Prostat Lazeri: Prostat Cerrahisinde Çığır Açan Bir Buluş

Uzmanlar prostat lazerini prostat büyümesi tedavisinde son 25 yılın en önemli yeniliklerinden biri olarak görüyorlar. Ayrıca üretra tıkanıklığının bir sonucu olarak gelişen diğer sorunların tedavisine de yardımcı olabilir.
Prostat Lazeri: Prostat Cerrahisinde Çığır Açan Bir Buluş

Son Güncelleme: 11 Ağustos, 2021

Prostat lazeri, uzmanların 1998’den beri Amerika Birleşik Devletlerinde geliştirmekte olduğu bir tekniktir ve sonuçları kesinlikle görülmeye değerdir. İstatistikler, bu buluşun, daha yaygın olarak prostat büyümesi olarak bilinen iyi huylu prostat hiperplazisinin üstesinden gelmek için rahat, güvenli ve etkili bir yöntem yarattığını göstermektedir.

Prostat lazerinin ana avantajlarından biri, komplikasyon olasılığını azaltan minimal invaziv bir prosedür olmasıdır. Minimum müdahale, prosedürün ve ameliyat sonrasının çok daha rahat olmasını sağlar.

Tahminler, bugün itibariyle uzmanların dünya çapında yaklaşık 200.000 hastayı prostat lazeri ile tedavi ettiğini gösteriyor.

Ek olarak, yayınlanmış birkaç çalışma ve bu yöntemin güvenliği ve etkinliği hakkında genel bir anlayış vardır; hatta birçoğu, son yıllarda iyi huylu prostat hiperplazisini tedavi etmek için en önemli ilerlemelerden biri olduğunu düşünüyor.

Prostat ve prostat lazeri

Prostat, erkek üreme sisteminde bulunan bir bezdir. Boşalma üzerine sperm ile karışan bir sıvı üretir. Bu bez, mesanenin dışarıyla iletişim kurmasına yardımcı olan bir tüp olan üretrayı çevreler.

Yaşla birlikte, prostatın boyutunun artması yaygındır. Sonuç olarak, bu büyüme üretraya baskı uygulayarak idrara çıkmayı ve mesaneyi boşaltmayı zorlaştırır. Bu, birey idrar yaparken tazyikin azalmasına, daha sık idrara çıkmaya ve daha fazla gece idrara çıkmaya dönüşür.

Bu prostat büyümesini iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) olarak biliyoruz. Prostat lazeri, bu sorunun neden olabileceği orta ila şiddetli semptomların hafifletilmesine yardımcı olur. Lazer, idrar yolunu tıkayan fazla dokuyu daraltır veya ortadan kaldırır.

doktor ve hasta bir danışma odasında hasta ile yatağa oturdu. sol alt prostatın sanatçılar tarafından yorumlanması
Prostat, erkek vücudunda, yaşla birlikte boyutu artan ve idrara çıkmayı zorlaştıran bir bezdir.

Neden bu prosedür uygulanır?

Bu prosedürü seçmek için uzmanlar prostatın büyüklüğünü, hastanın sağlık durumunu, mevcut ekibi ve tedavi eden doktorların kabiliyetini göz önünde bulundurur. Bazı durumlarda hasta, idrara çıkmayı engelleyen tıkanıklık sonucu gelişen durumları önlemek veya tedavi etmek için de lazer ameliyatı olabilir.

Prostat lazeri, sık görülen üriner enfeksiyonları, idrar akışını engelleyen mesane veya böbrek hasarlarını, idrar kaçırmayı, mesane taşları tarafından tam tıkanmayı veya idrardaki kanı çözebilir veya en azından rahatlatabilir.

