Mango Yapraklarının Sağlığa Altı Faydası
Bu ağacın meyvesi tadı, çok yönlülüğü ve besin değeri ile tanınmasına rağmen, pek çok insan mango yapraklarının yenilebilir olduğunun farkında değildir. Aslında bu yapraklarda birçok konsantre tıbbi bileşik bulunur.
Özellikle antioksidan, anti-enflamatuvar, antibakteriyel ve antitümör özelliklere sahiptirler. Bazı insanlar özlerini çaylar, takviyeler ve diğer tamamlayıcı sağlık bakım ürünleri yapmak için bile kullanırlar. Bunları neden beslenme düzeninize dahil etmeniz gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.
Mango Yapraklarının Temel Faydaları
Yaklaşık 69 Mangifera türü vardır; ancak doğal tıp açısından en bilineni Mangifera indica‘dır. Bunun nedeni, terapötik uygulamalarının Ayurvedik ve yerel tıbbi sistemlerden gelmesidir.
Bitkinin sapını, kabuğunu, köklerini ve meyvesini kullanabilseniz de, bazı insanlar yapraklarının üstün tedavi edici etkilere sahip olduğuna inanmaktadır. Hadi bunlara hangi sağlık yararlarının atfedildiğini öğrenelim.
1. Mango Yapraklarının Şifalı Bileşikleri
Her şeyden önce, mango yapraklarının faydalarının tıbbi bileşikler konsantrasyonlarından geldiğini unutmayın. Daha net olmak gerekirse, bu yapraklar serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı koruma sağlamaları ile bilinen polifenoller ve terpenoidler içerirler.
Bu maddeler de görsel sağlık ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bu nedenle düzenli tüketimleri göz hastalıkları, enfeksiyonlar ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltır.
2. Anti-Enflamatuvar Aktivite
Mango yapraklarının en göze çarpan özelliklerinden biri, iltihap önleyici özellikleridir. En azından Biyofaktörler‘de yayınlanan bir araştırmanın ifade ettiği şey budur. Mangiferinin, aşırı iltihaplanmayı önleme potansiyeline sahip olan C-glikozil ksanton yapısına sahip bir polifenol içerdiğini iddia etmektedirler.
Aslında; buna atfedilen antioksidan, antidiyabetik, analjezik ve immünomodülatör özellikler gibi başka biyolojik aktiviteler de vardır. Buna karşılık, bazı kişiler bunların kalp rahatsızlıkları ve nörolojik rahatsızlıklar riskini azaltmaya yardımcı olabileceklerine inanmaktadır.
Bununla ilgili de okuyun: Mango Yemek İçin 7 Harika Sebep
3. Kilo Kaybı İçin Bir Yardımcı
Mango yaprakları kendi başlarına mucize bir zayıflama ürünü değildir. Yine de, onları sağlıklı ve çeşitli bir beslenme düzenine dahil etmek, optimum kilonuza ulaşmanıza yardımcı olabilir. Neden? Bazı çalışmalar, bileşenlerinin yağ metabolizmasında yardımcı maddeler olduğunu belirlemiştir.
Özellikle bu yaprakların özü, doku hücrelerinde yağ birikiminin engellenmesine yardımcı olur. Bu etkileri doğrulamak için daha fazla kanıta ihtiyaç duyulmaktadır, ancak bu, – en azından şimdilik – çoğu insan için yararlı ve güvenli bir tamamlayıcıdır.
4. Diyabeti Tedavi Etmek İçin Mango Yaprakları
Diyabet, tıbbi gözetim ve tedavi gerektiren karmaşık bir hastalıktır. Bu nedenle bu yapraklar gibi ilaçları yalnızca tedavinize ek olarak kullanmalısınız. Bu bitki aynı zamanda yağ metabolizmasını iyileştirme kabiliyeti nedeniyle kandaki glikoz seviyelerinin kontrolü üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir.
Plos One‘da yayınlanan araştırma, mango yaprağı özü ve glibenklamidin (bir diyabet ilacı) etkilerini karşılaştırmıştır. Sonunda, iki hafta sonra öz grubunun glibenklamid grubundan biraz daha düşük glikoz seviyelerine sahip olduğunu belirlemişlerdir.
