Özel Bölgenizi Korumaya Yardımcı Olan Gıdalar

Bazı gıdaları almak vajinal sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olur. Örneğin, yoğurdu hem yemek yiyebilir hem de topikal olarak uygulayabilirsiniz.
Özel Bölgenizi Korumaya Yardımcı Olan Gıdalar
Karla Henríquez

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Karla Henríquez.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bir kadın olarak temizliğinize dikkat etmek özel sabunlar kullanmaktan daha fazlası demektir. Aynı zamanda sıkı günlük hijyen rutininden de fazlasını içerir. Bu konular, özel bölgenizi korumak için önemlidir. Bununla birlikte, sağlığınızı etkileyen başka alışkanlıklar olduğunu da unutmayın.

Örneğin, belli besinleri düzenli olarak yemeniz, vajinal florayı korumaya yardımcı olur. Sonuç olarak, enfeksiyon riskini azaltmak için de harikadırlar.

Bu gıdalar probiyotikler, antioksidanlar ve diğer besin türlerini içerir. Savunmanızı güçlendirerek, bu bölgeyi hastalıklara neden olabilecek zararlı mikroorganizmalara karşı korumanıza yardımcı olurlar.

Özel Bölge Korumak

Aşağıdaki yazıda en iyi 7 gıdayı sizlerle ayrıntılı olarak paylaşmak istedik. Bu şekilde, bunları normal beslenme düzeninize eklemeyi düşünebilirsiniz. Hadi bir göz atın!

1. Doğal yoğurt

Doğal yoğurt, probiyotikler ya da sağlıklı bakteriler için doğal bir kaynaktır. Bu, genital bölgenizin pH değerini dengede tutmaya yardımcı olur. Hem yemek hem de haricen uygulamak maya mantarlarının sebep olduğu enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Çünkü yoğurt mayaya saldırır ve onun büyümesini engeller.

Öneriler

  • Vajinal enfeksiyonları önlemek için günde bir kase doğal yoğurt tüketin.
  • Bir enfeksiyonunuz varsa, vajinanızın dış kısımlarına biraz doğal yoğurt sürün.

2. Probiyotik gıdalar

Yoğurt en popüler probiyotik gıda türüdür. Fakat, özel bölgenizi korumak konusunda yardımcı olan başka sağlıklı seçeneklerden olduğundan da bahsetmek isteriz. Canlı kültürler bakımından zengin fermente gıdalar, vajinanızdaki mikrop florasını korur. Ayrıca bakteri ve maya enfeksiyonu riskini de azaltırlar.

En çok önerilenler:

  • Kimchi (Bir çeşit yöresel Kore yemeği)
  • Miso
  • Kefir
  • Kombu çayı
doğal yoğurt

Öneriler

  • Haftada en az iki kez probiyotik kaynağı olan gıdalar yemelisiniz.
  • Bir enfeksiyonunuz varsa iyileşmenizi hızlandırmak için diyetinize probiyotik ekleyin.

3. Sarımsak

Sarımsak, antibiyotik ve iltihap sökücü özelliklere sahip bir besindir. Düzenli olarak yediğinizde, sarımsak birçok enfeksiyon türüne yakalanma riskini azaltır. Özel bölgenizi korumak için bu çok önemlidir. Alternatif tıpta doğal ilaçların temeli olarak bilinir. Ayrıca, kadın sağlığına birçok yönden yardımcı olan bir maddedir.

Sarımsağın mantar önleyici bileşenleri, bakteri ve mayaların neden olduğu enfeksiyonları kontrol eder ve önler. Aynı zamanda, probiyotik etkileri de bölgedeki mikrobik florayı beslemektedir.

Öneriler

  • Kahvaltıda bir diş sarımsak yiyin.
  • Vajinal enfeksiyonlarla başa çıkmak için bir sarımsak çayı hazırlayın ve dış bölgeleri yıkayın.

4. Elma sirkesi

Elma sirkesinin doğal asitleri antik çağlardan beri kullanılmaktadır. Ve, bu sirke, vajinanın pH seviyesini düzenleyen tedavi türlerinden biri olarak kullanılmaktadır. Bu bileşenler, sağlıklı bakteriler üretmesinin yanı sıra mayanın olumsuz etkilerini de önler ve kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtileri azaltır.

