Paronişya: Özellikleri ve Tedavisi

Paronişya el ve ayak parmaklarının tırnaklarını etkileyen, bakteri ya da mantar kökenli olan bulaşıcı bir patolojidir. Genellikle kendisini kızarıklık ya da şişlik formunda gösterir.
Paronişya: Özellikleri ve Tedavisi
Samuel Antonio Sánchez Amador

Yazan ve doğrulayan biyolog Samuel Antonio Sánchez Amador.

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Paronişya el ve ayak tırnaklarının çevresinde ortaya çıkabilen bir cilt enfeksiyonudur. Tıbbi kuruluşlara göre bu patoloji tırnağın etini ve kenarlarını etkiler. Dokunuşa duyarlı olan kızarık ve irin dolu bir kabarıklık enfeksiyonun varlığına işaret eder.

Bakteriyel veya fungal doğadaki herhangi bir diğer enfeksiyon gibi, bu durumun diğer dokulara yayılma riski de (oldukça düşük olsa da) bulunmaktadır. Bu nedenle, hastalığı derhal tespit etmek ve etkili bir şekilde tedavi etmek çok önemlidir. Okumaya devam edin ve semptomları ve tedavilerinin yanı sıra paronişya denen durumun kendisi hakkında da daha fazla şey öğrenin.

Paronişya: Tanımı

Yukarıda da söylediğimiz gibi, bu patoloji tırnak etrafındaki bulaşıcı bir sürece tekabül eder. Çalışmalar, ana semptomun tırnak plağının (parmakların arkasının uzak ucunda bulunan bir doku) iltihabı olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak, bazen cerahat ile birlikte kütikülün (tırnağın sert kısmı) tahrip olması da gerçekleşebilir.

Bu bulaşıcı hastalık, tıbbi kriterlere bağlı olarak farklı şekillerde sınıflandırılabilir. Bunları aşağıda açıklıyor olacağız.

Nedensel Ajanlar

Bu enfeksiyona neden olan patojen, durumun kalıcılığını ve ciddiyetini belirleyecektir. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi gibi resmi kaynaklar, ajanına göre olmak üzere iki tür paronişya olduğunu bildirmektedir:

  • Akut. Bu; streptococci, staphylococci ve psödomonas gibi şeyler nedeniyle gerçekleşir ve bakteriyel kökenlidir. Aniden ortaya çıkar, uzun sürmez ve genellikle tek parmakta gerçekleşir.
  • Kronik. Bu, Candida cinsine ait olan bir tür mantarından kaynaklanmaktadır. Birden fazla parmağı etkileyebilir, iyileşmesi daha uzun sürer ve nüksetme durumu görülebilir.
Paronişya yaşayan bir kişinin eli.
Tırnak etrafındaki enflamasyon, bakteri veya mantar kaynaklı olabilir. Ayrıca, farklı şiddet seviyeleri bulunur.

Şiddeti

Önceki sınıflandırma epidemiyolojik bir bakış açısından faydalıdır. Bunun nedeni, neden olan patojene göre hastalıktan ne bekleyeceğinizi bilmenize olanak tanımasıdır. Yine de, cerrahi bir prizmadan, paronişya durumunu semptomlarının ciddiyetine göre ayırt etmek gerekir. Yukarıda belirtilen kaynaklar şu sınıflandırmayı oluşturmuştur:

  • Birinci derece. Bakteriler henüz derinlemesine nüfuz etmemiştir, ancak iltihaplı ve lokalize bir kabarcık vardır.
  • İkinci derece. Bu, derin bakteri penetrasyonu nedeni ile tırnak yatağında apse (irin birikmesi) olması durumudur.
  • Üçüncü derece. Apsenin deri altı yağ dokusuna yayılması durumu.
  • Dördüncü ve beşinci derece. Enfeksiyon çok daha derin olduğunda ve kemiğe ulaştığında veya nekroz (doku ölümü) olarak ortaya çıktığında bu derecelerden söz edilir.

Sizin de görebileceğiniz üzere, bu enfeksiyon, bakteriler etkilenen dokuda daha da derine indikçe daha ciddi bir hale gelmektedir. Bu nedenle, nadir ancak olası komplikasyonlardan kaçınmak için bu durumun hızlı bir şekilde tespit edilmesi çok önemlidir.