Bunu da öğrenin: Kan Şekeri Problemi İçin 5 Bitkisel Tarif
5. Cilt Sağlığı
Mango yapraklarının faydaları cildi de etkiler. Özleri, önemli antioksidan konsantrasyonu nedeniyle daha düşük erken yaşlanma riski ile bağlantılıdır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar dahi, bu bileşenin kolajen parçalanmasına ve UV hasarına karşı korunmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
Buna ek olarak, Kolloidler ve B Yüzeyler: Biyoarayüz‘teki bir yayın, bu yaprakların antibakteriyel özelliklerinin çeşitli cilt enfeksiyonlarından sorumlu olan Staphylococcus aureus bakterileriyle savaşabileceğini belirtmektedir.
6. Sağlıklı Saç
Oksidatif stresin saçın bozulması ile çok ilgisi vardır. Bu bakımdan mango yaprakları ve antioksidan özellikleri size yardımcı olabilir. Bu yaprakların özlerini saç bakımı ile ilişkilendirecek çok az bilimsel kanıt olsa da, bazı kişiler bunların aşırı dökülmeyi önlemeye ve saç tellerinin sağlıklı gelişimini desteklemeye yardımcı olduğuna inanmaktadır.
Mango Yapraklarının Sağlığa Faydalarından Yararlanın
Mango yaprakları yenilebilir ve bunları ayrıca bir salatada taze olarak da tüketebilirsiniz. Bununla birlikte, en yaygın tüketim şekilleri çaylarının demlenmesidir. Bunu yapmak için iki bardak suda yaklaşık 12 yaprağı kaynatın. Kaynama noktasına ulaştığında, içmeye hazır olana kadar bekletin.
Son olarak, bu yaprakları bazı sağlıklı gıda mağazalarında toz, özüt veya besin takviyesi olarak bulabilirsiniz. Tozu hem oral tüketim hem de harici uygulama için suyla seyreltmelisiniz. Genel olarak, mango yaprakları çoğu sağlıklı yetişkin için güvenlidir. Bununla birlikte, eğer mevcut olan herhangi bir sağlık sorununuz varsa ya da başka herhangi bir şüpheniz varsa daima doktorunuza danışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Batool N, Ilyas N, Shabir S, Saeed M, Mazhar R. Mini-Review- A mini-review of therapeutic potential of Mangifera indica L. Pak J Pharm Sci. 2018;31(4):1441-1448.
- Zhang Y, Chen Q, Liu MY, et al. Effects of Benzophenones from Mango Leaves on Lipid Metabolism. Chem Pharm Bull (Tokyo). 2019;67(7):634-639. doi:10.1248/cpb.c18-00905
- Ediriweera MK, Tennekoon KH, Samarakoon SR. A Review on Ethnopharmacological Applications, Pharmacological Activities, and Bioactive Compounds of Mangifera indica (Mango). Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:6949835. doi:10.1155/2017/6949835
-
Zhang Y, Liu X, Han L, Gao X, Liu E, Wang T. Regulation of lipid and glucose homeostasis by mango tree leaf extract is mediated by AMPK and PI3K/AKT signaling pathways. Food Chem. 2013;141(3):2896-2905. doi:10.1016/j.foodchem.2013.05.121
- Zhang Y, Han L, Ge D, et al. Isolation, structural elucidation, MS profiling, and evaluation of triglyceride accumulation inhibitory effects of benzophenone C-glucosides from leaves of Mangifera indica L. J Agric Food Chem. 2013;61(8):1884-1895. doi:10.1021/jf305256w
-
Ginsberg HN, Zhang YL, Hernandez-Ono A. Regulation of plasma triglycerides in insulin resistance and diabetes. Arch Med Res. 2005;36(3):232-240. doi:10.1016/j.arcmed.2005.01.005
-
Song JH, Bae EY, Choi G, et al. Protective effect of mango (Mangifera indica L.) against UVB-induced skin aging in hairless mice. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2013;29(2):84-89. doi:10.1111/phpp.12030
- Chirayath RB, A AV, Jayakumar R, Biswas R, Vijayachandran LS. Development of Mangifera indica leaf extract incorporated carbopol hydrogel and its antibacterial efficacy against Staphylococcus aureus. Colloids Surf B Biointerfaces. 2019;178:377-384. doi:10.1016/j.colsurfb.2019.03.034