Lipidlerin Özellikleri, Tipleri ve İşlevi
Genel sağlığımızı etkilediği için lipidlerin işlevi önemlidir. Sadece vücut için bir enerji rezervi olmakla kalmazlar, aynı zamanda diğerlerinin yanı sıra besinlerin taşınması ve vücut ısısının düzenlenmesi gibi diğer temel işlemlere de müdahale ederler.
Bu maddeler çeşitlidir ve çeşitli kaynaklardan gelir. Aslında, konu canlı varlıkları beslemeye geldiğinde oynadıkları rolle tanınırlar. Bunun nedeni, vitaminlerin asimilasyonu ve metabolizmanın optimum işleyişi için anahtar olmalarıdır.
Peki lipidler tam olarak nedir? İşlevleri nedir? Bunları sağlık ve beslenme bağlamında duymuş ve daha iyi anlamak isteyebilirsiniz. Aşağıda bununla ilgili daha fazla bilgi vereceğiz.
Lipidlerin işlevi nedir
Lipidler, ilgili vücut süreçlerine müdahale eden bir grup biyolojik moleküldür. Spesifik olarak, hücre zarının bir parçasıdırlar ve hormon üretiminin temelini oluştururlar. Her şeyden önce, enerjinin depolanmasından sorumludurlar.
Ayrıca, karbon ve hidrojenden oluşurlar ve daha az oranda kükürt, nitrojen ve fosfor içerirler. Her durumda, temel özellikleri suda çözünmemeleri ve ana vücut enerji rezervlerinden birini temsil etmeleridir.
“Lipid” terimi genellikle “yağ” ı belirtmek için kullanılır, ancak tüm lipidler yağ değildir. Buna karşılık, tüm yağlar lipiddir. Bu nedenle, birkaç tip lipid vardır ve bunlar fiziksel özelliklerine ve işlevlerine göre sınıflandırılır.
Lipid türleri
Bilimsel Biochimica et Biophysica Acta dergisinde yayınlanan bir makalede ayrıntılı olarak açıklandığı gibi, “lipidler” terimi, ilgili biyolojik işlevlere sahip çeşitli bileşikleri bir arada gruplandırır. Bu nedenle, bu maddelerden bahsederken sınıflandırmalarını anlamak önemlidir. Ne tür lipitler var?
Fosfolipitler
Bunlar yağ asitleri, fosfat ve gliserol zincirlerinden oluşur. Hidrofobik yapılar oluştururlar, yani suyu iterler. En önemli işlevleri hücre zarlarının oluşmasıdır.
Ayrıca, ince bağırsakta diğer yağların sindirimi gibi başka eylemler de gerçekleştirirler. Vücut, ihtiyaç duyduğu tüm fosfolipitleri kendi başına üretebilir.
Kolesterol
Bu temel bir vücut molekülüdür. Çoğu insanın düşündüğünün aksine her zaman kötü değildir ve hücre zarının bir parçasıdır. Ek olarak, bazı vitaminler ve steroid hormonu gibi farklı maddelerin öncüsüdür.
Bu nedenle vücudun düzgün çalışması için belirli bir miktar kolesterol gereklidir. Ancak çok fazlası kan damarlarında birikmeye neden olabilir. Bu bir sorun olabilir çünkü damarlar tıkandığında daha yüksek kalp krizi veya iskemik problem riski vardır.
Glikolipitler
Bu yağlar ayrıca yapılarında şeker molekülleri içerir. En önemli işlevi bağışıklık sistemiyle ilgilidir. Hücre zarının dışında yaşarlar ve bunun için bir sinyal görevi görürler.
Trigliseridler
Bunlar yağ ve alkolden oluşur. Spesifik olarak, vücuttaki fazla enerji veya şekerin dönüştüğü moleküllerdir. Yani enerji rezervlerini üretirler.
Kolesterolde olduğu gibi, fazla trigliserid de kan damarlarında ve vücudun geri kalanında birikme eğilimindedir. Bu nedenle yüksek seviyeler sağlık sorunlarına yol açabilir.
Steroidler
Bunlar kolesterol ve hormonlardan oluşan moleküllerdir. Bazı örnekleri testosteron ve östrojendir. Ayrıca vücutta sentezlenmeleri için kolesterole ihtiyaçları vardır. Özellikle, düzenleyici ve harekete geçirici işlevleri yerine getirirler.