Bu konuda da bir şeyler öğrenmek isteyebilirsiniz: El Şişmesi: Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Semptomları ve Nedenleri

Paronişya semptomları duruma neden olan mikroorganizmaya ve enfeksiyonun ciddiyet düzeyine bağlıdır. Resmi portallar, en bariz klinik belirtilerden bazılarını bir araya getirmiştir. Bunların arasında aşağıdakiler bulunmaktadır:

Paronişyanın Nedenleri

Bu enfeksiyonun nedenleri, dış dermal engellerin ötesinde patojenlerin girişinin kolay olması ile bağlantılıdır. Tırnak yeme, parmak emme veya lezyonlar ile birlikte gerçekleşen atipik büyümeler gibi devam eden mekanik hasarlar da kişiyi bu durumun başlamasına yatkın hale getirebilir.

Benzer şekilde, bilimsel çalışmalara göre, sürekli neme maruz kalmak da mantar enfeksiyonlarının ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle, su ile ilgilenmelerini gerektiren meslekleri olan insanlar (örneğin bulaşık yıkamak veya temizlik) kronik Candida paronychia’ya daha duyarlıdır.

Diyabet de başka bir risk faktörü olabilir. En azından, araştırmacıların mantar tırnak enfeksiyonu olan hastaların %30’unun diyabetik olduğunu gözlemledikleri klinik araştırmalara göre durum bu şekildedir.

Paronişya Tedavileri

Bu enfeksiyon türü genellikle kendi başına iyileşir; yani birkaç gün sonra kendi kendine düzelir. Uzmanlar, rahatsızlığı azaltmak için etkilenen tırnağı günde birkaç kez ılık suda bekletmenizi tavsiye eder.

Enfeksiyonların yayılması veya apse var olması durumunda doktora başvurmalısınız. Doktorlar, nedensel ajana bağlı olarak size bir antifungal ya da antibiyotik yazabilirler. Ayrıca apse gerçekten kötü ise lokalize cerrahi de önerebilirler.

Ayağına masaj yapan bir kadın.
Ayak tırnakları da paronişyaya karşı hassastır, bunun nedeni bazen dar ayakkabılar olabilir.

Aklınızda Tutmanız Gereken Şeyler

Sizin de görebileceğiniz üzere, bu hastalık bulaşıcı bir yapıya sahiptir ve esas olarak tırnak çevresindeki cildi etkiler. Özel bir tedavi türü her zaman gerekli değildir, ancak eğer durum Candida gibi bir bakteri dolayısıyla ortaya çıktıysa tıbbi müdahale gerektirebilir.

Son olarak, bu tür patolojileri önlemek için tırnaklarınızı yememeniz çok önemlidir. Bu nedenle, tırnaklarınızı düzenli bir şekilde kesin ve anormal büyüme gerçekleşmesi durumunda bir dermatoloğa veya ayak hastalıkları uzmanına danışın. Derinizin ilk savunma bariyeriniz olduğunu unutmayın. Bu yüzden derinize dikkat etmeniz ve onu gereksiz strese maruz bırakmamak çok önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Langer, M. F., Lötters, E., Wieskötter, B., & Surke, C. Infecciones del surco ungueal de los dedos. Tratamiento de la paroniquia.
  • Paroniquia, Medlineplus.gov. Recogido a 22 de agosto en https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001444.htm
  • Paroniquia, Hospital San Diego. Recogido a 22 de agosto en https://www.rchsd.org/health-articles/paroniquia/
  • Alvarado, A., Hernández-Álvarez, G., Fernández, R., & Arenas, R. (2014). Onicomicosis por Candida en las uñas de las manos. Dermatología Revista mexicana58(4), 323-330.
  • Abad-González, J., Bonifaz, A., & Ponce, R. M. (2007). Onicomicosis because of Candida associated to diabetes mellitus. Dermatología Revista Mexicana51(4), 135-141.
  • Riquelme, Pablo Ruiz, and Esteban Urrutia Hoppe. “Manejo de la osteomielitis de la mano: revisión a propósito de un caso clÃnico.” ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas 44.2 (2019): 17-22.
  • Goettmann-Bonvallot, S., et al. “Patología ungueal.” EMC-Dermatología 51.4 (2017): 1-27.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.