Mavi Balıkların Faydaları Nedir?
Mavi balıkların faydaları toplum genelinde pek bilinmez. Fakat bu faydaları bilmeniz sizin yararınıza olur. Hatta haftada 2 ya da 3 kez yerseniz ne ala!
Bugün size mavi balıkların faydaları hakkında bilgi vereceğiz.
Mavi balıkların faydaları
Mavi balıklar, yüksek protein ve amino asit içeriği sayesinde son derece besleyici bir balık türüdür. Bu organik moleküller doku ve organların ideal sağlığını korumaya yardımcıdır. Ayrıca, içeriğindeki omega 3 yağ asitleri sayesinde “kötü” kolesterole karşı savaşır ve hatta tansiyonu düşürmede de etkilidir.
Balık eti genellikle kalsiyum, potasyum, iyot, fosfor, magnezyum ve çinko gibi mineraller içerir. Ayrıca A, B6, B12, D ve E vitaminleri de barındırır. Balıklar yağlı ve yağsız şeklinde yağ içeriğine göre kategorize edildiği gibi, renklerinin mavi ya da beyaz olması da belirleyici özelliklerdir. Mümkünse her iki türden balığı da tüketmeye çalışın.
Beyaz renkli balıklardan farklı olarak, mavi balıklarda %8-15 oranında çoklu doymamış yağ bulunur. Ayrıca, yüksek yağ oranı sayesinde daha doyurucu olurlar. Peki bu balık türlerine neden mavi diyoruz? Elbette pullarının rengi mavi olduğu için!
Haydi mavi balıkların faydaları ile türlerini beraber keşfedelim, siz de menülerinize eklersiniz.
Kaçırmayın: Ton Balığı Fileto Burger: Sağlıklı Bir Tarif
Mavi Balıkların Faydaları ve Türleri
Bugün beyaz ve mavi balıklar hakkında konuşacak çok şey var, peki siz en sevdiğiniz balığın hangi aileye ait olduğunu biliyor musunuz?
En popüler mavi balık türlerinin besin değerlerine bir bakalım:
- Ton balığı 100 gramlık bir porsiyon başına 200 kaloriye sahiptir. Ayrıca yüksek oranda protein, mineral ve vitamin içerir.
- 200 gram sardalya, tavsiye edilen günlük omega 3 miktarının neredeyse tamamını karşılıyor. Bunun yanı sıra, D vitamini ve B grubu vitaminlerini içeriyor.
- 200 gram uskumrudan günlük tüketilmesi önerilen fosfor miktarının %40’ını alabilirsiniz. Bu balık türü, B12 ve D vitamini ihtiyacını da fazlasıyla karşılar.
- Yılan balığı, 200 gramı tüketildiği zaman günlük A ve D vitamini ihtiyacınızı karşılamasının yanı sıra, omega 3 ihtiyacını da %40 oranında karşılar.
- Somon vücuda sağladığı fosfor (gereken günlük miktarın %50’si), selenyum, iyot, potasyum, B6, B12, D ve E vitaminleri, tiyamin ve niyasin içeriği ile diğerleri arasında en çok göze çarpan balık türüdür.
- Kılıç balığının 100 gramında yaklaşık 300 miligram potasyum bulunur. Ayrıca, çinko, A ve B3 vitaminleri içerir.
- Boquerón ismindeki bir balık ise suda çözünebilir vitaminlerden özellikle B grubu vitaminlerini içerir (riboflavin, B6, B12 ve niyasin).
- Palometa balığının 100 gramında, günlük tüketilmesi gereken B12 vitamini miktarının altı kat fazlası vardır. Ayrıca niyasin ve B6 vitamini bakımından da zengindir.
- Ringa balığında ise iyot, potasyum, selenyum, D ve B12 vitamini ile niyasin bol miktarda vardır.