İlginizi çekebilir: Haftada Ne Kadar Et Yemelisiniz?
Vücuttaki lipidlerin işlevi nedir?
Lipidler, türlerine bağlı olarak birçok temel vücut işlevini yerine getirir. Hücrenin Moleküler Biyolojisi’ndeki bir yayına göre, bunlar yapısal veya sinyal verme işlevleridir. Aşağıda en önemlilerinden bazılarını ayrıntılarıyla anlatacağız.
Enerji rezervi, lipitlerin temel işlevidir
Bu maddenin temel işlevi vücudun enerji rezervi olmasıdır. Bir gram yağ vücuda 9 kilokalori sağlayabilir. Kişide fazla şeker olduğunda, bunlar yağ birikintileri şeklinde depolanır. Karbonhidratlar gibi diğer enerji kaynakları eksik olduğunda kullanılacaklardır.
Yapı oluşumu
Bazı lipidler vücutta önemli yapılar oluşturur. Hücre zarları en önemli örnektir. Belirli bir lipid türünden oluşurlar; buna karşılık hücreyi şekillendirmek ve korumak için çok önemlidirler.
Hücresel iletişim, lipidlerin bir işlevidir
Hücreler, vitaminler, hormonlar ve glikolipidler gibi sinyal görevi gören farklı maddeler aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurarlar. İşlevleri, çeşitli salgıları ve vücut tepkilerini düzenlemektir.
Taşıma, lipidlerin bir başka önemli işlevidir
Besinler gibi vücuttaki diğer maddeler için taşıyıcı olarak işlev gören lipidler vardır. Genel olarak bu işlev, safra asitleri ve lipoproteinlerle birlikte gerçekleştirilir.
Termal düzenleme
Deri altında ve organların çevresinde biriken yağ birikintileri soğuğa karşı koruyucu görev görür. Yağ, ısıyı hapsederek vücudu sıcak tutar.
Ayrıca bakınız: Kalbinizi Sağlıklı Tutmak İçin Nasıl Sağlıklı Beslenmelisiniz
Lipidlerin işlevi hakkında son notlar
Lipidlerin türleri ve işlevleri çeşitli ve karmaşıktır, ancak genel olarak bu organik bileşikler yaşam için gereklidir. Ayrıca, bir dereceye kadar, vücudun düzgün çalışması için belirleyicidirler. Ancak bazıları fazlasıyla zararlıdır.
Gördüğünüz gibi, özellikle yemek söz konusu olduğunda, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları edinmeye ve sürdürmeye çalışmalısınız. Ayrıca, düzenli tıbbi kontroller planlayın. Seviyeler anormal ise tıbbi tedaviyi izlemelisiniz.
Umarız bu makaleyi beğenmişsinizdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ahmed S, Shah P, Ahmed O. Biochemistry, Lipids. [Updated 2020 May 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525952/
- National Research Council (US) Committee on Diet and Health. Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk. Washington (DC): National Academies Press (US); 1989. 7, Fats and Other Lipids. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218759/
- Serrano Maddelainne H, Calle R, Valeria V. LIPIDOS: CARACTERISTICAS PRINCIPALES Y SU METABOLISMO.
-
Basdevant A. Steroids and lipid metabolism: mechanism of action. Int J Fertil. 1992;37 Suppl 2:93-97.
- Küllenberg D, Taylor LA, Schneider M, Massing U. Health effects of dietary phospholipids. Lipids Health Dis. 2012;11:3. Published 2012 Jan 5. doi:10.1186/1476-511X-11-3
- Muro E, Atilla-Gokcumen GE, Eggert US. Lipids in cell biology: how can we understand them better?. Mol Biol Cell. 2014;25(12):1819-1823. doi:10.1091/mbc.E13-09-0516
- Berg JM, Tymoczko JL, Stryer L. Biochemistry. 5th edition. New York: W H Freeman; 2002. Chapter 12, Lipids and Cell Membranes. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21199/
- Sunshine H, Iruela-Arispe ML. Membrane lipids and cell signaling. Curr Opin Lipidol. 2017;28(5):408-413. doi:10.1097/MOL.0000000000000443