akşam yemeğinde fazla yediğiniz için geceyi sindirmekle geçirdiğinizde bu sekteye uğrayacaktır.
Okumayı unutmayın: Daha İyi Bir Uyku İçin 5 Akşam Yemeği
3. Porsiyon kontrollü diyet
Bu diyet, çok fazla yemek yemenin sonucu olarak kilo alınması gerçeğine dayanır. Günün doğru saatlerinde ve abartmadan yaptığınız sürece küçük kaçamakların tadını çıkarmaya devam edebilirsiniz.
Çoğunlukla, kompülsif yeme bozukluğu durumunda ya da endişeliyken bu diyet zorlayıcı olabilir. Ancak tükettikleri besin miktarını kontrol edebilenler için çok uygun ve güzel bir yöntemdir.
Günde beş öğün yemeğinizin keyfini çıkarabilirsiniz, ama tok hissedene kadar yememeniz çok önemlidir. Açlığınız geçmiş, ama hala tatlı gibi başka bir şeyler daha yiyebilecek gibi hissederken yemek yemeyi bırakın.
Aşırı yemek yeme isteğini engellemenin bir yolu da sindirime yardımcı bir çay içmektir; bu size tokluk hissi verecektir. Bu diyete alışmaya başlarken tabağınıza sadece o öğün yiyeceğiniz besinleri koymalısınız. Tabağınızdaki miktarı öğününüz olarak belirlediğinizde biraz daha yemeye çalışmaktan kendinizi alıkoyabilirsiniz.
Besin maddelerinin açlığı hafifletmeyi sağladığını anlamak çok önemlidir. Yediklerinizi iyi çiğnerseniz, vücudunuzun çok miktarda gıdaya ihtiyaç duymadığını anlayacaksınız ve besinleri daha iyi sindireceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Johnston, B. C., Kanters, S., Bandayrel, K., Wu, P., Naji, F., Siemieniuk, R. A., … Mills, E. J. (2014). Comparison of weight loss among named diet programs in overweight and obese adults: A meta-analysis. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2014.10397
- Bazzano, L. A., & Hu, T. (2015). Effects of low-carbohydrate and low-fat diets. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/10.7326/L15-5192-5
- Slavin, J. L. (2005). Dietary fiber and body weight. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2004.08.018
- Thom, G., & Lean, M. (2017). Is There an Optimal Diet for Weight Management and Metabolic Health? Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2017.01.056