Omurganızı Güçlü Tutmak İçin 8 İpucu
Omurga, vücudunuzu desteklemekten sorumlu karmaşık bir yapıdır. Kafanızı sabit tutar, boyundan ve sırttan geçerek leğen kemiğine kadar uzanır. Omurganızı güçlü tutmak için gerekli özeni göstermek için makalemizi okuyun!
Bu yapı omurlar, diskler ve omurilikten oluşur. Bunlar da sinir sisteminden doğru geçen bir beyinle iletişim kurma kanalı olarak görev görür. Bu yüzden omurlardaki bir yer değişimi ya da küçük de olsa bir hasar, sinyallerin gidecekleri yere ulaşmasında engel oluşturur. Bu durum kuvvetli ağrılara sebep olur.
Daha ciddi vakalarda ise kişinin nefes alışını ve dokunmak gibi duyularını da etkiler. Bu sebeple de omurganızı güçlü tutmak için sağlıklı alışkanlıklar edinmek çok önemlidir.
Bu yazımızda, omurilik hastalıklarından ya da hasarlarından korunmak için her gün uygulayabileceğiniz 8 başarılı tavsiyeyi sizinle paylaşmak istiyoruz.
Omurganızı Güçlü Tutmak İçin 8 İpucu
1. Düzenli olarak egzersiz yapın
Düzenli olarak egzersiz yapmak omurganızı güçlendirmenin ve sağlığını korumanın en iyi yollarından biridir. Bu aktiviteler kilonuzu sabit tutmanıza yardımcı olur. Bunun yanı sıra, sertliği ve gerginliği azaltmak için eklemlerin esnemesini sağlar.
Elbette en fazla faydayı sağlayabilmek için kardiyovasküler egzersizler ile güçlendirme egzersizlerini beraber uygulamak gerekir.
2. Vücudunuzun duruş şeklini geliştirin
Hem yürürken hem de dinlenirken iyi bir duruşunuzun olması, omurgada oluşacak hastalıkları ve hasarları engellemekte çok etkili bir faktördür. Bunun, sebebi kilo dağılımına yardım etmesi ve böylelikle de omur ile disklerin doğru pozisyonda kalmalarını sağlamasıdır.
Bu bölgede oluşan travma, gerginlik ve ağrılar genellikle duruş bozukluğu ile bağlantılı bir durumdur.
Ayrıca bakınız: Sırt Ağrısından Kurtulmak İçin Yapabileceğiniz 5 Yoga Duruşu
3. Omurganızı güçlü tutmak için sağlıklı kilonuzu koruyun
Fazla kilolu ya da obez olmak kas ve eklem sağlığı için çok tehlikeli iki durumdur. Bu da daha fazla fiziksel efor, gerginlik ve ağrıya sebep olmasından dolayıdır.
Yağ birikmesi, özellikle de karın bölgesinde, omurganın hasar görme ve sırt kaslarının da sertleşme ihtimalini artırır. Fazla kilolu ve obez olmak bel fıtığı ya da kemik sistemini koruyan kıkırdakların erken aşınması gibi sorunlarla bağlantılıdır.
4. Sağlıklı bir beslenme düzeniniz olsun
Sağlıklı besinler tüketmek omurganın ve diğer bütün vücut sistemlerinin sağlığını korumada önemli bir role sahiptir. Bu özel durumda ise kalsiyum ve D vitamini, kemik gücünü ve kalınlığını korumada iki anahtar besin maddesi olarak daha fazla tüketilmelidir.
Elbette protein, antioksidan ve diğer önemli besin maddelerini içeren sağlıklı besin kaynaklarını tercih etmek de kemiklerin ve eklemlerin iyi bir durumda muhafaza edilmesi için büyük önem taşır.
5. Sigara içmeyin
Sigaranın içeriğindeki toksinler, kişinin yaşam kalitesini etkileyen birçok hastalığın oluşumuyla bağlantılıdır. Bu maddeler kan dolaşımına karışarak hücrelerin ve dokuların sağlığını doğrudan etkiler. Bunların vücutta birikimi, omurga problemlerinin ve rahatsızlıklarının ortaya çıkma riskini artırır.
6. Karın kaslarınızı güçlendirin
Karın ve alt sırt bölgenizdeki kasları güçlendirmek omurganın sağlığına birçok yönden fayda sağlar. Bazı insanlar karın bölgesinin omurgayla bir ilgisi olmadığını düşünür. Ancak omurga, vücuda destek sağlar ve sırta binen yükü hafifletmeye yardımcı olur.
Diğer yandan, güçlü karın kasları vücudun etrafına sarılmış doğal bir “korse” gibidir. Bunun sebebi vücut şeklinizi geliştirmenin yanı sıra omurganız için de müthiş bir destek sağlamasıdır.
7. Omurganızı güçlü tutmak için ara verin ve esneme yapın
Saatlerce bilgisayar ya da herhangi başka bir aletin önünde çalışan kişiler vücutlarını esnetmek için ara vermeye zaman ayırmalıdır. Düzgün bir duruşunuz olsa bile uzun süre aynı pozisyonda durmak genellikle omurga üzerinde gerginlik ve stres yaratır.
Neyse ki esneyerek kasların gevşemesi sağladığınızda, daha güçlü ve daha esnek bir omurgaya ulaşmanız mümkündür.
Bu yazımıza da bir göz atın: Vücut Şeklini Koruyan En İyi 9 Esneme Hareketi
8. Stresinizi yönetin
Stresin olumsuz birçok etkisi arasında omurganın sağlığına olan etkisinden de bahsetmek gerekir. Yani devamlı stresli durumlara maruz kalan kişiler sırtlarında, boyunlarında ve omuzlarında daha sık ağrı hisseder.
Ayrıca bu duygusal durum sinir sisteminin aktivitelerine engel olur ve başka dengesizliklere de yol açar.
Gördüğünüz gibi vücudunuzun bu bölgesine daha iyi bakabilmek için edindiğiniz alışkanlıkları yaşam tarzınıza kolayca uyarlayabilirsiniz. Ancak bunları düzenli olarak, herhangi bir travma ya da sorun oluşmadan önce uygulamak gerekir.