Papaya Meyvesi ile Kanserden Korunun
Bazı tropik ülkelerde papaya ağaçlarıyla her köşe başında karşılaşabilirsiniz. Çok kolay bir şekilde yetişen bu ağacın olağanüstü bir meyvesi vardır: papaya meyvesi!
Papaya meyvesi, kansere karşı güçlü bir savunma oluşturur ve doğal bir iyileştirici etkiye sahiptir. Son zamanlara kadar insanlar papayayı sadece lezzetli bir meyve olarak görürlerdi, ancak her geçen gün bu meyvenin yeni faydalarıyla karşılaşıyoruz.
Papaya meyvesi ne açıdan yararlıdır?
Papaya, papain adında bir tür enzim içerir. Bu kimyasal, proteinlerin sindirimini düzenleyen pankreas enzimlerine çok benzer.
Proteinlerin sindiriminde yer alan enzimler (Proteolitik enzimler olarak da bilinirler) kanser hücrelerinin çevresinde oluşan protein tabakasının çözünmesini de sağlarlar. Bu durum, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini çok daha kolayca yok etmesine yardımcı olur.
Papayada bulunan bir diğer enzim ise chymopapain’dir. Bu iki enzim birleşerek vücudun proteini daha iyi özümsemesine yardımcı olur.
Proteolitik enzimler virüslerin, tümörlerin, alerjenlerin ve çeşitli şekillerdeki mantarların savunma sistemlerini yok edebilir. Bu savunma kalkanları yok edildikten sonra da iyileşmek, vücut için çok daha kolay bir hale gelir.
Papaya meyvesi ayrıca iltihapların azaltılmasına, yanıkların iyileşmesine ve ciltteki lekelerin azalmasına yardımcı olur. Papayanın yaptığı iş aslında doğal iyileşme sürecini hızlandırmaktır.
Ayrıca bakınız: Papayanın Bilmediğiniz 5 Şaşırtıcı Faydasını Öğrenin
Serbest radikallere karşı koruyan karotenoitler
Papaya meyvesinin pembe ve turuncu arasında bir renge sahip olmasının nedeni içerdiği karotenoit, beta-karoten ve likopendir. Bunlar kansere karşı savaşan güçlü antioksidanlardır.
Likopen prostat kanseri riskini azaltabilir. Kanser hücrelerinin yok edilmesine, anti-metastatik hareketliliğin artmasına ve koruyucu enzimlerin güçlenmesine katkıda bulunabilir.
Kanser hücrelerinin oluşumunu önlemek için izotiyosiyanat
İzotiyosiyanat, papayada bulunan bir diğer bileşendir. Bu bileşenin kanser hücrelerinin oluşumunu ve gelişimini yavaşlattığı ortaya konuldu.
Deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmalarda izotiyosiyanatın göğüs, akciğer, kolon, prostat, pankreas ve kan kanserlerine karşı koruma oluşturduğu konusunda bulgulara ulaşıldı.
Papaya yemenin diğer faydaları
Papaya antioksidan, karoten, C, E ve A vitaminleri, flavonoid ve besin değerleri yönünden çok zengindir. Ayrıca B vitamini, folik asit, pantotenik asit (B5 vitamini), potasyum, magnezyum gibi mineraller de içerir. Saydığımız bu maddelerin hepsi kalp sağlığına iyi gelir ve kansere karşı korunmaya yardımcı olur.
Ayrıca güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturarak kulak enfeksiyonlarını engeller ve soğuk algınlığına karşı mücadele eder.
Bu harika meyve kötü kolesterolü düşürebilen özelliklere sahip lifler yönünden de oldukça zengindir. Lifler kalın bağırsağın kolon kısmında bulunan ve kansere yol açan toksinlerin üzerine tutunarak vücuttan atılmalarına ve böylece sindirime yardımcı olurlar.
Papaya çekirdeklerinin kullanımı
Papaya çekirdekleri meyvenin kendisinden bile daha faydalı olabilir. Çekirdeklerin yenmesini zor hale getirebilen baharatlı ve çok sert bir tadı vardır. Buna rağmen sağlık için önemli faydalara sahiptir. İşte bunlardan bazıları:
- Koli, salmonella ve stafilokoka karşı etkili anti bakteriyel özellikleri vardır.
- Toksinlerin neden olduğu böbrek rahatsızlıklarına karşı sizi korur.
- Bağırsak parazitlerinin atılmasını kolaylaştırır.
- Karaciğerin arınmasına yardım eder.
Ayrıca bakınız: Papaya Çekirdeklerinin 7 Faydası
Papaya günlük beslenme düzeninize eklemenize değecek bir meyvedir. Ya da en azından haftada bir defa yemeye çalışmalısınız. Sahip olduğu kendine has lezzeti sayesinde çorba, salata, yoğurt gibi birçok yemek tarifini de eklenebilir.
Sağlığa olan inanılmaz faydalarından yararlanmak için bu fırsatı kaçırmayın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Teixeira, J.A.; Rashid, Z.; Tan, D.; Sivakumar, D.; Gera, A.; Teixeira, M.; Tennant, P. F. (2007). Papaya (Carica papaya L.) Biology and Biotechnology. Tree and Forestry Science and Biotechnology. https://doi.org/10.1136/bmj.282.6264.598.
-
Teixeira, J. A., Rashid, Z., Tan, D., Dharini, N., Gera, A., Teixeira, M., … Tennant, P. F. (2007). Papaya ( Carica papaya L .) Biology and Biotechnology. Africa.
-
Melo, E. de A., Maciel, M. I. S., Lima, V. L. A. G. de, & Nascimento, R. J. do. (2008). Capacidade antioxidante de frutas. Revista Brasileira de Ciências Farmacêuticas. https://doi.org/10.1590/S1516-93322008000200005.
-
Harvey, R. (2011). Vitaminas. In Bioquímica. https://doi.org/10.15713/ins.mmj.3.
- Misas Villamil JC., Van der Hoorn RA., DOehlemann G., Papain like cystein proteases as hubs in plant immunity. New Phytol, 2016. 212 (4): 902-907.
- Chen YY., Lu YH., Ma CH., Tao WW., et al., A novel elastic liposome for skin delivery of papain and its application on hypertrophic scar. Biomed Pharmacother, 2017. 87:82-91.
- Chen P., Zhang W., Wang X., Zhao K., et al., Lycopene and risk of prostate cancer: a systematic review and meta analysis. Medicine (Baltimore), 2015.
- Kim H., Jang M., Kim Y., Choi J., et al., Red ginseng and vitamin C increase immune cell activity and decrease lung inflammation induced by influenza A virus/H1N1 infection. J Pharm Pharmacol, 2016. 68 (3): 406-20.
- Sima P., Vanucci L., Vetvicka V., B glucans and colesterol (review). Int J Mol Med, 2018. 41 (4): 1799-1808.
- Amin AH., Bughdadi FA., Abo Zaid MA., Ismail AH., et al., Immunomodulatory effect of papaya (Carica papaya) pulp and seed extracts as a potential natural treatment for baceterial stress. J Food Biochem, 2019.