Probiyotik Takviyeler: Ne Zaman Alınmalı?
Probiyotik takviyeler, uygun miktarlarda alındığında sağlık açısından çeşitli faydaları olan canlı mikroorganizmalardır. Genellikle herkes bu takviyeleri alabilir ancak belli popülasyon grupları onlardan en fazla faydalanırlar.
Daha fazlasını öğrenmek için bu yazıyı okumaya devam edin!
Probiyotik takviyeler ile ilgili bilmeniz gerekenler
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, probiyotikler, sağlık açısından fayda sağlayan bakterilerdir. Onları aşağıdaki gibi çeşitli yiyeceklerde bulabilirsiniz:
- Yoğurt
- Kefir
- Ekşi süt (Meksika mutfağına özgü)
- Alman lahana turşusu, kimçi (Kore kökenli)
- Salatalık turşusu
- Kombuça çayı
- Tempeh
- Gıda takviyeleri
Yapılış şekillerine göre bazı yiyeceklerde onları bulabilseniz de bazı çalışmalara göre bu bakteriler her zaman, bağırsaklardaki uzun yolculuk boyunca hayatta kalıp kolona ulaşamazlar.
Hatta faydalı olabilmeleri için bu probiyotik yiyecekleri çok sık ve kısmen büyük miktarlarda sindirmek zorunda olabiliriz. Bu nedenle düzgün bir şekilde kapsül haline getirilmiş probiyotik takviyeler sindirim sisteminde hayatta kalabilir ve ekstra faydalar sağlayabilirler.
Bunu da okuyun: Probiyotiklerle Prebiyotikler Arasındaki Farklar
Probiyotik takviyeler ne zaman alınmalı
Günümüzde uzmanlar probiyotiklerin yalnızca fonksiyonel durumu ve bir hastalığı olan bireyin semptomlarını iyileştirmeye hizmet etmediğini aynı zamanda insanların sağlıklı kalmalarına veya hastalıkların önlenmesine de yardımcı olabileceğini söylüyorlar.
Ancak bazı insan grupları iki kat yararlanırlar. Örneğin henüz antibiyotik tedavisi görmüş kişiler için probiyotikler gerçekten de faydalı olabilir.
Antibiyotikler hem kötü hem de iyi patojenleri (mikrobiyota, vajinal flora ve diğer mukoza zarları etc.) öldürürler ve probiyotikler iyi patojenlerin yerini almaya yardımcı olurlar. Bu nedenle antibiyotik kullandıktan sonra en az bir ay probiyotik kullanmak iyi bir fikirdir.
Üstelik probiyotiklerin tesirinin en büyük kanıtı, özellikle çocuklarda akut enfeksiyöz ishal için tarif edilmiştir. Ancak diğer gruplar da faydalanabilirler, örneğin bağırsak disbiyozisi. Bu durum genellikle şu hastalığı olanlarda ortaya çıkar:
- Obezite
- Tip 1 ve tip 2 diyabetes mellitus
- Metabolik sendrom
- Sistemik lupus eritematozus (SLE)
- Romatoid artrit
- Bakteriyel aşırı büyüme sendromu
- Enflamatuvar bağırsak hastalığı
- Huzursuz bağırsak sendromu
- Çölyak hastalığı
Probiyotik takviyeler yaşlılar için de faydalı olabilirler. Bunun sebebi, yaşlandığımızda mikrobiyal çeşitlilikte bir azalma olmasıdır. Bu da faydalı mikroorganizmaların varlığını azaltır. Ayrıca uzmanlar, astım, atopik dermatit, nörolojik bozukluklar, depresyon, anksiyete, kanser ve ağız sağlığı gibi hastalıklar için de probiyotiklerin kullanımı üzerinde çalışmaktadırlar.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi probiyotik tüketimi, pek çok kişi için güvenlidir. Ancak bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde enfeksiyonları tetikleyebilirler. Bu kişiler, doktor tarafından verilen bir reçeteleri olmadığı sürece probiyotik takviyeler almamalıdırlar.
En iyi probiyotik takviyeler
Ağızdan alınan probiyotik soyların faydalı etkilerini gösterdiklerinden emin olmak için, sindirim borusundaki çevresel koşullara ve salya, gastrik asit, safra ve pankreatik salgı gibi maddelerin mikrobisidal etkilerine dayanmaları gerekir.
Ayrıca, çeşitli salgıların birleşiminin, midesel boşaltma süresi veya bağırsak hareketliliğinin kişinin yaşına ve sağlık durumuna göre değişebileceğini de unutmamalıyız.
Ayrıca mikroorganizma soylarını sağlık durumunuza göre seçmeniz de önemlidir. Çünkü ne kadar farklı soy çeşidi olursa o kadar iyidir. Bu nedenle pek çok farklı soy içeren probiyotikler en iyilerdir.
İyi bir probiyotik takviye en az 1 milyar CFU (koloni oluşturucu birim) içermelidir. Daha az koloni oluşturucu birim içeren probiyotikler daha az etkilidirler.
Okuyun: Probiyotikler Ne İşe Yarar?
Nasıl alınmalı
Probiyotikleri hiçbir zaman asidik içeriği yüksek yiyeceklerle (turunçgiller, domates veya sirke gibi) veya sıcak içeceklerle (çay, kahve, infüzyonlar veya çorbalar gibi) birlikte tüketmeyin. Çünkü bunlar, probiyotiklerin aksiyonlarını engellerler.
Onları almak için en iyi yol aç karnına ılık suyla birliktedir. O dönemde hem midenin pH’ının düşük olması hem de hidroklorik asit seviyesinin düşüklüğü, bakterinin hayatta kalmasını destekleyen faktörlerdir.
Aynı nedenle, yemek yemeden önce 10-15 dakika beklemeniz de önerilir. Ayrıca eğer antibiyotik alıyorsanız, takviyeyi, anibiyotiği aldıktan en az 3 saat sonra alın.
Son olarak probiyotikleri almak istiyorsanız, antibiyotik kullanıyorsanız veya onları alarak daha iyiye gitmesini sağlayabileceğiniz bir hastalığınız varsa, sizin için en uygun takviyenin hangisi olacağını keşfetmek için bir profesyonele danışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Govender M., Choonara YE., Kumar P., Toit LC., et al., A review of the advancements in probiotics delivery: convetional vs non conventional formulations for intestinal flora supplementation. AAPS PharmSciTech, 2014. 15 (1): 29-43.
- Szajewska H., Canani RB., Guarino A:, Hojsak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
- Liu B., He Y., Wang M., Liu J., et al., Efficacy of probiotics on anxiety – a meta analysis of randomized controlled trials. Depress Anxiety, 2018. 35 (10): 935-945.