Opioidlerden Kaynaklanan Kabızlık
Opioidlerden kaynaklanan kabızlık bu ilacı kullananlar arasında oldukça yaygın bir şekilde görülen bir rahatsızlıktır. Hatta opioid kullanan insanların %41 ile %81’i kabızlık problemi yaşıyor.
Ağrı kesici opioidler yoğun ağrıların tedavisinde oldukça etkililer. Öyle ki bu ilaçların kullanımı son 10 senede %83 arttı. Tabii bununla birlikte opioid kaynaklı kabızlık vakalarında da artış görüldü.
İnsanlar bu ilaçların yan etkilerinden pek de söz etmiyorlar. Kabızlığın insanların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği genellikle önemsenmez. Ağrınızı hafifletmek için opioidlere ihtiyaç duyabilirsiniz fakat kabızlık da büyük bir sorundur.
Kabızlık Nedir?
Kabızlık sorunu olan insanlar boşaltım yapmakta zorlanabilir ya da bağırsak hareketleri düzensiz hale gelebilir. Haftada üç kereden daha az tuvalete çıkıldığında kabızlık durumundan söz edebiliriz.
Kabızlık kronik hale geldiğinde bazı rahatsız edici sonuçlar doğurabilir. Dışkılar sert ve topaklanmış hale gelebilir, ağrı ve gaz yapabilir. Buna ek olarak, dışkınızı tamamen boşaltamadığınızı hissedebilirsiniz.
Kabızlığa yol açan pek çok etmen bulunmaktadır. Bunlar arasında bazı ilaçlar da yer alır. Opioidlerden kaynaklanan kabızlık sık görülmekle birlikte, başka ilaçlar da bu duruma yol açabilir. Antidepresanlar, antihistaminler, idrar söktürücüler ve bu gibi ilaçların yan etkisi kabızlık olabilir.
Bunu da okuyun: Sindirim Sistemini Etkileyip Kabızlığa Yol Açan 11 Yiyecek
Opioidlerden Kaynaklanan Kabızlık
Yan etkisi olan pek çok ilaç vardır fakat bu yan etkiler genellikle zaman içinde kaybolurlar. Fakat opiodilerden kaynaklı kabızlık için bu durum geçerli değildir. Hatta doktorlar bağırsağınızın bu gibi ilaçlara alışmadığına inanırlar.
Kabızlığın derecesi opioidin türüne, miktarına ve ne kadar süredir kullandığınıza göre değişiklik gösterir. Ne kadar çok ve ne kadar uzun süre kullanırsanız kronik kabızlık ihtimaliniz de o kadar artar.
Opioidlerden kaynaklanan kabızlık yaygın ya da fonksiyonel kabızlıktan farklıdır. Bu hastalık opioidleri almayı bıraktığınız zaman düzelen geçici bir problemdir.
Opioidlerin Etkileri
Opioidler sinir sistemine etki eden ilaçlardır. Fakat gastrointestinal kanal gibi diğer organları da etkiler. Diğer durumların yanı sıra, bağırsağın normal işlevini de etkileyebilir.
Opioidler genellikle bağırsağın işlevini iki şekilde etkiler. İlk duruma “bağırsak felci” adı verilir. Bunun nasıl bir şey olduğunu anlamak için diş macununu sıktığınızı düşünebilirsiniz.
Bağırsak hareketlerinde de benzer bir durum meydana gelir. Bu istemsiz bir harekettir ve buna peristaiti adı verilir. Fakat opioidler bu hareketi azaltabilir ya da engelleyebilir ve bu da kabızlığa yol açar.
Opioidler dışkıların sertleşmesine de yol açabilir. Normal koşullarda bağırsak duvarı dışkılar bağırsaktan geçerken suyun bir kısmını emer. Fakat opioid kullandığınız zaman bağırsaklarınız suyu çok fazla emebilir ve bu da dışkının sertleşmesine ve kabızlığa yol açabilir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Kendi Kendine İlaç Kullanmak ve Sağlığınız İçin Yarattığı Riskler
Opioidlerden Kaynaklanan Kabızlıkla İlgili Diğer İlginç Veriler
Eğer opioid kullanıyorsanız sağlıklı beslenmeniz son derece önemli. Bol bol su tükettiğinizden ve lifli gıdalar yediğinizden emin olmanız gerekir. Ayrıca yumuşak ve besleyici yemekler de yemelisiniz. Yoğun bir şekilde kabızlığın önüne geçmek için düzenli olarak egzersiz de yapmalısınız.
Çoğu durumda ilaç kullanmanız gerekebilir. Bunun nedeni dışkınızı yumuşatmaya çalışmak ya da bağırsağınızın normal çalışmasını sağlamak olabilir. Doktorlar genellikle bu durumlar için müshil önerirler. Fakat bu kabızlık giderici ilaçlar işe yaramazsa daha farklı ilaçlar kullanmanız gerekebilir.
Bazen ilaçlar etki göstermez. Böyle bir durumda öncelikle sorunu karnınıza masaj yaparak çözmeyi denemelisiniz. Masajın herhangi bir yan etkisi yoktur ve doğru yaparsanız sizi oldukça rahatlatacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Frascisco Hernández, F. M. (2008). Efectos secundarios de los opioides. Dolor. Investigación Clínica & Terapéutica, 23(2), 100-115.
- Rosenblum A, Marsch LA, Joseph H, Portenoy RK. Opioids and the treatment of chronic pain: controversies, current status, and future directions. Exp Clin Psychopharmacol. 2008;16(5):405–416. doi:10.1037/a0013628
- Huecker MR, Azadfard M, Leaming JM. Opioid Addiction. [Updated 2019 Feb 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448203/
- Sizar O, Gupta M. Opioid Induced Constipation. [Updated 2019 Jun 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493184/
- Lang-Illievich, K., & Bornemann-Cimenti, H. (2019). Opioid-induced constipation: A narrative review of therapeutic options in clinical management. Korean Journal of Pain. Korean Pain Society. https://doi.org/10.3344/kjp.2019.32.2.69
- Müller-Lissner S, Bassotti G, Coffin B, et al. Opioid-Induced Constipation and Bowel Dysfunction: A Clinical Guideline. Pain Med. 2017;18(10):1837–1863. doi:10.1093/pm/pnw255
- MedlinePlus. Estreñimiento. https://medlineplus.gov/spanish/constipation.html
- Revista de la Sociedad Española del Dolor. vol.27 no.1 Madrid ene./feb. 2020 Epub 27-Abr-2020. Estreñimiento inducido por opioides: la otra epidemia. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-80462020000100001
- Exp Clin Psychopharmacol. Author manuscript; available in PMC 2009 Jul 16.
Published in final edited form as:
Exp Clin Psychopharmacol. 2008 Oct; 16(5): 405–416. Opioids and the Treatment of Chronic Pain: Controversies, Current Status, and Future Directions. doi: 10.1037/a0013628