Yukarıda bahsettiğimiz balıklardan bazılarının içeriğinde, Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansının önerisine göre, yüksek oranda cıva olabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Genel olarak balıkların boyutu ne kadar büyükse, içeriğindeki cıva miktarının da o kadar fazla olduğunu söyleyebiliriz. Fakat daha küçük balıkları tercih ettiğiniz takdirde, faydalarını cıva olmadan da gönül rahatlığıyla a labilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Otizm ve Hamilelikle Cıva İçeren Balık Yeme Bağlantısı
Mavi balıkların sekiz faydası
1. Fetüsün gelişimine yardımcı olur
Yakın bir zamanda FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi), hamile kadınların ve çocukların beslenmelerinde balığa daha çok yer vermesine yönelik bir tavsiyede bulundu. Bunun sebebi, biyolojik değeri yüksek protein ve esas yağ asitleri içerdiği için bebeklerin fiziksel gelişimine katkı sağlaması.
2. Mavi balıklarda yüksek oranda kalsiyum vardır
Kalsiyumun kemiklerin sağlığındaki önemini hepimiz biliyoruz. Bu yüzden, sardalya ve hamsi yemenizi öneririz. Kılçıklarıyla tüketirseniz, kemik ve kaslarınızı korumaya yardımcı bir kalsiyum türünden faydalanmış olursunuz.
3. İyot bakımından zengindirler
İyot eksikliğiniz varsa mavi balıkları beslenmenize kesinlikle eklemelisiniz. Tüm mavi balık türleri iyot bakımından zengin olduğu için iyot eksikliğine çözüm olacaktır. Somon ve ton balığı en çok iyot içeren türlerdir.
4. Mavi balıklar dejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcıdır
A ve E vitaminlerinin antioksidan özelliği, mavi balıkları kardiyovasküler, dejeneratif hastalıklar (Alzheimer gibi) ve hatta kansere karşı bir koruyucu bir besin kaynağı yapar.
5. Mavi balıkların faydaları arasında en iyilerinden: arterlerin düzgün çalışmasını sağlama
2012 yılında yapılan 16 araştırmanın sunduğu analizde, 0.5 ve 5 gram arasında bir oranda omega 3 tüketiminin arterlerin işlevini önemli ölçüde arttırdığı ve kardiyovasküler sağlığı koruduğu sonucuna varılmış.
6. Yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar
Çeşitli araştırmaların ortaya koyduğu üzere, biyolojik değeri yüksek proteinin ve vitaminlerin yeterli miktarda tüketimi yaraların iyileşme sürecinde gereken desteği sağlar.
7. Düşük kalorilidir
Tükettiğiniz balık türüne göre değişse de, mavi balık türünün 100 gramında 200’den az kalori vardır. Bu da kırmızı ete göre oldukça düşük kalıyor.
Bu faydalarına rağmen, gut hastalığı olanların yüksek sodyum içeriği sebebiyle mavi balık türlerini fazla miktarda tüketmemesi gerekiyor.
9. Mavi balıklar sayesinde DNA yenilenir
Mavi balıkların B vitamin grubu bakımından zengin olduğunu söylemiştik. B vitaminleri DNA’nın yenilenme sürecinde önemli rol oynar. Ayrıca, besinleri daha iyi sindirmek ve enerjiye çevirmek konusunda da yardımcıdır.
Gördüğünüz gibi mavi balıkların birçok faydası var. Beslenmenizde yer verecekseniz; bu faydalarını alırken, diğer yandan kılıç balığı gibi bazı türlerde bulunabilecek yüksek cıvaya maruz kalabileceğinizi de göz önünde bulundurarak tüketin. Bu konuda soru işaretleriniz varsa doktorunuza sorun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
- Cano A., Chedraui P., Goulis DG., Lopes P., et al., Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis: EMAS clinical guide. Maturitas, 2018. 107: 7-12.
- Lloret A., Esteve D., Monllor P., Cervera Ferri A., et al., The effectiveness of vitamina E treatment in Alzheimer’s disease. Int J Mol Sci, 2019. 20 (4): 879.