Peynir Altı Suyu Alternatifleri ve Özellikleri
Her zaman yayıkaltı (buttermilk) bulamazsınız, ve bulamadığınızda yayıkaltı yapmak için peynir altı suyu veya peynir altı suyu alternatifleri kullanabilirsiniz. Bugün size peynir altı suyunun yerine kullanabileceğiniz bazı alternatifler göstermek istiyoruz. Ayrıca bu alternatiflerin yararları ve özelliklerinden de bahsedeceğiz.
Peynir altı suyu hafif asidik olan bir süttür. Bu asidik özellik içindeki laktik asitlerden gelir, zira peynir altı suyundaki proteinler hafifçe kesilmiş durumdadır.
Yıllar önce, tereyağı elle yapılırken, bu sürecin sonunda geride kalan bir sıvı vardı. Bu sıvıya “peynir altı suyu” denirdi ve normal tereyağından daha az bütirik asit içerirdi. Dolayısıyla, peynir altı suyunda tereyağı veya ekşi kremaya kıyasla çok daha düşük bir oranda yağ bulunmaktadır. Günümüzde, peynir altı suyu üreticileri bu maddeyi elde etmek için yağsız veya az yağlı sütlere laktik asit bakterisi eklemektedir.
Besin Değeri
- Temel olarak sulu olan bileşimi dolayısıyla peynir altı suyunda laktik temelli suda çözünen mineraller ve vitaminlerin en önemlileri bulunur. Ayrıca, vücudunuzun gelişimi ve işleyişi için gerekli olan B grubu vitaminleri (B1, B6, ve B2) için de harika bir kaynaktır.
- Peynir altı suyu aynı zamanda bağışıklık sisteminizi geliştirmek için çalışan C ve D vitaminleri bakımından da zengindir. Bu, soğuk algınlığı ve gribin en çok görüldüğü dönemlerde aklınızda tutmanız gereken bir şeydir.
- Peynir altı suyunun bir diğer önemli özelliği de kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum, manganez ve magnezyum açısından da zengin olmasıdır, ki bu minerallerin hepsi vücudunuzun olması gerektiği gibi çalışması için gereklidir.
- Son olarak, oldukça düşük bir kalori endeksine sahiptir, bundan dolayı tüketimi arterlerinde yüksek kolesterol olan ve hipertansiyon gibi kardiyovasküler hastalıklarının tedavi edilmesine yardımcı olmak isteyen insanlar için de önerilir.
- Aynı şekilde doktorlar kilo vermek isteyenler için de peynir altı suyu kullanımını önerir, zira bu madde hipoklorik bir bileşiktir.
Bu yazımızı da okuyun: Çocuklar İçin En Sağlıklı Süt Hangisidir?
Peynir altı suyunun ana özellikleri
Hayal edebileceğiniz gibi, peynir altı suyunda bulunan ana besin maddeleri sizi sağlıklı tutar. Bu ileride, dikkate almanız gereken bir dizi faydaya dönüşecektir:
- Mikrobiyotanız için çok yararlıdır, çünkü bağırsaklarınız için güçlü bir probiyotik görevi görür. Bundan dolayı ishal ve kabızlık gibi durumların tedavisinde çok kullanışlıdır.
- Sporcular için harika bir besin desteğidir, çünkü ileride enerjiye dönüşecek olan karbonhidratların daha iyi sentezlenmesini sağlar.
- Ayrıca doğal bir temizleyici görevi de görür. Bu, glutamin gibi aminoasitler bakımından zengin olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca kaybedilmiş olan karaciğer dokusunun tekrar oluşmasına da yardımcı olur.
Bu yazımızı da okuyun: Protein Frapeleri Neden Yararlı?
Peynir altı suyuna beş alternatif
Peynir altı suyu ne kadar harika olursa olsun, bugünlerde bulunması çok zordur. Ancak, aşağıdaki alternatiflerden bazıları da peynir altı suyuyla benzer faydalara sahiptir:
- Krem tartar kullanarak kendi peynir altı suyunuzu kendiniz yapın. 6 gram krem tartarı 250 ml süt ile karıştırın ve 5 ila 10 dakika arası oda sıcaklığında kıvam alana kadar bekletin. Sonrasında bu karışımı süzdüğünüzde kullanıma hazır hale gelecek.
- Limon suyu kullanın. 15 ml limon suyu ile 250 ml yağsız sütü karıştırın. Karışımı oda sıcaklığında 5 ila 10 dakika arası bekletin. Karışım kesilmiş süt veya çok sulu yoğurt gibi görünecektir. Süzüp kullanın.
- Yoğurt ile yapın. 30 ml sütü 220 ml doğal yoğurda ekleyin. Karıştırıp kullanın.
- Ekşi krema kullanın. Ekşi kremayı biraz süt ile incelterek hızlı bir şekilde bir peynir altı suyu alternatifi yaratabilirsiniz. Sonrasında karıştırın ve kullanın.
- Beyaz sirke veya elma sirkesi kullanın. 15 ml sirke ile 250 ml az yağlı veya yağsız sütü karıştırın. Karışımı 5-10 dakika boyunca oda sıcaklığında bekletin (süt kesilmiş gibi görünmeli). Karıştırıp kullanın.
Şimdi peynir altı suyunu birçok faydasını ve alternatiflerini biliyorsunuz. Bu yiyecekleri beslenme düzeninize sık sık eklemeye çalışın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Karakoyun I., Duman C., Demet Arslan F., Baysoy A., et al., Vitramin B12 and folic acid associated megaloblastic anemia: could it mislead the diagnosis of breast cancer? Int J Vitam Nutr Res, 2019. 89 (5-6): 255-260.
- Poveda E., Suerto lácteo, generalidades y potencial uso como fuente de calcio de alta biodisponibilidad. Rev Chil Nutr, 2013.
- Skryplonek K., Dmytrow I., Mituniewicz Malek A., Probiotic fermented beverages based on acid whey. J Dairy Sci, 2019. 102 (9): 7773-7780.