Lazer cerrahisinin başlıca avantajları şunlardır:

  • Daha düşük kanama riski: Bu, kanama bozukluğu olanlar veya antikoagülan kullananlar için harikadır.
  • Hastanede kalış süresinin azaltılması: Genellikle, bu bir ayakta tedavi prosedürüdür ve sadece bazı durumlarda hastanın hastanede kalması gerekir.
  • Daha hızlı iyileşme
  • Daha az kateter ihtiyacı: Genellikle bu, bir hastanın buna ameliyattan sonraki ilk 24 saat boyunca ihtiyacı olacaktır.
  • Anında görülen sonuçlar

Prosedür nedir?

Lazerler, yoğun ve hassas ısı üreten konsantre bir ışık kullanır. Aşağıdaki üçünün öne çıktığı birkaç prostat lazer ameliyatı türü vardır:

  • Prostatın fotoselektif vaporizasyonu (PVP): Bu durumda lazer fazla dokuyu eritir veya buharlaştırır.
  • Prostatın holmium lazer ablasyonu: Önceki varyasyona benzer, ancak bu tip farklı bir lazer kullanır.
  • Holmium lazer prostat enükleasyonu: Burada lazer fazla dokuyu keser ve daha sonra bir uzmanın çıkarabilmesi için prostat dokusunu küçük parçalara böler. Prostat çok büyük olduğunda bu en iyi seçimdir.

Yöntem ne olursa olsun hasta, ameliyatın kendisi için uygun olup olmadığını anlamak için bir sağlık değerlendirmesi ile başlar. Eğer uygunsa, ameliyat hastanın ilk olarak epidural anestezi aldığı bir ameliyathanede yapılır. Doktor daha sonra üretradan bir kablo sokar ve optik bir cihaz ışığı yönlendirir.

Aynı lazer, kanamayı, yoğun hücre ölümünü ve tahrişi önlemek için yarayı kapatan bir fotokoagülasyon etkisine sahiptir. İyileşme hızlıdır ve nadiren 24 saati aşar.

ameliyathanede doktorun elinde prostat lazeri
Ameliyat nispeten hızlıdır; ameliyathanede olur ve ameliyat sonrası kısa sürer.

Prostat lazeri ile ilgili riskler ve diğer ilginç yönler

Vakaların sadece %5’inde batma hissi veya idrara çıkma miktarında artış gibi tahriş belirtileri ortaya çıkar, ancak bunlar genellikle anti-inflamatuar tedavi ile kısa sürede kaybolur. Vakaların sadece %3’ünde hasta idrarında kan görülür; ve bu durum daha fazla sıvı içerek çözülebilir.

Prostat lazeri ameliyatı olan erkeklerin %21 ila 45’inde retrograd boşalma görülür. Daha geleneksel yöntemlerle bu rakam %70 ile %90 arasındadır.

Ortalama olarak, bu işlemi yaptıranlarda idrar akışı %200 artar. Ve bu hastalarda memnuniyet oranı %95 civarındadır. Normalde, hastaların normal aktivitelerine dönmesi sadece iki ila üç gün sürer.

Bahsettiğimiz gibi, geleneksel cerrahiye göre daha konforlu bir işlemdir ve doktorunuzla görüşebileceğiniz bir tedavi seçeneğidir. Herhangi bir prostat sorununuz varsa, bir sağlık uzmanı kesin adımları açıklayabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Escudero, J., Ulises, J., López Alcina, E., Ordoño Domínguez, F., Fabuel Deltoro, M., Serrano de la Cruz Torrijos, F., … & Navalón Verdejo, P. (2007). Foto vaporización prostática con Láser Verde-KTP: Experiencia inicial en un hospital público. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa), 60(9), 1105-1110.
  • Carrero-López, V. M., J. M. Cózar-Olmo, and B. Miñana-López. “Hiperplasia prostática benigna y síntomas del tracto urinario inferior. Revisión de las evidencias actuales.” Actas Urologicas Españolas 40.5 (2016): 288-294.
  • Durán-Rivera, Andrea, et al. “Vaporización con láser tulio de alta potencia: eficacia y seguridad a medio plazo.” Archivos españoles de urología 70.9 (2017): 751-758.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.