Elma Sirkesi

Öneriler

  • Ilık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin ve sabahları kahvaltıda için.
  • Sirkeyi banyo suyunuzda seyreltin ve mikroorganizmalarla savaşmak için özel bölgenizin dış alanlarını yıkayın.

5. Yaban mersini suyu

Kızılcık suyu, antioksidanlar ve lif açısından zengindir. Bu genital bölgenizi ve idrar yolları sisteminizi korumaya yardımcı olan sağlıklı bir içecektir. İdrar söktürücü özellikleri idrarı artırır. Bu özellikler aynı zamanda idrar yolları ve vajinadaki bakterileri de azaltır.

Bu meyve suyunun, vajinal alanın pH’ını ayarlamaya da yardımcı olan doğal asitleri vardır. Bu bulaşıcı mikroorganizmaları azaltır.

Öneriler

  • Vajinal enfeksiyon ya da idrar yolu enfeksiyonları belirti göstermeden önce bir bardak kızılcık suyu için.
  • Önleyici bir yöntem olarak haftada en az üç kez için.
  • Endüstriyel olarak üretilen ürünleri içmekten kaçının. Bunlara, yaban mersininin özelliklerini değiştiren şekerler eklenir.

6. Badem

Badem ve diğer fındık çeşitleri vajinal kuruluğu önlemek için harika çözümlerdir. E vitamini içerirler. Bu vitamin, bölgenin doğal olarak yağlanmasını sağlamaya yardımcı olan bir maddedir. Bu durum, östrojen düzeylerini dengelemeyi kolaylaştırır. Badem ayrıca önemli yağ asitleri sağlar. Bu asitler, iltihapla ilgili sorunları önlemek için önerilir.

Öneriler

  • Haftada en az üç kez badem sütü için.
  • Aç hissettiğinizde bir avuç bademi yiyin.
  • Smoothie ve salatalarınıza ek bir malzeme olarak badem de koyun.

7. Avokado

Avokado, vajinal bölge için birçok faydası olan sağlıklı bir meyvedir. Yağ asitleri ve E vitamini içerir. Bunlar, vajinal kuruluğu önlemeye yardımcı olur. B6 vitamini ve potasyum içeriği vajinal duvarlarınızı korumaya da yardımcı olur. Bu onların güçsüzleşmesini engeller.

dilimlenmiş avokado

Öneriler

  • Günde bir parça avokado yiyin.
  • Smoothie, salata ve çorbalarınıza avokado ekleyin.

Bu gıdaları ne kadar tüketiyorsunuz? Artık özel bölgenizi korumak için ne kadar iyi olduklarını bildiğinize göre onları beslenme düzeninize eklemeye çalışın. Sizin için ne kadar faydalı olduğunu göreceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rosa, D. D., Dias, M. M. S., Grześkowiak, Ł. M., Reis, S. A., Conceição, L. L., & Peluzio, M. D. C. G. (2017, June 1). Milk kefir: Nutritional, microbiological and health benefits. Nutrition Research Reviews. Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/S0954422416000275
  • Adetumbi, M. A., & Lau, B. H. S. (1983). Alliumsativum (garlic) – A natural antibiotic. Medical Hypotheses12(3), 227–237. https://doi.org/10.1016/0306-9877(83)90040-3
  • Vattem, D. A., Ghaedian, R., & Shetty, K. (2005). Enhancing health benefits of berries through phenolic antioxidant enrichment: Focus on cranberry. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.
  • Zou, H., & Li, G. (2010, September 20). Diagnosis, prevention, and treatment of catheter-associated urinary tract infection in adults: 2009 international clinical practice guidelines from the Infectious Diseases Society of America. Chinese Journal of Infection and Chemotherapy.
  • Kontiokari, T., Nuutinen, M., & Uhari, M. (2004, April). Dietary factors affecting susceptibility to urinary tract infection. Pediatric Nephrology. https://doi.org/10.1007/s00467-003-1410-z

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.